- Peste o sută de tineri din Harghita aflaţi încă în sistemul de protecţie a copilului au beneficiat de consiliere din partea specialiştilor în ceea ce priveşte drepturile şi posibilităţile pe care le au după împlinirea vârstei de 18 ani
Aproximativ 130 de tineri care au împlinit 17 ani şi se află în sistemul special de protecţie al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita au participat, vinerea trecută, la o întâlnire cu reprezentanţii diverselor instituţii, în cadrul unei campanii de informare şi conştientizare cu privire la drepturile de care pot beneficia în cazul în care decid să părăsească sistemul după ce ajung la vârsta majoratului. Directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a declarat că întâlnirea a fost organizată la iniţiativa Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu scopul oferirii de cât mai multe informaţii pentru tinerii care se pregătesc să iasă din sistem, astfel încât aceştia să poată lua decizia cea mai potrivită în ceea ce priveşte viaţa lor, fie că doresc să rămână în sistem în continuare, fie optează pentru începerea unui trai independent.
„Am încercat să îi învăţăm că au foarte multe posibilităţi şi că trebuie să ia deciziile cele mai cumpătate şi potrivite pentru ei, fiindcă din punct de vedere material şi opţiunea de a ieşi din sistem poate să fie una bună. Chiar primesc nişte beneficii destul de consistente, dar trebuie să ia în considerare şi partea de sprijin moral de care pot să beneficieze într-o casă de tip familial. Mulţi consideră că este mai important sprijinul moral, dar sigur şi acolo există sprijin material pentru că au toate serviciile asigurate, însă unii consideră că au nevoie în continuare de sprijinul moral, pentru că altfel nu o să termine şcoala, de exemplu, dacă o să rămână singuri. Alţii optează pentru ieşire şi asta este o opţiune valabilă, deci nu vrem noi să spunem fiecăruia care e cea mai bună opţiune, dar încercăm să oferim toate informaţiile astfel încât să ia decizia cea mai bună pentru ei”, a afirmat Elekes Zoltán. Acesta a precizat că, în prezent, în sistemul de protecţie specială al DGASPC Harghita sunt aproximativ 200 de tineri care urmează să împlinească 18 ani şi sunt foarte multe exemple pozitive în ceea ce îi priveşte pe cei care au ieşit din sistem şi au reuşit să facă ceva bun în viaţă.
„Acest ceva poate să însemne un lucru foarte diferit de la tânăr la tânăr, deci poate să fie o universitate pentru unul şi după aceea să lucreze în domeniul studiilor şi să întemeieze o familie, pentru altul poate fi o realizare să înveţe o meserie bună şi să îşi găsească o viaţă familială bună. Pentru mine succesul este să fie fiecare fericit în viaţa lui. Vedem că sunt cazuri şi – slavă acum şi acestor reţele de socializare – vedem mai multe situaţii, că se descurcă tinerii şi unii se descurcă angajându-se în străinătate, fiindcă de acolo pornesc cu o altă bază materială dacă vin. Avem şi studenţi şi în prezent şi sunt şi tineri care termină şcoli de meserii şi se descurcă cu meseria aceea sau sunt angajaţi la diferite firme. În general, eu spun că cei care ies din sistem o apucă într-o direcţie bună”, a declarat presei Elekes Zoltán. Acesta a transmis şi un mesaj celor care se vor afla în curând în situaţia în care trebuie să ia o decizie importantă în ceea ce priveşte viaţa lor în continuare.
„Trebuie să aibă încredere în ei şi să facă eforturile necesare, pentru că fără eforturi nu ai cum să te descurci, nu ai cum să te descurci nici la un loc de muncă, nici în studii, să nu se teamă de aceste eforturi şi să fie harnici şi încrezători şi o să se descurce”, a spus directorul general al DGASPC Harghita.
La întâlnirea organizată la sediul palatului administrativ din Miercurea-Ciuc a fost prezentă şi Anca Minodora Costin-Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, care a vorbit despre drepturile acestor tineri, despre susţinerea de care pot beneficia şi în continuare, dar şi despre importanţa educaţiei.
