Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spitalul Municipal Topliţa a fost autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Spitalul Municipal Topliţa a fost autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu
Spitalul Municipal Topliţa a fost autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu

Spitalul Municipal Topliţa a fost autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu

  • Dr. Alexandra Ioniţă, managerul Spitalului Municipal Topliţa: „Este foarte important că am reuşit această performanţă, în primul rând pentru că aduce un plus de siguranţă în spital”

Până la primirea autorizaţiei, Spitalul Municipal Topliţa a funcţionat cu un aviz de securitate la incendiu.

Înainte de obţinerea avizului, s-au identificat anumite probleme, care au fost corectate prin montarea unui sistem de securitate la incendiu care are peste 1.500 de senzori, plasaţi în toate spaţiile spitalului, sistem care este monitorizat la nivelul unei staţii centrale.

Fiecare senzor este vizibil, astfel încât oricare problemă apărută să poată fi identificată imediat şi punctual. În plus au fost realizate şi automatizările necesare, între ele montarea de geamuri care se deschid singure pentru evacuarea fumului, lifturi care coboară la parter atunci când se declanşează alarma la incendiu, acest ansamblu fiind integrat cu sistemul de blocare-deblocare a uşilor, astfel încât toate uşile se deblochează la pornirea alarmei de incendiu, permiţând evacuarea în siguranţă a pacienţilor. Sistemul include şi senzori de fum, dar şi senzori de oxigen pentru detectarea concentraţiilor crescute în spaţiile unde se foloseşte oxigenul medical.

Lucrările la acest sistem au început în aprilie 2021, au fost finalizate anul acesta în luna iunie şi au implicat un efort financiar în valoare de 584.603 lei, realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Topliţa. 

După finalizarea lucrărilor, autorităţile au depus dosarul pentru autorizarea Spitalului Municipal Topliţa din punct de vedere al securităţii de incendiu.

„Am primit vizita celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru verificarea lucrărilor şi a faptului că acestea corespund cu ceea ce trebuie să fie la nivel de spitale şi astfel am obţinut recent autorizaţia de securitate la incendiu a spitalului nostru. Este foarte important că am reuşit această performanţă, în primul rând pentru că aduce un plus de siguranţă în spital, lăsând la o parte faptul că orice lucrare care trebuie făcută de acum încolo se poate realiza mult mai corect”, ne-a declarat dr. Alexandra Ioniţă, managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Potrivit administratorului public al municipiului Topliţa, Dan Ciprian Rugină, autorizarea ISU a Spitalului Municipal a fost şi este una dintre priorităţile actualei conduceri a oraşului.

„Este o problemă care trena de mulţi ani. Am ştiut de la început că nu va fi uşor, majoritatea clădirilor nefiind concepute să corespundă cerinţelor actuale pentru autorizare. În 2019 a fost făcut proiectul pentru autorizarea ISU, în valoare de 27.600 de lei şi în 2021 au reuşit să obţină autorizarea pentru securitate la incendiu. Este un plan dus până la capăt şi acum ne putem concentra pe alte investiţii, care sunt la fel de urgente la Spitalul Topliţa”, a precizat Dan Ciprian Rugină.

Este vorba, între altele, de Ambulatoriul spitalului, care va fi dotat cu aparatura necesară printr-un proiect cu finanţare europeană, de reabilitarea termică a spitalului şi de amenajarea unui nou spaţiu destinat Blocului Operator şi secţiei ATI.

„Printru-un proiect cu finanţare europeană se va achiziţiona aparatura medicală pentru Ambulatoriu, începând cu Radiologia – un CT, ecografe şi tot ce este nevoie pentru funcţionarea corespunzătoare. Pe partea de PNRR am depus un proiect pentru Reabilitarea termică a spitalului, a fost unul dintre primele proiecte din judeţ depuse, garantat intră la finanţare. Proiectarea şi întreaga documentaţie sunt făcute, aşteptăm cu interes să-i dăm drumul. În ceea ce priveşte izolaţia, spitalul stă foarte prost, a fost izolat în urmă cu foarte mulţi ani şi acum au ajuns ciorile să mănânce polistirenul. La partea de încălzire avem o problemă cu creşterea preţurilor la lemn şi la tocătura de lemn, dar sperăm să reuşim prin proiectul de înfiinţare a reţelei de gaz, finanţat tot de primărie, să ajungem cât mai urgent la spital. Conductele sunt deja trase, trebuie doar să reuşim să facem recepţia, să punem sub presiune şi putem racorda spitalul la gaz. De asemenea, pe POIM am depus un proiect pe instalaţii de gaze – pe partea de oxigen, unde am avut probleme în perioada pandemiei COVID-19, un proiect câştigat, pe care îl vom pune cât de curând în implementare”, a detaliat administratorul public al municipiului Topliţa.

De asemenea, la propunerea managerului spitalului, primăria are în vedere sprijinirea suplimentării spaţiului policlinicii cu încă un etaj, unde va funcţiona Blocul operator şi secţia ATI, în conformitate cu normele actuale în vigoare, dar şi din punct de vedere al circuitelor.

„În prezent este în consultare publică o finanţare prin PNRR, proiectarea noului etaj este deja finalizată, practic ne ducem aşa cum ne-am propus de la început, să pregătim tot ceea ce înseamnă documentaţie, studiu de fezabilitate, proiectare, toate să ne fie la îndemână, ca în momentul în care apare linia de finanţare, în prima zi să şi depunem proiectul. Şi după ce semnăm contractul, a doua zi să ne apucăm de implementare. Şi accesăm tot ceea ce se poate, pentru că spitalul acesta deserveşte o zonă mare şi un număr mare de localităţi din zonă.

Ne ţinem de planul de a pune Sănătatea şi Educaţia pe primul loc la finanţare; a fost una dintre promisiunile electorale făcute în campanie de actualul primar şi la realizarea fiecărui buget se poate observa acest lucru”, a concluzionat Dan Ciprian Rugină.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu, din totalul celor 30 de clădiri în care funcţionează cele şapte unităţi spitaliceşti din judeţul Harghita, 18 sunt autorizate, două neautorizate, la un număr de zece neimpunându-se obţinerea autorizaţiei pentru securitatea la incendiu, întrucât nu au suferit modificări.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.