Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subvenţii de peste 2,4 milioane de lei alocate în 2020 unităţilor de asistenţă socială din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Subvenţii de peste 2,4 milioane de lei alocate în 2020 unităţilor de asistenţă socială din Harghita
Subvenţii de peste 2,4 milioane de lei alocate în 2020 unităţilor de asistenţă socială din Harghita

Subvenţii de peste 2,4 milioane de lei alocate în 2020 unităţilor de asistenţă socială din Harghita

  • Căminele de bătrâni au funcţionat la capacitate maximă şi fiecare are în permanenţă o listă de aşteptare. Specialiştii consideră că este nevoie şi de alte aşezăminte cu activităţi similare în judeţ

Asociaţiile şi fundaţiile române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, pot primii subvenţii de la bugetul de stat în baza Legii nr.34/1998. Dar, ca să beneficieze de acest sprijin, trebuie să îndeplinească anumite criterii: să fie persoane juridice române de drept privat fără scop patrimonial, să fie constituite şi acreditate sau licenţiate şi să acorde de cel puţin 12 luni servicii de asistenţă socială într-un cadru organizat.

Nivelul mediu lunar al subvenţiei care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este de 250 lei/lună pentru centre rezidenţiale, de 175 lei/lună pentru centre de zi; de 120 lei/lună, pentru unităţi de îngrijire la domiciliu şi de 90 lei/lună, pentru cantină socială sau alte servicii de acordare a hranei.

Valoarea subvenţiei alocată în judeţul Harghita pentru anul 2020, conform convenţiilor încheiate, a fost de 2.444.022 de lei, iar fundaţiile şi asociaţiile care au beneficiat de sprijin financiar în baza convenţiilor încheiate cu Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru anul trecut sunt:

  • Asociaţia SAMARITANILOR din Odorheiu Secuiesc,pentru Căminul de bătrâni „Pastor Bonus” – suma de 96.000 lei, pentru perioada ianuarie-decembrie 2020, pentru un număr mediu de 32 de asistaţi. Persoanele asistate aici provin din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Cluj, Sibiu. Iniţial, căminul a fost destinat exclusiv clericilor pensionari, însă după modificarea statutului privind beneficiarii, acestora li s-au alăturat şi alte persoane care au lucrat în cadrul bisericii, rudele acestor persoane, precum şi alţii vârstnici aflaţi în nevoie şi fără sprijin. Majoritatea asistaţilor beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, dar sunt şi pensionari de invaliditate.
  • Asociaţia Căminul de bătrâni „Sf. Elisabeta” Gheorgheni – suma de 456.000 lei, pentru un număr mediu de 152 de asistaţi. Beneficiarii sunt din judeţele Bihor, Braşov, Buzău, Covasna, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Sibiu, Prahova, Vaslui şi Timiş. Căminul „Sf. Elisabeta” are în îngrijire persoane care suferă de demenţă senilă sau de boala Alzheimer.
  • Organizaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială la domiciliu şi Centru Sf. Luca – în limita sumei de 1.514.352 lei în anul 2020, după cum urmează: Centrul Sfântul Luca Odorheiu Secuiesc (30 asistaţi) 90.000 lei. Acesta oferă servicii pentru persoane în vârstă care nu pot fi îngrijite în alte unităţi existente, aflându-se într-o situaţie gravă şi necesitând îngrijire permanentă, câteodată şi supraveghere şi îngrijire intensivă; Centrul de îngrijire medicală şi Asistenţă Socială la domiciliu Breţcu (200 asistaţi) 288.000 lei; Centrul de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu Cristuru Secuiesc (180 asistaţi) 259.200 de lei; Centrul de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu Joseni (180 de asistaţi) 259.200 lei; Centrul de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu Miercurea Ciuc (145 asistaţi) 208.800 lei; Centrul de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu Odorheiu Secuiesc (100 asistaţi) 144.000 lei; Centrul de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu Petroşani (20 asistaţi) 27.552 lei; Centrul de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu Sângiorgiu de Pădure (165 asistaţi) 237.600 lei. Sumele au fost virate lunar pe baza cererii de solicitare a fundaţiei şi a documentelor justificative pentru utilizarea acestora.
  • Fundaţia „Jakab Lajos” Locodeni – suma de 135.000 lei, pentru un număr mediu de 45 de asistaţi. Beneficiarii sunt din judeţele Bihor, Braşov, Buzău, Covasna, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ.
  • Filiala din Odorheiu Secuiesc a Fundaţiei Creştine Diakonia suma de 25.920 lei, pentru un număr mediu de 18 de asistaţi.
  • Asociaţia Socială Umanitară Creştină ORA INTERNATIONAL din Gheorgheni pentru unităţile de asistenţă socială „Centru de plasament” suma de 84.000 lei, pentru un număr mediu de 28 asistaţi din judeţele Harghita, Covasna şi Sibiu.
  • Fundaţia „Orbán” – Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi suma de 57.750 lei, pentru un număr mediu de 30 asistaţi. Beneficiarii serviciilor au fost copii între 3-18 ani.

În urma inspecţiilor efectuate, specialiştii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Harghita au concluzionat că asociaţiile şi fundaţiile beneficiare de subvenţii în baza Legii 34/1998 şi-au atins scopurile, în ceea ce priveşte existenţa şi funcţionarea lor.

„Căminele de bătrâni au funcţionat la capacitate maximă şi fiecare are în permanenţă o listă de aşteptare, astfel că în judeţul nostru ar fi necesare şi alte aşezăminte cu activităţi similare, aşa cum a fost evidenţiat de DGASPC Harghita la ultima şedinţă de incluziune socială”, a arătat directoarea executivă a instituţiei, Lukács Elisabeta.

Potrivit sursei citate, centrele de îngrijire medicală şi asistenţă socială la domiciliu din cadrul organizaţiei Caritas Alba Iulia şi-au îndeplinit atribuţiile, chiar dacă fiecare dintre centrele aflate în subordine are în îngrijire un număr mult mai mare de beneficiari, decât cel înscris pentru subvenţii. Nu au fost constatate nereguli cu privire la cheltuirea sumelor acordate în baza Legii 34/1998.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.