„Aceste întâlniri au ca scop informarea, poate încă o dată, a tinerilor din sistemul de protecţie care urmează să împlinească 18 ani, în legătură cu drepturile pe care ei le au la împlinirea acestei vârste. Noi, adulţii ştim că la fiecare drept există şi câte o obligaţie. Aceasta este de fapt viaţa de adult şi asta înseamnă să ne pregătim corect pentru ea. Dragi tineri, voi aveţi acum o cale de ales, dar mai multe posibilităţi. Înainte de a alege drumul pe care doriţi să îl parcurgeţi, după împlinirea vârstei de 18 ani, este normal să fiţi bine informaţi, să ştiţi care sunt posibilităţile care vi se deschid în cale, ce urmează să se întâmple, dacă alegeţi un drum sau altul şi cei care pot să vă informeze sunt colegii noştri din DGASPC, indiferent de poziţia pe care lucrează ei şi de modul în care relaţionaţi voi cu ei. Eu vă sfătuiesc să aveţi mare încredere în ei, pentru că sunt oameni devotaţi. Sunt oameni care lucrează cu mintea şi cu sufletul pentru voi. Sunt oameni care se dedică în fiecare zi, 365 de zile pe an şi cărora le puteţi cere sfatul. Dacă nu sunteţi pe deplin edificaţi întrebaţi şi a doua oară, întrebaţi şi a treia oară şi vi se va răspunde. Cu siguranţă, împreună puteţi decide ceea ce este mai bun. Nu spun că este şi foarte uşor, spun că este drumul bun cel pe care să vi-l alegeţi. Îndemnul meu personal, dragi tineri, este să vă continuaţi educaţia. Oricum aţi alege, oricare dintre drumuri va fi cel pe care veţi merge, nu uitaţi că educaţia vă poate conduce spre un pas mai bun în viaţa voastră, spre un start mai bun în vieţile voastre.
Al doilea îndemn pe care vi-l lansez este acela de a fi atenţi la alegerile pe care le faceţi. Alegeri în ceea ce priveşte prietenii, alegeri în ceea ce priveşte persoana care vă însoţeşte, în care aveţi încredere, alegeri în legătură cu conduita de viaţă pe care o veţi urma”, a afirmat Anca Minodora Costin-Hendea.
La rândul său, subprefectul judeţului Harghita, Marius Ţepeluş, a mulţumit reprezentanţilor DGASPC pentru activitatea exemplară desfăşurată şi a arătat că bucuria, speranţa şi încrederea din ochii tinerilor prezenţi la eveniment li se datorează în mare măsură acestor specialişti.
„Toată această muncă şi eforturile uriaşe s-au făcut să simţiţi căldura căminului şi să creşteţi armonios într-un mediu familial propice, pentru că nu pot să nu îmi amintesc cum tot acest sistem de protecţie a copilului a trebuit, începând din anii 90, practic reformat din temelii, iar judeţul Harghita chiar a făcut pionierat în acest proces. Odată cu închiderea centrelor mamut, cum le spuneam la vremea aceea, precum cel de la Şumuleu Ciuc şi de la Cristuru Secuiesc, s-a făcut trecerea rapidă a copiilor din sistemul instituţionalizat în mediul familial. A însemnat colaborare cu multe fundaţii, cu ONG-uri, un parteneriat public-privat, atât cu asociaţii din România cât şi din străinătate, colaborare ce a dus la naşterea şi finanţarea a două concepte salutare, aş zice: înfiinţarea centrelor de tip familial, precum şi angajarea asistenţilor maternali profesionişti. Şi cum spuneam, cât de important este că această muncă şi eforturile uriaşe pe care colegii noştri le-au făcut, s-au finalizat prin a oferi copiilor aflaţi în dificultate un mediu familial adecvat. Şi ce poate fi mai frumos şi mai înălţător decât să vezi atâţia tineri în pragul majoratului pregătiţi să păşească încrezători spre viaţă, spre o viaţă profesională şi în cele din urmă spre viaţă familială. Aşa că la rândul meu vă îndemn să fiţi în continuare studioşi, să urmaţi şcoli superioare şi să aprofundaţi meserii. Cu încrederea că ori de câte ori vă veţi poticni aveţi de unde să solicitaţi sprijin şi consiliere, vă urez mult succes”, a spus Marius Ţepeluş.
Cei prezenţi la întâlnirea de la Miercurea-Ciuc au primit informaţii din partea reprezentanţilor mai multor instituţii, între care DGASPC, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, în ceea ce priveşte drepturile de care pot beneficia, importanţa studiilor în vederea integrării pe piaţa muncii, oportunităţile de angajare şi pericolele la care pot fi expuşi în contextul traficului de persoane, exploatării prin muncă, consumului de droguri, substanţe psihoactive şi alcool, fiind prezentate şi două scurtmetraje despre experienţele de viaţă ale unor tineri care au ieşit din sistemul de protecţie a copilului.
EMIL G.