Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Simboluri din Miercurea-Ciuc cuprinse într-o colecţie a Romfilatelia | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » (Inter)Național » Simboluri din Miercurea-Ciuc cuprinse într-o colecţie a Romfilatelia
Simboluri din Miercurea-Ciuc cuprinse într-o colecţie a Romfilatelia

Simboluri din Miercurea-Ciuc cuprinse într-o colecţie a Romfilatelia

Săptămâna trecută, Romfilatelia a introdus în circulaţie o nouă emisiune de mărci poştale dedicată tezaurului urban al României: Oraşele României, Miercurea-Ciuc. Sunt patru timbre care ilustrează edificii reprezentative ale oraşului.

În cadrul unei conferinţe ce a avut loc în această săptămână, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, preciza că timbrele au fost concepute în cadrul unei strânse colaborări între echipa primăriei şi Romfilatelia.

„Am încercat ca pe câţiva centimetri pătraţi să prezentăm câteva simboluri puternice ale comunităţii”, preciza edilul.

Astfel în setul de patru timbre au fost incluse: biserica franciscană, împreună cu statuia fecioarei Sf. Maria; Liceul Romano-Catolic; Cetatea Mikó; patinoarul „Vákár Lajos”.

Korodi Attila a explicat de ce au fost alese aceste simboluri. În special după vizita Papei Francisc, biserica franciscană şi tot locul care găzduieşte pelerinajul de Rusalii a primit o altă simbolistică. Liceul Romano-Catolic este considerat simbolul educaţiei în Miercurea-Ciuc. Cetatea Mikó înseamnă istorie pe mai multe secole. Iar hocheiul reprezintă cel mai bine spiritul sportiv al comunităţii din ultimii aproape 100 de ani, reprezintă mai mult decât un sport, reprezintă o atitudine, o identitate a comunităţii.

De asemenea, semnificaţia acestor elemente sunt cuprinse în cadrul unui catalog editat de Romfilatelia. Iar pentru colecţionari, această emisiune de mărci poştale se vinde împreună cu un plic special editat cu Cetatea Mikó şi pe care sunt puse cele patru timbre.

Pe aceste timbre apare şi emblema oraşului, care a fost adoptată prin Hotărâre de Guvern anul trecut.

Despre importanţa acestei colecţii pentru Miercurea-Ciuc, primarul oraşului spunea că pentru unul dintre cele mai mici municipii reşedinţă de judeţ din ţară, care se află într-o zonă cu o tradiţie specifică, în care comunitatea maghiară a lăsat şi lasă o amprentă specială, toate elementele prin care se pot arăta valorile întregii ţări este un punct forte.

„Acest proiect făcut împreună cu Romfilatelia subliniază această tendinţă: vrem să arătăm ce reprezentăm noi şi de ce putem fi foarte atractivi nu numai pentru turism ca activitate, ci pentru toată lumea din România, să vină să ne vadă, să ne înţeleagă”, adăuga Korodi Attila.

La finalul conferinţei de presă, în mod simbolic, primarul municipiului a introdus în cutia poştală un plic cu un timbru din actuala colecţie. Este un plic adresat de municipiul Miercurea-Ciuc către Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi din localitatea Brad, Hunedoara.

XXX

Biserica franciscană din Şumuleu-Ciuc, împreună cu statuia Maicii Domnului apar pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei; Gimnaziul Romano-Catolic este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei; Cetatea Mikό pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei; Patinoarul „Vákár Lajos” este pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei.

Potrivit romfilatelia.ro, tirajul cuprinde 39.852 de timbre, astfel: 23.552 în coli de 32 de timbre şi 16.300 în minicoli de 5 timbre+o vinietă (3.260 minicoli).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.