Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare existente la nivel european, organizată la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Economic » Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare existente la nivel european, organizată la Topliţa
Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare existente la nivel european, organizată la Topliţa

Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare existente la nivel european, organizată la Topliţa

  • Europarlamentarul Victor Negrescu: Această conferinţă de informare are ca menire să arate că oportunităţile de finanţare europene sunt disponibile şi pentru cetăţenii din judeţul Harghita

Primari din nordul judeţului, consilieri locali şi judeţeni, aleşi pe listele PSD, precum şi antreprenori au participat, sâmbătă, în Topliţa, la o sesiune de informare despre oportunităţile de finanţare existente la nivel european, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi în programele operaţionale naţionale. Sesiunea a fost organizată de Partidul Social Democrat – Filiala Harghita, în parteneriat cu PES Activists România şi europarlamentarul Victor Negrescu.

Europarlamentarul Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene, a declarat că această întâlnire a avut scopul de a arăta că oportunităţile de finanţare europeană sunt disponibile şi pentru cetăţenii judeţului Harghita.

„Această conferinţă de informare are ca menire tocmai să arate că aceste oportunităţi europene sunt disponibile pentru cetăţenii din judeţul Harghita, pentru autorităţile locale, pentru mediul privat, pentru cei din mediul asociativ şi am căutat astfel să le arătăm că suntem la dispoziţia lor, eu fiind membru în Comisia pentru buget din Parlamentul European şi raportor alternativ al Grupului Social Democrat pentru bugetul european pe anul 2022. Practic, am dat informaţii, detalii în aşa fel încât accesarea banilor europeni să fie mai uşoară şi să nu ratăm această perioadă de programare financiară, pentru că în opinia mea şi a multor experţi este probabil ultima oportunitate pentru accesarea de bani europeni şi ar trebui să profităm de ea cât putem de mult”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

În ceea ce priveşte concluziile acestei întâlniri, europarlamentarul a spus că, pe de o parte, „oamenii sunt interesaţi să acceseze bani europeni”. „De cealaltă parte, remarcăm că accesul la informaţii este limitat şi că oamenii sunt şi dezamăgiţi, prin prisma faptului că, din nefericire, nu există la nivel naţional un calendar clar de desfăşurare a programelor de finanţare şi informaţii exacte despre aceste programe de finanţare. Prin atitudinea, şi trebuie să intru în zona aceasta un pic politică, prin atitudinea şi lipsa de eficienţă a Guvernului, oamenii au început să-şi piardă speranţa în banii europeni, însă obiectivul este să aducem aceşti bani europeni în ţară, să nu ratăm această oportunitate, aşa că ne-am concentrat pe a oferi mesaje constructive şi a le da detalii în aşa fel încât cât mai mulţi dintre ei să acceseze bani europeni”, a spus fostul ministru.

Acesta a mai subliniat faptul că, din ce a remarcat el, „în comunităţile mai ales din zona Topliţa sunt foarte mulţi primari, foarte mulţi oameni de afaceri, foarte multe persoane care au desfăşurat proiecte cu bani europeni şi unii dintre ei chiar putem să-i considerăm exemple de bună practică şi ar trebui, într-adevăr, să-i vedem şi mai vizibili la nivel naţional, pentru că sunt oameni gospodari, care au făcut lucruri interesante cu bani europeni”, a punctat europarlamentarul.

În ceea ce priveşte principalele probleme semnalate de participanţii la această sesiune de informare, Victor Negrescu a evidenţiat trei elemente principale. „Absenţa unui calendar de implementare. Adică e foarte greu să anticipezi cum vor fi lansate apelurile de proiecte. Problema de cofinanţare – e foarte greu ca anumite programe să fie accesate întrucât cofinanţarea este prea mare. Şi al treilea element ţine de zona de birocraţie, faptul că se cer foarte multe documente, se cer foarte multe semnături, foarte multe elemente care nu sunt cerute de Bruxelles, care sunt cerute din păcate de autorităţile statului şi acest lucru face ca implementarea proiectelor să fie greoaie şi uneori dificilă, mai ales pentru beneficiarii mai mici, fie autorităţi locale, fie companii”, a conchis fostul ministru al Afacerilor Europene.

Fost ministru al Fondurilor Europene şi, totodată, fost deputat PSD de Braşov, Roxana Mînzatu, a declarat, la rândul ei, că cei prezenţi la întâlnire s-au arătat „foarte interesaţi de anunţuri şi informaţii despre linii concrete de finanţare, nu doar promisiuni”. „Am încercat să le prezint oportunităţile care sunt acum, în 2021, pe zona, în special, de agricultură şi dezvoltare rurală, pentru că aici vom avea şi avem lansări de linii de finanţare concrete, pentru fermieri, pentru afaceri neagricole la ţară, pentru drumuri agricole. Am trecut în revistă deci ce oportunităţi există în 2021, după care am discutat cu ei şi despre perspectivele de a accesa fondurile din 2022 încolo din programele operaţionale 2021-2027, din viitorul exerciţiu financiar”, a spus Roxana Mînzatu.

De asemenea, a continuat aceasta, s-a abordat şi faptul că sunt întârzieri şi „nu sunt lansările pe care le aşteptau dânşii”. „Sunt multe vorbe, multe promisiuni, nu există un calendar asumat nici din partea guvernamentală cu privire la când vor lansa aceste linii de finanţare. Sigur, asta se întâmplă de ceva vreme. Cel mai mare interes a fost pe zona publică, am avut primari de faţă care au nevoie de linii de finanţare şi, din păcate, în afară de această finanţare pe drumuri agricole şi de încă una dedicată promovării produselor agricole din sate, Din fermă în farfurie se numeşte finanţarea, nu am avut oportunităţi concrete pe care să le discutăm şi am discutat despre care sunt perspectivele din 2022 încolo, din viitoarele programe”, a concluzionat fostul ministru al Fondurilor Europene.

Preşedintele PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa, care este şi primarul comunei Corbu, a declarat că, sâmbătă, Harghita a fost gazda evenimentului „Fonduri Europene pentru Viitor”, iar în prezentările susţinute de europarlamentarul Victor Negrescu şi de experţii în fonduri europene Roxana Mînzatu şi Stelian Bărăgan, precum şi în discuţiile ulterioare, accentul a căzut pe liniile de finanţare dedicate autorităţilor locale, agriculturii şi mediului rural.

„Conferinţa Fonduri Europene pentru Viitor răspunde unei nevoi uriaşe de informaţie şi claritate în acest domeniu. Din păcate, astăzi, în România lipseşte cu desăvârşire transparenţa şi un calendar asumat de lansare a liniilor de finanţare, comunicările decidenţilor sunt vagi, imprecise, iar asta dăunează mult pregătirii proiectelor publice sau private de calitate. În domeniul fondurilor europene avem multă zvonistică şi tergiversare, dar foarte puţine programe concrete, lansate, care să poată fi accesate de autorităţi”, a subliniat la rândul său preşedintele PSD Harghita.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.