Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Senatorul UDMR Tánczos Barna: „Mâine, comunitatea maghiară din Covasna şi Harghita, alături de liderii politici ai acesteia, vom protesta paşnic, dar ferm împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Senatorul UDMR Tánczos Barna: „Mâine, comunitatea maghiară din Covasna şi Harghita, alături de liderii politici ai acesteia, vom protesta paşnic, dar ferm împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti”
Senatorul UDMR Tánczos Barna: „Mâine, comunitatea maghiară din Covasna şi Harghita, alături de liderii politici ai acesteia, vom protesta paşnic, dar ferm împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti”

Senatorul UDMR Tánczos Barna: „Mâine, comunitatea maghiară din Covasna şi Harghita, alături de liderii politici ai acesteia, vom protesta paşnic, dar ferm împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti”

Se va întâmpla de Ziua Eroilor, în fața Cimitirului Internațional de la Valea Uzului, la sărbătoarea Înălțării Domnului, când martirii sunt comemorați pentru jertfa lor supremă, indiferent de care parte a baricadei s-au aflat. Tot acolo se vor fi și reprezentanți ai mai multor organizații românești care-și prețuiesc vitejii.  

După ce în cursul dimineții parlamentarii UDMR Korodi Attila și Tánczos Barna au reclamat nerespectarea legilor în cazul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului şi au solicitat intervenţia Guvernului în acest caz, în cursul după-amiezii de miercuri au organizat și o conferință de presă la Miercurea Ciuc, îngrijorați de iniţiativa reprezentanţilor Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş – cărora li se vor alătura și alți români –, care au anunțat că de Ziua Eroilor vor aduce un omagiu ostașilor care se odihnesc pentru vecie acolo.

Parlamentarii UDMR au „atras atenția Guvernului” cu privire la „pericolele” pe care le prezintă această manifestare „în condițiile în care baza acestui eveniment, care se leagă de ridicarea acelor cruci și monument, este ilegală”. „Evenimentul nu aduce altceva decât tensiune și, pentru a preveni acest lucru, singurul instrument pe care îl au instituțiile statului este la Guvern, pentru că ei au toată responsabilitatea. Autoritățile locale de la Dărmănești sunt total depășite, pentru că au comis o sumedenie de ilegalități, certificate prin diferite documente oficiale ale instituțiilor de control ale statului. De aceea dorim ca mâine să nu se întâmple nimic acolo și până când M.Ap.N. nu vine cu o propunere clară, corectă, conform legii și conform normalității, cum să fie comemorat, cum să fie amplasat, cum să se desfășoare o marcare corespunzătoare și ridicarea unui monument corespunzător și pentru ostașii români căzuți la datorie, ar trebui să fie stopat orice eveniment care aduce numai provocare”, a declarat liderul grupului UDMR în Camera Deputaților.

La rândul său, senatorul Tánczos Barna, a precizat că în repetate rânduri a cerut autorităţilor din Harghita şi celor din judeţul Bacău, să nu fie organizat nici un eveniment în zona Cimitirului Internațional al Eroilor până la clarificarea situaţiei „la nivel bilateral, guvernamental” între România şi Ungaria. „Această problemă delicată poate fi rezolvată doar la nivelul Guvernului României şi al Ungariei, doar la nivelul celor două ministere de resort: Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Ungaria şi doar prin respectarea Legii 300/ 2000, prin acea Comisie mixtă, poate fi soluţionată această problemă. Primăria Dărmăneşti nu are absolut nici un drept în a interveni în acest cimitir, a încălcat atât legea cu privire la domeniul public, atestat acest lucru şi de adresa Prefecturii de ieri (Adresa oficială a Prefecturii Bacău către Primăria Dărmănești, prin care cere anularea Hotărârii emise cu privire la amenajarea memorialului închinat ostașilor români căzuți în cele două Războaie Mondiale din Cimitirul de la Valea Uzului – n.a.), cât şi Legea 300, care stabilea clar care autorităţi sunt competente în intervenţia în aceste cimitire”, a precizat senatorul Tánczos.

Potrivit acestuia, apelul UDMR a fost ignorat „se răspunde cu organizări de diverse evenimente, începând de la grupări de extremă dreapta, până la domnul primar din Dărmăneşti”, motiv pentru care a solicitat sprijinul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, la manifestările dedicate Zilei Eroilor în Valea Uzului. „În cursul zilei de astăzi, am adresat o scrisoare doamnei ministru Carmen Dan, în care am informat-o şi la rândul meu, cu privire la evenimentele care se prefigurează a avea loc în cursul zilei de mâine şi, având în vedere organizaţiile de extremă dreaptă care şi-au manifestat interesul cu privire la comemorarea organizată de primăria Dărmăneşti, am rugat Ministerul de Interne să ia toate măsurile prin care să preîntâmpine orice conflict, orice escaladare a acestor probleme în Valea Uzului”, a spus senatorul UDMR, adăugând că „încă o dată, comunitatea maghiară, alături de liderii politici” vor fi prezenţi în Valea Uzului, „pentru un protest paşnic, dar ferm, împotriva ilegalităţilor”.

Întrebat dacă dorește să nominalizeze acele grupări de extremă dreapta la care a făcut referire, senatorul UDMR a declarat: „Nu le ştiu pe de rost , le-am văzut pe Facebook”.

