Tarja Turunen: O voce de calitate reprezintă un stil de viață – condiție fizică bună, antrenament vocal, odihnă și fără viață de rock ’n roll | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Cultură » Tarja Turunen: O voce de calitate reprezintă un stil de viață – condiție fizică bună, antrenament vocal, odihnă și fără viață de rock ’n roll
Tarja Turunen: O voce de calitate reprezintă un stil de viață – condiție fizică bună, antrenament vocal, odihnă și fără viață de rock ’n roll

Tarja Turunen: O voce de calitate reprezintă un stil de viață – condiție fizică bună, antrenament vocal, odihnă și fără viață de rock ’n roll

Pentru multă lume, indiferent de preferințele muzicale, Tarja Turunen (Finlanda) nu mai este un nume necunoscut. Devenită celebră odată cu Nightwish, Tarja este de mulți ani una dintre cele mai apreciate soprane din lume, fiind cunoscută atât în rândul celor care ascultă muzică rock, cât și a celor care preferă alte genuri muzicale.

Tarja a fost printre numele de pe afișul din acest an a festivalului ARTmania, eveniment găzduit de Sibiu și care a ajuns deja la ediția cu numărul 12.

Înainte de a urca pe scena amplasată în Piața Mare, Tarja a susținut și o conferință de presă, în cadrul căreia a răspuns întrebărilor jurnaliștilor acreditați la festival.

În continuare am selectat o parte din aceste întrebări și răspunsuri

Mereu ai de învățat câteva ceva de pe urma colaborărilor

Întrebată pe cine ar alege pentru o posibilă colaborare dintre trupele noi, Tarja spunea că iubește muzica mai veche și că nu este la curent cu ceea ce se întâmplă astăzi în muzica mondială, fiind foarte ocupată. În același timp, recunoștea că iubește să facă colaborări, pentru că mereu are de învățat câte ceva de pe urma lor. Și a amintit de colaborările avute cu Mike Oldfield, Scorpions sau Whitin Temptetion, precizând că toți au fost diferiți și că a învățat de la ei.

În același timp a mai spus că există cu siguranță multe formații noi foarte bune cu care nu e la curent, pentru că nu are timp să asculte totul.

Prima întâlnire dintre fani și formație e mereu mai timidă

În ultimii 15 ani, fie împreună cu Nightwish, fie cu noua ei formație, Tarja a avut mai multe concerte în România. În acest context, o întrebare interesantă a fost dacă în acest timp a observat o schimbare de atitudine a publicului român, dacă, de exemplu, este mai energetic la concerte.

Înainte de a răspunde la întrebare, Tarja a precizat că este în această industrie muzicală de 20 de ani, iar acum trăiește cel mai fericit moment atât ca persoană, cât și ca artist. Referitor la prima ei venire în România, soprana își amintea că publicul „nu a fost prea… pentru că nimeni nu știa la ce să se aștepte. Pentru prima dată e mereu excitant pentru formație, pentru public, pentru toată lumea. (…) Categoric nu a fost ca astăzi, pentru că deja știți la ce să vă așteptați și puteți fi suficient de fericiți, de pasionați pentru a răspunde. Dar nu spun că prima dată a fost oribil, a fost frumos prima dată și m-a făcut să revin. Dar e frumos să cresc cu voi ca artist”.

Pentru muzică, a plecat de acasă la 15 ani

Întrebată dacă s-a gândit să-i coopteze și pe frații ei în formație, Tarja a răspuns, glumind, că s-ar bate mereu. Dar a fost într-un turneu european cu fratele ei mai mic, Toni, prin 2007. Despre Toni spune că e foarte talentat.

Și fratele ei mai mare este cântăreț, dar cântă mai mult șlagăre, muzică finlandeză.

Preciza că din familie ea a fost prima care a făcut muzică în mod profesionist, dorind să studieze tot timpul. Pentru muzică, plecase deja de acasă când avea 15 ani.

Secretul unei voci atât de bune?

La întrebarea cum reușește să-și mențină vocea la un nivel calitativ ridicat, Tarja a răspuns: „ușor”, după care a râs, dând de înțeles că a fost doar o glumă.

Apoi, răspunzând în modul serios la întrebare, ea spunea că a fi o cântăreață așa cum este ea practic este un stil de viață. În primul rând, trebuie să-și mențină condiția fizică (aleargă, înoată, face yoga). Apoi e antrenamentul vocii (vocalizele), pentru asta având o antrenoare cu care se vede de cel puțin două ori pe an. De precizat că antrenoarea locuiește în Buenos Aires, iar Tarja merge, special pentru a-și menține vocea la standarde înalte, până dincolo de ocean.

De asemenea, atunci când are concerte, turnee, trebuie să doarmă bine și să mănânce cât se poate de bine, subliniind că nu e viață de rock ’roll, fiind permis doar puțin vin roșu. Iar acest lucru le spune și generației tinere: odihnă și grijă.

În concluzie, spunea artista, încearcă să se mențină într-o condiție bună, pentru că muzica ei, vocea ei este atât de pur cristalină și dacă cântă puțin… (pe un alt ton) e oribil, sună ca un dezastru. Deci mereu trebuie să se îndrepte către perfecțiune.

Tot legat de vocea ei, Tarja a spus că pe albumul care va ieși în curând o vom auzi cântând super relaxată, într-un mod care a fost surprinzător chiar și pentru ea.

În ape foarte adânci

O întrebare capcană a fost dacă ar accepta o presupusă propunere a celor de la Nightwish pentru un turneu aniversar.

„Mă îndoiesc că acea zi va veni – în primul rând. Ei trebuie să înoate în ape foarte adânci dacă ar vrea să mă întorc, pentru că ei au vrut să mă concedieze” – a fost răspunsul Tarjei.

XXX

Concertul pe care Tarja l-a susținut în cadrul ARTmania Festival a avut loc sâmbătă seara și a încheiat ediția cu numărul 12 a unuia dintre cele mai vechi și importante festivaluri de muzică rock din România. Aplaudată de mii de oameni, ea a plecat greu de pe scenă, mulțumind în repetate rânduri publicului pentru atmosfera creată.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.