Sentinţă CNCD: Primăria Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Sentinţă CNCD: Primăria Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română
Sentinţă CNCD: Primăria Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română

Sentinţă CNCD: Primăria Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română

Municipalitatea a apelat la un artificiu pentru a intra în „normalitate”, dar prin care ofensează din nou vorbitorii de română

 

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) a hotărât că Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română prin inscripţionarea exclusiv în limba maghiară a numelui oraşului pe copertinele din centrul municipiului. Hotărârea a fost luată cu majoritatea voturilor membrilor Colegiului Director al CNCD (5 voturi pentru şi un vot împotrivă) prezenţi la şedinţă. Hotărârea a fost primită de petent ieri.

Despre ce este vorba? În luna octombrie a anului trecut, un cetăţean a reclamat faptul amintit mai sus. Mai mult, se arăta în sesizare, prin această formă de inscripţionare se încălcau şi principiile Uniunii Europene (UE). Deoarece respectivele parasolare amplasate deasupra băncilor din centrul municipiului au fost montate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene de reabilitare a oraşului.

Primăria Miercurea-Ciuc, prin reprezentantul ei, primarul Ráduly Róbert Kálmán, s-a apărat argumentând că nu are calitate procesuală, întrucât la momentul sesizării lucrarea era în plină desfăşurare, nefiind recepţionată şi, deci, nu se află în administrarea municipiului. Dar şi prin faptul că situaţia e provizorie, urmând să fie remediată. Ceea ce a şi făcut. Dar cum, vom vedea mai jos.

Revenind, membrii Colegiului director au respins excepţia formulată de Primărie, cum că nu poate fi antrenată răspunderea municipalităţii. Iar după analizarea probatoriului au decis. „(…) Colegiul Director reţine că suntem în prezenţa unui tratament diferenţiat, având la bază un criteriu de limbă, ce are ca efect restrângerea unui drept recunoscut de lege (consfinţit prin art. 16, alin. 1 din Constituţia României, coroborat cu dispoziţiile art. 31, alin. 1 şi 2 din Constituţie), privitor la tratarea egală a persoanelor nevorbitoare de limbă maghiară, din municipiu, comparativ cu persoanele vorbitoare de limbă maghiară, reţinându-se o legătură de cauzalitate directă între faptă şi efectul creat”, se arată în hotărârea CNCD. Deci, e vorba despre discriminarea unui grup de persoane, în speţă persoanele de etnie română şi nu numai.

CNCD a decis să nu sancţioneze contravenţional instituţia, „dorindu-se astfel remedierea pe cât posibil de rapid a situaţiei” şi hotărând monitorizarea pe timp de trei luni.

 

n O altă jignire la adresa cetăţenilor de etnie română

Iar Primăria municipiului într-adevăr a „remediat” situaţia, în felul ei. Şi anume, a inscripţionat respectivele copertine în mai multe limbi, printre care, e adevărat, şi în română. Însă ce înseamnă pentru Primărie „mai multe limbi”? Deoarece nu a făcut decât să ia literele din cuvântul „Csíkszereda” şi să le înlocuiască cu caractere din limbi precum rusa, chineza, araba etc. Deci o „traducere” literă cu literă a denumirii oraşului în limba maghiară. Lucru confirmat de vorbitorii de rusă. Dar şi de reprezentanţi ai Institutului „Confucius” din Braşov, care oferă cursuri de limbă şi cultura chineză. Acestea fiind doar două exemple, dar nu singurele.

Bineînţeles, aceste noi inscripţionări au fost adăugate după petiţia cetăţeanului la CNCD. Şi ţinând cont că în sesizare se făcea referire şi la principiile UE, de „unitate în diversitate”, putem crede că Primăria a vrut să dea şi o lecţie prin această batjocură.

Perseverenţă…

De altfel, primarul municipiului nu face, putem aprecia, decât să persevereze în acţiunile discriminatoare vizând românii din Miercurea-Ciuc, el nefiind la prima „ispravă” de acest fel. De multe ori inscripţionarea la evenimente este făcută doar în limba maghiară, iar primarul Ráduly Róbert Kálmán se adresează doar în această limbă la manifestările publice, gen „Zilele oraşului”.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. R.R.K. – se crede nemuritor în obrăznicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.