Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Senatorul Tánczos Barna este urmărit penal | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Senatorul Tánczos Barna este urmărit penal
Senatorul Tánczos Barna este urmărit penal

Senatorul Tánczos Barna este urmărit penal

Senatorul UDMR Tánczos Barna este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în perioada în care a fost preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Potrivit anchetatorilor, cu complicitatea unor persoane, Tánczos Barna a semnat Adresa nr. 53690/2006, prin care informa Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1, cu privire la faptul că, în urma măsurătorilor efectuate la SCDP Băneasa – locaţia Bucureşti, a rezultat o suprafaţă totală de 60,44 ha teren, din care 45,77 ha sunt disponibile în vederea retrocedării. Aceasta, fără să fi solicitat avizul sau opinia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice sau SCDP Băneasa, singurele instituţii în măsură să stabilească suprafeţele de teren ce sunt indispensabile cercetării, conform prevederilor HG 1832/2005.

Ulterior, la data de 19.12.2006, Tánczos Barna a încheiat, fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse, conform prevederilor legale, un protocol de predare-preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din locaţia Bucureşti, prin care preda suprafaţa de 2,8 hectare către Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1.

În cuprinsul protocolului, în mod neadevărat se arată că suprafaţa predată se găseşte în domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu se impunea acordarea de despăgubiri, neexistând nici un prejudiciu produs Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, cu toate că pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării.

În urma acestor demersuri făcute cu încălcarea prevederilor legale, de către Tánczos Barna, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, a fost emis, de către Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a Municipiului Bucureşti, un titlu de proprietate pe numele unei persoane ce nu a făcut dovada vechiului amplasament pe suprafeţele de teren exploatate de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa. Atestarea unor fapte neconforme realităţii de către Tánczos Barna, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului în cuprinsul Adresei nr. 53690 din 19.06.2006, a facilitat de asemenea încheierea frauduloasă de către Drăgan Daniel a şapte protocoale.

La data de 21.03.2014, în prezentul dosar, a fost începută urmărirea penală faţă de Drăgan Daniel, fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (7 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

Pentru formularea acestor acuzaţii s-a reţinut faptul că, în perioada 2007-2008, suspectul Drăgan Daniel, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse, conform prevederilor legale, a încheiat un număr de 7 protocoale de predare-preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din Bucureşti, prin care a predat Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 1 suprafaţa de 29,17 hectare aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

În cuprinsul acestor protocoale, în mod fals, se atestă că suprafaţa predată face parte din domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu există prejudiciu sau despăgubiri ce ar trebui acordate Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, deşi pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării.

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu şi a întocmirii frauduloase a acestor documente de către Drăgan Daniel, Tánczos Barna şi de alte persoane, funcţionari în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a suferit un prejudiciu evaluat la suma de 15.977.585 lei, se arată într-un comunicat al DNA.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.