Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Simte muzica: începe Festivalul Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Timp Liber » Simte muzica: începe Festivalul Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc

Simte muzica: începe Festivalul Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc

Iubitorii muzicii de calitate sunt aşteptaţi, în perioada 22-25 iulie, la Festivalul Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc, eveniment aflat la cea de a 11-a ediţie, după doi ani de pauză, la care participă muzicieni de excepţie din ţară şi din străinătate.

Organizatoarea principală a evenimentului, Szilágyi Nora, a declarat într-o conferinţă de presă că este fericită că a 11-a ediţie poate lua startul în această săptămână şi a precizat că faţă de programul iniţial de 3 zile s-a reuşit creionarea unuia de 4 zile, la care se va adăuga şi ziua de mâine, respectiv aşa-numita „zi zero”, în care oraşul va fi introdus în atmosfera Festivalului Internaţional de Jazz. Szilágyi Nóra a menţionat că decizia privind extinderea programului iniţial al festivalului a fost luată pentru că doar în acest mod s-a putut face programarea participanţilor din străinătate.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a afirmat că în cei doi ani de când a fost oprită organizarea evenimentului a crezut, alături de organizatori şi de noua echipă a primăriei, că acest festival, care este o emblemă a vieţii culturale a localităţii, poate să aibă un nou început şi să fie „o emblemă de cinste a oraşului în România şi în Ungaria”. De aceea, Korodi Attila a ţinut să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în organizare şi a spus că s-a reuşit realizarea unui program de festival foarte coerent şi bine construit, dar şi iniţierea unor parteneriate, care în anii următori vor aduce beneficii majore oraşului.

„Probabil că vom reuşi în anii următori ca acest festival să fie nu numai curtat de către breaslă, dar să aducă mulţi doritori de muzică jazz în Miercurea Ciuc pentru aceste zile. Acesta este un prim pas şi sunt fericit că echipa de la Csíki Jazz a avut energia să înceapă cu noi această poveste”, a adăugat primarul.

Viceprimarul Sógor Enikő a afirmat că de fapt este vorba despre continuarea unei iniţiative foarte bune şi că de-a lungul anilor principalul organizator al festivalului a reuşit să îl facă să crească de la unul de Mini-Jazz la unul de Jazz Internaţional. Sógor Enikő a mai spus că în calitate de reprezentantă a conducerii primăriei oraşului consideră foarte important faptul că există din nou posibilitatea contribuirii la „igiena mentală” a locuitorilor, deoarece cultura este cel mai semnificativ proces care îi ajută pe oameni să se simtă bine, să se relaxeze şi să poată contribui mai mult după aceea la o înflorire a localităţii.

Pe de altă parte, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a declarat că instituţia pe care o conduce participă la acest festival printr-un proiect privind promovarea tinerilor muzicieni din regiune. Aceasta a precizat că este foarte importantă atragerea unui public tânăr şi susţinerea formaţiilor şi a tinerelor talente şi a vorbit totodată despre o legătură dintre muzica veche şi jazz-ul de astăzi, respectiv despre o temă a „nebuniei muzicii” de pe vremuri care se regăseşte în prezent într-o haină contemporană, în jazz, având puterea şi energia de a-i schimba pe oameni.

Potrivit programului făcut public de organizatori, miercuri, în „ziua zero” va avea evenimentul „Street Jazz” pentru promovarea festivalului în cadrul căruia vor performa artişti locali din Miercurea Ciuc şi din judeţul Harghita, iar seara de la ora 20:00, va avea loc un concert al formaţiei KVAB, intrarea fiind liberă.

Joi, de la ora 19:00, pe scena din Cetatea Mikó vor urca, de la ora 19:30, reprezentanţii formaţiei The Groovy Bastards din Bucureşti, iar de la ora 21:00, festivalul îl va avea ca invitat pe renumitul artist Roberto Fonseca din Cuba şi trio-ul său. Organizatorii au precizat că Roberto Fonseca este pianist, compozitor, vocalist şi multi-instrumentalist şi unul dintre cei mai populari muzicieni ai Cubei, fiind cel mai efervescent pianist al generaţiei sale. Acesta a început să studieze pianul la vârsta de 8 ani, cu toate că pasiunea sa iniţială a fost percuţia. La 14 ani, el a scris prima sa compoziţie, inspirat de genul muzical afro-cubanez. Repertoriul său îmbină jazz-ul, cu muzica funk şi soul, iar printre modelele sale se numără Herbie Hancock şi Keith Jarrett.

Vineri, de la ora 20:00, scena va fi ocupată de un alt artist de excepţie din străinătate, Dhafer Youssef şi de membrii formaţiei sale. Dhafer Youssef este considerat a fi un maestru al oudului, posesorul unei voci incredibil de expresive şi creatorul unui univers unic, interesant şi complex. Acesta face parte din elita mondială a muzicienilor jazz. Este un compozitor avangardist al genurilor jazz şi world music, unul din principalii ambasadori ai muzicii cu influenţă arabă din lume. „Dacă m-aş fi născut în Africa aş fi bătut la tobe. Dacă eram din New York aş fi cântat la saxofon. Dar s-a întâmplat să mă nasc în Tunisia, aşa că voi cânta la oud.”, spunea muzicianul, conform paginii de Facebook prin intermediul căreia este promovat evenimentul din Miercurea Ciuc. Tot vineri seara, de la ora 21:45, iubitorii jazz-ului îi vor putea asculta pe cei de la Groove Garden, formaţie condusă de Sorin Zlat şi care va încânta publicul cu un stil funk jazz, mai energizant.

Sâmbătă, pe scena din cetatea Mikó vor evolua formaţiile Lazy Jam şi Koszika & The HotShots, din România, precum şi Hajdu Klára & Cseke Gábor, din Ungaria, seria de concerte urmând să înceapă de la ora 18:45.

În ultima zi a festivalului va avea loc, în parcul oraşului, un concert pentru copii, iar de la ora 18:30, vor urca pe scena din cetatea Mikó membrii unei formaţii tinere din Miercurea Ciuc, Moon Rise, care vor fi urmaţi de la ora 20:00, de cei de la Nagy János Trió din Ungaria. Ultimul concert de duminică, care de altfel va închide şi festivalul internaţional de jazz din Miercurea Ciuc, va fi al formaţiei Kéknyúl din Ungaria.

Potrivit organizatorilor, În cadrul ultimelor 10 ediţii, pe scena din Miercurea Ciuc au urcat nume importante ale jazz-ului şi blues-ului românesc sau mondial, printre artiştii care au fost prezenţi de-a lungul anilor la festival numărându-se Snétberger Ferenc, Mircea Tiberian, Luiza Zan, Sárik Péter, Sorin Zlat, Nagy János, Lars Danielsson, Nik Bartsch şi Richard Bona, câştigător al unui premiu Grammy, care a încântat publicul cu acorduri la bass. Ediţia din acest an a festivalului este organizată de Asociaţia Mini Jazz Festival şi de Primăria Miercurea Ciuc, în parteneriat cu mai multe instituţii şi firme.

***

În curtea Castelului Mikó pot intra maximum 300 de persoane, cei care au un certificat de vaccinare sau un rezultat al testului PCR, dar organizatorii oferă şi un test rapid gratuit la faţa locului. Abonamentele şi biletele de zi sunt accesibile pe bilete.ro, abonamentul având preţul de 300 de lei, iar preţul biletelor de zi variază: 100 de lei joia, 150 de lei vinerea şi 50 de lei sâmbăta şi duminica, au mai precizat organizatorii.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.