Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi totuşi valoarea | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Cultură » Şi totuşi valoarea
Şi totuşi valoarea

Şi totuşi valoarea

În aceste zile fierbinţi de început de an, când pe scena politică şi culturală se desfăşoară o viaţă învolburată, ne-a parvenit o ştire ce înnobilează trăirea scriiturii harghitene. Filiala regională Târgu-Mureş a Uniunii Scriitorilor din România a organizat la finele anului 2014 o festivitate deosebită în care a avut loc decernarea premiilor literare pentru anul 2013. Un juriu competent şi exigent, având ca preşedinte pe cunoscutul scriitor şi exeget Cornel Moraru, secondat de două personalităţi prestigioase ale vieţii literare contemporane Iulian Boldea şi Eugeniu Nistor, a analizat cu responsabilitate cărţile depuse la concurs şi pe această bază a selectat cele mai valoroase creaţii, acordând premii autorilor în funcţie de genuri şi specii literare, pentru secţiile anunţate din timp.

Premiul pentru proză scurtă a fost acordat laboriosului condeier harghitean Ion Nete, care a lucrat mai de mult ca redactor la reputatul jurnal Informaţia Harghitei, pentru valoarea romanelor sale Călifar la poarta cerului şi Rugaţi-vă să nu existe Dumnezeu.

Ion Nete Activitatea scriitorului harghitean este cunoscută de multă vreme în rândul cititorilor, începând  de la interesantele sale reportaje publicistice în care se armonizau în mod artistic ideile şi temele inspirate din realitate cu elemente ale plăsmuirii literare, până la valoroasele sale creaţii în proză de astăzi. Dotat cu harul divin şi completat de o cultură aparte, condeierul s-a aflat într-o permanentă luptă stilistică cu sinele pentru ca discursul său epic să devină cât mai distins şi mai rafinat semantic, având drept corolar un model original de introspecţie a spaţiului existenţial uman. Inventează titluri cu semnificaţii surprinzătoare, e meticulos în alegerea personajelor, primeneşte continuu vocabularul în construirea planurilor narative reale sau imaginare, utilizează un stil original, elevat, iată numai câteva însuşiri ale scriiturii care captează curiozitatea cititorului, dornic de a pătrunde în tainele prozei sale. Elocvente, în acest sens, sunt prozele intitulate Şerpii de tămâie; Răstignirea în crucea lui Năstavnic; Noaptea albastră; Estimp, când năpârlesc şerpii; Ninge cu suflete de morţi; În asfinţit, pe podul Vinerii Mari; Chisamera din vis; Cu Iisus, de-a v-aţi ascunselea, pe după cruce; De-a v-aţi ascunselea cu moartea, la care adăugăm câteva nume exotice din pleiada de personaje, precum: Cilică, Mirodonie, Năstavnic, Lambie, Geac, Cilic, Celei, denumiri ce-l pun pe lector în ipostaza de a descoperi conexiunile dintre narare şi eroii planurilor narative.

Sondează cu pricepere şi dibăcie lingvistică spaţii telurice inspirate din mitologia şi folcloristica românească dominate de o încărcătură spirituală specifică perceptelor biblice, imaginează scenarii simbolice cu ecouri în lumea virtuală, uimeşte prin diversitatea lumilor create, fiind un adevărat vistiernic al semanticii cuvântului românesc, iar naraţiunile, dialogurile şi descrierile fiind antologice.

Apreciind valoarea scriiturii prozatorului harghitean Ion Nete, exigentul scriitor român A.I. Brumaru afirma: Autorul are, cum se spune, mână, prozele sale fiind numai pretexte, prilejuri de călătorii în alte lumi, tulburând somnul misterelor, trezindu-le, înviindu-le. Sunt lumi comunicante, nu paralele, în ele, dacă ne cufundăm, luând câte ceva din stilul şi spiritul lor, fiinţa noastră sporeşte.

Iată de ce am intitulat gândurile noastre Şi totuşi valoarea.

Busuioc Stelian

Dr. György Géza-Árpád

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.