Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţ a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţ a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul trecut
Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţ a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul trecut

Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţ a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul trecut

Lipsa precipitaţiilor face ca anumite culturi „să sufere”, însă cartoful încă nu

O suprafaţă de 7.428 de hectare a fost plantată în acest an cu cartofi în judeţul Harghita. În scădere cu aproximativ 10% faţă de anul trecut, când această suprafaţă a fost de 8.250 ha.

Ing. Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita, a declarat, la sfârşitul campaniei agricole de primăvară, că e o tendinţă în ultimii ani ca suprafeţele cultivate cu cartofi să scadă, în urmă cu 10-15 ani înregistrându-se 14.500 ha. Cauza principală este scăderea pieţei: „nu mai merge bine cartoful, cum a mers în anii ’90”.

Pe de altă parte, a crescut suprafaţa însămânţată cu plante furajere, în special lucerna.

În cazul celorlalte culturi nu s-au înregistrat modificări substanţiale. Astfel, în judeţ, pe o suprafaţă de 1.420 ha s-a însămânţat grâu de primăvară; pe 2.630 ha – ovăz de primăvară; pe 3.980 ha – orzoaică de primăvară; pe 2.617 ha – porumb; pe 917 ha – legume; pe 120 ha – sfeclă de zahăr; pe 4.428 ha – alte culturi (porumb siloz, plante nutreţ, muştar, salcie energetică etc.).

Revenind la campania de primăvară, ing. Török Eugen a spus că executarea lucrărilor „a mers destul de bine şi am recuperat întârzierile, pentru că nu ne-a deranjat ploaia”. Însă după 15 aprilie deja se simte lipsa de precipitaţii, în condiţiile în care lipsa de precipitaţii este legată şi de fenomenul temperaturilor ridicate sau foarte ridicate, mai ales în zona Ciucului, unde „în aprilie foarte rar avem peste 25 de grade Celsius, aproape de 30 de grade, şi de multe ori cu vânt puternic, care a uscat terenul”. „La ora actuală suferă şi cele semănate în toamnă, adică grâul de toamnă, dar şi păşunile, fâneţele, plantele de nutreţ în general. (…) Dar încă nu vorbim de pagube. Dacă se agravează şi nu va ploua în această lună şi ajungem la pragul de calamitate, peste 30%, atunci se vorbeşte despre culturi afectate. (…) Cartofii încă nu suferă. Cartoful la această oră are rezervă din tubercul”, a spus directorul executiv al DAJ Harghita.

Ing. Török Eugen a explicat că în luna aprilie au fost între 15 şi 17 litri de precipitaţii, mai mult în zona Odorhei şi mai puţin în rest, faţă de 48,3 litri cât e media multianuală. Acesta a amintit că în aprilie au fost ploi doar în primele zile ale lunii. „Practic, de o lună de zile suferim de lipsa de precipitaţii”, a conchis directorul executiv al DAJ Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.