Cât despre primarul din Dărmănești, parlamentarul a declarat că edilul „trebuie să ceară acordul Primăriei Sânmartin pentru evenimentele” pe care intenționează să le organizeze la Valea Uzului, de vreme ce acesta se află pe domeniul public al acestei localități.

L-am întrebat pe senatorul Tánczos Barna dacă în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului sunt înhumați și ostași români și, dacă da, oare nu au şi ei dreptul la o slujbă de pomenire, la comemorare de Ziua Eroilor și la un tratament egal celorlalți?” Căci oameni suntem până la urmă și la fel ne doare sufletul după ai noștri ca și pe maghiari, unguri, germani, nemți, sloveni sau ruși. „Voi fi primul care voi depune coroane de flori şi jerbe la un monument al eroilor, inclusiv în cimitirul din Valea Uzului, după ce acea parcelă va fi inaugurată cum trebuie, pe baza acelui acord bilateral. Pentru că, până în momentul de faţă, tot ce s-a făcut acolo din partea primăriei Dărmăneşti pentru eroii români, s-a făcut ilegal. Cred că eroii români, nu ştiu, 11, o sută şi ceva la număr, indiferent de numărul lor, indiferent dacă sunt cunoscuţi sau necunoscuţi trebuie să fie comemoraţi şi cinstiţi aşa cum şi se cuvine, nu în baza unor certuri între două tabere. Şi cred că apelul nostru la o atitudine rezervată până la clarificarea situaţiei este un apel cinstit şi corect”, a opinat domnia sa.

În cursul dimineții, senatorul Tánczos Barna a înregistrat la Senatul României și o interpelare adresată premierului Viorica Dăncilă, prin care solicită un răspuns cu privire la „măsurile luate de autorităţile statului român împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti, un răspuns cu privire la persoanele care au comis aceste ilegalităţi şi măsurile concrete care au fost luate în cazul acestor persoane”.

Despre ilegalitățile comise de primarul orașului Dărmănești a vorbit și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a primit, de altfel, din partea acestuia, și o invitație la manifestările dedicate Zilei Eroilor la Valea Uzului.

„Eu chiar nu înțeleg ce face dl primar de la Dărmănești, eu văd un paralelism cu un terorist sinucigaș, cam așa se comportă. Nu există nici o lege în această țară care n-ar fi fost încălcată de către dl primar din Dărmănești”, a spus președintele CJ Harghita, menționând că deține „toate hârtiile, de la toate instituțiile statului” care confirmă că demersurile edilului băcăuan nu ar fi legale. „Iar acum, ca cireașa de pe tort, vine cu ideea să facă o inaugurare, care nu cred că este iarăși o decizie bună și de aceea noi am considerat că instituțiile statului trebuie să intervină și să oprească acest demers sinucigaș, care nu numai relația dintre cele  două comunități, relația dintre cele două județe, dar și relația dintre cele două state poate să o afecteze”, a declarat Borboly Csaba, anuntând, în context, că miercuri a venit la Valea Uzului și vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt. „Nu am dori (ca 6 iunie – n.a.) să fie o zi neagră pentru eroii căzuți la datorie, fiind ei maghiari, români, germani, ruși sau de alte naționalități”, a mai spus președintele Borboly.

Puși în fața unui răspuns oficial venit din partea MApN, care arată că, potrivit Legii 379/2003, „consiliile locale ale comunelor și orașelor au obligația de a ține o evidență detaliată a mormintelor și operelor comemorative de război situate pe raza lor teritorială” și, pe cale de consecință, Primăria Sânmartin ar fi trebuit să aibă o evidență a morților din cimitir, că „în 1926-1927 a luat ființă Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, aici fiind reînhumați circa 900 de morți de război de mai multe naționalități, alături de cei aproximativ 350 de militari austro-ungari înhumați în 1917”, drept pentru care „la finalul celei de-a doua conflagrații mondiale în necropola de la Valea Uzului erau înhumați peste 1.300 de militari români, ungari, germani, ruși, austrieci, italieni și sârbi”, ceea ce înseamnă că Primăria Sânmartin trebuia să creeze sole și pentru ceilalți eroi, inclusiv pentru români”, unii dintre vorbitori au propus „încheierea subiectului”. „Suntem la o conferință de presă, nu la o oră, la o lecție de istorie”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Am remarcat, cu tristețe, dar fără surprindere, și faptul că nu este prima oară când colega Oláh Gál Elvira, jurnalistă din presa de expresie maghiară, își manifestă cu malițiozitate și public iritarea la orice întrebare adresată de presa de expresie românească.

Cât despre cele ce se vor petrece mâine, de sărbătoarea Înălțării Domnului, considerată Ziua Eroilor, vă vor povesti cei care vor fi prezenți la manifestările organizate de reprezentanți ai mai multor organizații românești la Valea Uzului, cărora li se vor alătura politicieni și alte persoane fizice care-și prețuiesc vitejii.

P.S. Lanț uman la cimitirul din Valea Uzului: să nu tulbure nimeni somnul de veci al eroilor noștri! – La ședința Consiliului Județean Harghita din data de 5 iunie, președintele Borboly Csaba a cerut consilierilor să se alăture protestului pașnic inițiat de UDMR, care va avea loc mâine, în Valea Uzului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.