Dacă în privinţa autorizaţiilor sanitare lucrurile se află pe făgaşul normal, pentru autorizarea de securitate la incendii mai sunt necesare câteva lucruri de făcut.
În vederea începerii în bune condiţii a noului an şcolar 2024-2025, Instituţia Prefectului Judeţul Harghita, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Harghita, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita şi Inspectoratul Şcolar Harghita, au efectuat o analiză a stadiului pregătirii instituţiilor de învăţământ pe baza informaţiilor primite de la unităţile administrative teritoriale, ţinându-se cont de reţeaua şcolară aprobată la nivelul judeţului Harghita, formată din 506 unităţi de învăţământ (instituţii cu personalitate juridică şi structuri arondate). De asemenea, în a doua parte a lunii august au fost efectuate şi verificări la unităţile de învăţământ.
Conform acestei analize, din cele 506 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi structuri arondate, doar una nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, aceasta aflându-se în mediul rural. Este vorba de Grădiniţa cu program normal Comiat din comuna Lunca de Sus, motivul neacordării autorizaţiei fiind lipsa unui vestiar – filtru (au fost terminate lucrările de extindere făcute fără să se ceară notificare prealabilă) precum şi suprafaţa mică la grupa de preşcolari, circuitul preşcolarilor fiind necorespunzător.
În ceea ce priveşte situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu, se arată de către Instituţia Prefectului Judeţul Harghita, din numărul total de 610 corpuri de clădiri (239 mediu urban şi 371 mediu rural), un număr de 413 clădiri nu fac obiectul autorizării, 135 de clădiri sunt autorizate (65 mediu urban şi 70 mediu rural), iar un număr de 40 de clădiri sunt neautorizate. Comparativ cu anul trecut, aici se observă o îmbunătăţire a situaţiei, în 2023 neavând autorizare 53 de clădiri.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita – Biroul Siguranţă Şcolară, situaţia privind asigurarea pazei în unităţile de învăţământ din judeţ, 140 de unităţi de învăţământ nu dispun de sisteme de securitate, iar 305 au un sistem – pază proprie, sisteme tehnice de monitorizare.
În cadrul analizei făcută publică de către Instituţia Prefectului Judeţul Harghita se mai arată că şcolile sunt deservite de 78 microbuze şcolare, însă, potrivit menţiunilor făcute de conducătorii unităţilor administrative teritoriale, ar mai fi nevoie de 62.
Probleme semnalate de către localităţi
Pe lângă rezultatele verificărilor au fost evidenţiate şi problemele semnalate din teritoriu. Astfel, în 9 instituţii de învăţământ se derulează lucrări de reabilitare, extindere (proiecte din fonduri nerambursabile), lucrări care se vor derula şi după începerea anului şcolar. În aceste cazuri, elevii vor fi mutaţi în alte corpuri ale instituţiilor de învăţământ până la finalizarea lucrărilor.
În cazul a 5 unităţi de învăţământ, microbuzele şcolare se află în stare tehnică precară.
Primăria Topliţa nu a alocat fonduri pentru asigurarea combustibililor pentru întreg sezonul rece pentru Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”.
Preşcolarii şi elevii de la Şcoala Gimnazială „Xántus János” Miercurea-Ciuc – Şcoala Primară Şumuleu vor fi mutaţi în curtea Şcolii Primare Subpădure, în containere destinate pentru procesul de învăţământ.
„În urma analizei efectuate de către Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oltul Harghita şi Direcţia de Sănătate Publică Harghita s-a concluzionat că desfăşurarea tuturor activităţilor în instituţiile de învăţământ preuniversitar în anului şcolar 2024-2025 se va face în condiţii bune”, se arată în finalul informării. (L.C.)