Membrii Biroului Executiv al Consiliului Județean al Elevilor vor încerca să convingă parlamentarii harghiteni să susțină demersul lor pentru abrogarea actului normativ
După ce în țară au avut loc mai multe proteste ale liceenilor, solicitându-se abrogarea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019, și elevii harghiteni au luat atitudine.
În cadrul unui comunicat de presă transmis, ieri, de Consiliul Județean al Elevilor Harghita, prin președintele structurii, Carina Țepeș-Focșa, se precizează că, în aceste zile, membri ai organizației „vor pune presiune pe parlamentarii și senatorii harghiteni să ni se alăture demersului și să voteze luând în considerare nevoile principalului beneficiar al sistemului de învățământ românesc și să militeze cot la cot cu elevii pentru un sistem de învățământ echitabil, calitativ și centrat pe nevoile acestora”.
În cadrul aceluiași comunicat se reamintește faptul că, prin această Ordonanță de Urgență, transportul de persoane la nivel județean nu mai este considerat un serviciu public, diminuându-se astfel „asigurarea siguranței în timpul deplasării elevilor de la școală-acasă”.
„În acest context, tragem un semnal public de alarmă alături de colegii noștri din toată țara pentru a determina factorii decisivi, atât cei care ne reprezintă județul cât și ceilalți, să conștientizeze importanța respingerii proiectului de lege ce ar avea ca și consecințe limitarea accesului la școlarizare și implicit rata de școlarizare pe viitor”, se mai precizează în comunicatul trimis de Consiliul Județean al Elevilor Harghita.
∗∗∗
Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 a fost adoptată în vara anului trecut. Atunci, Federația Elevilor din România a lansat o petiție prin care cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța care afectează transportul școlar, în care se preciza, printre altele, că „cel mai proeminent efect al acestei modificări este, din nefericire, dispariția obligațiilor transportatorilor de a acorda reduceri pentru elevi la transportul județean, precum și de a stabili tarife diferite pentru elevi”.
Săptămâna trecută, Consiliul Național al Elevilor a transmis scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care a cerut să se alăture demersului și să faciliteze procedura prin care Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, structura reprezentativă a tuturor elevilor români a sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul elevilor pe plan național.
LIVIU C.