Sesiune de instruire a beneficiarilor PNDR din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sesiune de instruire a beneficiarilor PNDR din judeţul Harghita
Sesiune de instruire a beneficiarilor PNDR din judeţul Harghita

Sesiune de instruire a beneficiarilor PNDR din judeţul Harghita

Directorul general adjunct al CRFIR 7 Centru a atras atenţia că există riscul rezilierii contractelor de finanţare a proiectelor la începutul anului viitor dacă nu se va vedea că pot fi implementate până la sfârşitul perioadei

Peste 50 de beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 din judeţ au participat, ieri, la Palatul Administrativ din municipiul Miercurea Ciuc, la o sesiune de instruire susţinută de specialişti ai Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita şi ai CRFIR 7 Centru.

În cadrul instruirii, Marian Ionescu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 7 Centru Alba Iulia (de care aparţine şi OJFIR Harghita), i-a invitat pe participanţi la o discuţie liberă „despre problemele pe care le întâmpinaţi atât Dvs., cât şi noi”. Acesta a explicat că în această perioadă de finanţare nu se mai doreşte întâmpinarea impedimentelor care au fost în cadrul PNDR 2007-2013. „Deoarece programarea trecută (n.n. – 2007-2013) a dus la rezilierea a peste 2.000 de proiecte în valoare de 800 milioane de euro, nu dorim să se mai întâmple acest lucru. Dorim să vă ajutăm în implementarea proiectelor, inclusiv în perioada de monitorizare a acestora, dorim să fim lângă Dvs. tot timpul şi să nu mai facem greşelile pe care le-am făcut. (…) De aceea suntem aici, să vă dăm anumite sfaturi, pentru a realiza proiectele şi a veni cât mai repede în plată cu aceste proiecte”, le-a transmis Marian Ionescu beneficiarilor PNDR 2014-2020 din Harghita.

Acesta a mai explicat că în perioada trecută de finanţare, în 2013, au fost reziliate „foarte multe proiecte, în care noi am înţeles beneficiarii (n.n. – e vorba despre depunerea cererilor de plată cu întârziere, printre altele)”. De asemenea, directorul general adjunct al CRFIR 7 Centru a atras atenţia că proiectele care nu vor demara, în cadrul cărora nu se vor depune cereri de plată, pentru a se vedea că pot fi implementate, „la începutul anului viitor bănuiesc că vor fi reziliate”. „De aceea, rugămintea noastră este să facem tot posibilul de a demara şi a depune cereri de plată”, a mai spus Marian Ionescu, îndrumându-i pe beneficiarii PNDR să se ocupe zilnic de proiecte, pentru a nu fi întârzieri ce ar putea duce la rezilierea contractelor de finanţare.

În cadrul sesiunii de instruire, specialiştii CRFIR 7 Centru şi OJFIR Harghita le-au vorbit beneficiarilor PNDR din judeţ despre: respectarea condiţiilor de eligibilitate şi selecţie a beneficiarilor PNDR inclusiv în perioada de monitorizare; derularea procedurii de achiziţii; dificultăţile şi problemele întâmpinate de beneficiari în implementarea proiectelor; respectarea angajamentelor asumate de beneficiari prin cererea de finanţare în perioada de monitorizare; sustenabilitatea investiţiei în vederea atingerii obiectivelor măsurii.

De asemenea, pe parcursul instruirii, specialiştii CRFIR 7 Centru (Marian Ionescu, Nicolae Ionas şi Manuela Dicu) şi OJFIR (Kajtár Sándor şi Domjan Réka Ilona) au răspuns numeroaselor întrebări punctuale şi nelămuriri adresate de participanţi. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.