„Tatăl” urcă pe scena teatrului din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Cultură » „Tatăl” urcă pe scena teatrului din Miercurea-Ciuc
„Tatăl” urcă pe scena teatrului din Miercurea-Ciuc

„Tatăl” urcă pe scena teatrului din Miercurea-Ciuc

În această vineri, 8 noiembrie, iubitorii de teatru sunt invitaţi la Teatrul din Miercurea-Ciuc pentru a asista la premiera piesei „Tatăl” de Florian Zelea, regizată de Vladimir Anton. Această producție promite să emoţioneze şi să provoace reflecţii asupra relaţiei părinte-copil şi asupra fragilităţii vieţii.

Spectacolul prezintă povestea emoţionantă a unei femei care încearcă să-şi înţeleagă şi să-şi îngrijească tatăl bolnav de Alzheimer. Prin intermediul unui text puternic şi al interpretărilor remarcabile ale actorilor, piesa explorează complexitatea relaţiilor familiale şi impactul bolii asupra celor dragi.

Actorul principal, Fülöp Zoltán, a descris piesa ca pe un „joc” fascinant, o poveste profundă şi frumoasă, dar recunoaşte că iniţial i-a fost greu să o înţeleagă pe deplin. După mai multe lecturi, a reuşit să pună totul cap la cap şi să o înţeleagă. În ceea ce priveşte regia, el simte că Vladimir Anton le-a oferit libertate, lăsându-i să-şi găsească propriile soluţii şi modalităţi de exprimare, deşi i-a ghidat subtil prin indicaţii uşoare.

Pentru Fülöp Zoltán, piesa a avut o încărcătură emoţională puternică, inspirându-se din experienţele sale personale cu mama sa, care, în ultimele zile de viaţă, nu-l mai recunoştea. Această experienţă dureroasă a devenit o sursă de inspiraţie în interpretare. „Aveţi grijă şi voi, pentru că fiecare dintre noi poate ajunge unde a ajuns Andrei. În fiecare dintre noi există potenţialul de a claca”, a declarat Fülöp Zoltán despre mesajul piesei.

Fekete Bernadetta, actriţă în rolul fiicei, a mărturisit că procesul nu a fost deloc simplu şi că a reflectat mult asupra faptului că, deşi cu toţii ne bucurăm de relaţiile cu părinţii, există mereu şi dificultăţi pe care rareori le discutăm deschis. Pentru ea, cele două luni de pregătiri au funcţionat ca o formă de terapie. După repetiţii, actorii împărtăşeau propriile experienţe legate de părinţi, ceea ce i-a ajutat să se deschidă şi să se cunoască mai bine. Astfel, povestea piesei a devenit, într-un fel, şi povestea lor, pusă în scenă cu vulnerabilitate. Iar mesajul? „Să avem grijă unii de alţii”, a concluzionat ea.

Regizorul Vladimir Anton a vorbit despre abordarea sa în crearea acestui spectacol, explicând că nu se concentrează pe ideea de a transmite un mesaj clar, ci pe emoţiile şi reflecţiile pe care le poate trezi în public. „Mesajul pentru mine e să ieşi de la spectacol şi să-ţi suni mama. Să dai un telefon mamei sau tatălui”, a declarat Vladimir Anton, subliniind ideea legăturii fundamentale dintre oameni şi nevoia de a preţui relaţiile cu cei dragi. Regizorul a explicat că procesul său de lucru cu actorii nu a fost unul rigid, ci le-a oferit libertatea de a explora şi de a crea.

Piesa „Tatăl” spune povestea unei femei care încearcă să-şi înţeleagă tatăl, diagnosticat cu Alzheimer. Intriga este redată din perspectiva tulburată a tatălui, oferind o privire asupra modului în care boala modifică percepţia asupra realităţii. „Textul nu are o cronologie narativă firească, este un fel de puzzle şi cumva înţelegem puţin, văzând din perspectiva bolii cum trăieşte şi cum vede lumea un om care are Alzheimer”, a explicat regizorul.

Premiera piesei „Tatăl” va avea loc vineri, iar alte spectacole sunt programate pentru 10 şi 14 noiembrie. Spectacolul va avea o durată de aproximativ o oră şi jumătate, fără pauză, pentru a menţine fluxul emoţional neîntrerupt. Spectatorii vor putea urmări piesa cu titrare în limba română.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.