Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sindicaliştii din Penitenciarul Miercurea Ciuc refuză să mai efectueze ore suplimentare în semn de protest faţă de sistarea plăţii unor drepturi | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Sindicaliştii din Penitenciarul Miercurea Ciuc refuză să mai efectueze ore suplimentare în semn de protest faţă de sistarea plăţii unor drepturi
Sindicaliştii din Penitenciarul Miercurea Ciuc refuză să mai efectueze ore suplimentare în semn de protest faţă de sistarea plăţii unor drepturi

Sindicaliştii din Penitenciarul Miercurea Ciuc refuză să mai efectueze ore suplimentare în semn de protest faţă de sistarea plăţii unor drepturi

După data de 23 aprilie, activitatea penitenciarului riscă să fie blocată dacă revendicările nu sunt soluţionate

Membrii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc, alături de colegii lor din întreaga ţară, au declanşat acţiuni de protest pe termen nedeterminat, datorită diminuării veniturilor începând cu data de 1 ianuarie a.c. prin sistarea plăţii unor drepturi. Astfel, o primă acţiune de protest este refuzul membrilor SNLP de a mai efectua ore suplimentare, tocmai datorită sistării plăţii acestora, dar şi a majorărilor pentru misiuni speciale, a decontării cheltuielilor turistice (echivalentul voucher-elor de vacanţă). De asemenea, susţin sindicaliştii, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană şi echipament.

Preşedintele SNLP Penitenciar Miercurea Ciuc, Gál Csaba, a explicat că din cauza lipsei de personal, în fiecare lună, angajaţii din sistem efectuează ore suplimentare. Iar potrivit legii, dacă nu se pot compensa cu timp liber în termen de 60 de zile acele ore suplimentare, atunci ar trebui plătite. Până în acest an nu au fost probleme, a spus liderul de sindicat, însă începând de la 1 ianuarie 2019 nu a mai fost buget pentru plata orelor suplimentare.

Potrivit lui Gál Csaba, la Penitenciarul Miercurea Ciuc există un deficit de personal de aproximativ 20%. Datorită acestui deficit, angajaţii din penitenciar efectuează în medie 20-30 de ore suplimentare. Care nu se pot compensa cu timp liber în 60 de zile tocmai datorită lipsei de personal. Şi atunci ar trebui plătite, însă nu sunt asigurate fonduri. „Din acest motiv, toţi membrii de sindicat am refuzat efectuarea orelor suplimentare”, a spus Gál Csaba.

Un număr de 119 angajaţi, din totalul de 174, nu vor mai efectua ore suplimentare

În total, la Penitenciarul Miercurea Ciuc sunt 174 de angajaţi, din care 119 sunt membri ai SNLP. Dintre aceştia, a spus preşedintele SNLP Penitenciar Miercurea Ciuc, au semnat acest refuz de efectuare a muncii suplimentare 104 persoane, până luni, dar urmează şi restul.

Liderul de sindicat a atras atenţia că, datorită faptului că salariaţii din penitenciar nu vor efectua muncă suplimentară, se vor genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie.

Totodată, a continuat acesta, SNLP şi-a exprimat refuzul de a se depăşi plafonul anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019, conform legislaţiei şi negocierilor colective în vigoare.

Astfel, Gál Csaba a spus că luna aprilie are 160 de ore lucrătoare, din cauza sărbătorilor pascale, după care sindicaliştii nu vor mai intra de serviciu. „În momentul în care noi am efectuat cele 160 de ore pentru luna curentă, în jurul datei de 22-23 aprilie, având în vedere că noi am refuzat efectuarea orelor suplimentare, nu mai intrăm de serviciu. Nu ne poate obliga nimeni să intrăm de serviciu şi nu mai are cine să lucreze. Toţi membrii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare au refuzat să lucreze orele suplimentare. (…) Efectiv, blocăm sistemul”, a spus liderul de sindicat.

Ceea ce înseamnă că nu o să se mai iasă la punctele de lucru, nu o să se mai deplaseze la instanţe sau cabinete medicale de specialitate cu deţinuţii etc. „Efectiv, nu mai facem nici o activitate şi nu mai venim nici la serviciu după efectuarea celor 160 de ore, dacă nu se rezolvă această situaţie”, a declarat Gál Csaba.

Totuşi, acesta a precizat că „noi sperăm din tot sufletul că o să se rezolve” situaţia şi că „nepăziţi, deţinuţii nu o să fie în nici un caz, dar în schimb orice activitate o să fie blocată”.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la faptul că lucrătorii de penitenciare fac parte din sistemul de apărare naţională, iar dacă la celelalte instituţii din alte ministere şi servicii din cadrul sistemului au fost mărite, de exemplu, normele de hrană şi de echipament, „la noi nu s-a asigurat buget nici pentru acestea”.

De asemenea, susţin sindicaliştii, bugetul nu acoperă nici sumele de bani care li s-ar cuveni lucrătorilor de penitenciare echivalente a tichetelor de vacanţă, la care au dreptul bugetarii.

„Munca noastră, a lucrătorilor de penitenciare, este foarte grea. Este o muncă stresantă şi atunci, dacă nu suntem recompensaţi la fel ca toţi cei din sistemul de apărare naţională, nu e cazul să mai efectuăm ore suplimentare”, a mai declarat Gál Csaba.

Revendicările membrilor SNLP

În aceste condiţii, sindicaliştii solicită: adoptarea Statutului poliţistului de penitenciare, care în prezent se află la Camera Deputaţilor (for decizional); publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG nr. 114/2018); plata muncii suplimentare; plata cheltuielilor turistice; actualizarea normelor de hrană şi echipament – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională. Totodată, o altă revendicare se referă la stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare.

După această primă formă de protest vor urma mitinguri succesive în toate unităţile din sistemul penitenciar. De asemenea, dacă solicitările nu vor fi soluţionate, în Piaţa Victoria din Bucureşti va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi 3.000 de participanţi.

Ultima dată, membrii SNLP din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc au protestat în 2017, în faţa unităţii.

La Penitenciarul Miercurea Ciuc se află în custodie 270 de deţinuţi. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.