Se închide fabrica de produse lactate din Miercurea-Ciuc, iar cei 95 de angajați vor fi concediați
Grupul Lactalis România, care deține fabrica de produse lactate din Miercurea-Ciuc, a anunțat demararea procedurilor de închidere a operațiunilor de producție în unitatea sa din municipiul harghitean și concedierea celor 95 de angajați. Compania a precizat că își va consolida investițiile în celelalte 4 mari fabrici din România: Oiejdea – județul Alba, Sfântu Gheorghe – județul Covasna, Câmpulung Moldovenesc – județul Suceava și Tunari – județul Ilfov.
„Această nouă etapă de organizare a activității noastre este parte din strategia pe termen lung a Grupului Lactalis de consolidare a investițiilor și de dezvoltare a afacerilor în România. Scopul final pe care îl urmărim este acela de a crește sustenabilitatea activităților pe piața locală și de a asigura mai departe accesul consumatorilor români la produse lactate de cea mai bună calitate, realizate sub brandurile noastre. Ca parte a acestui proces, a fost demarată și procedura de închidere a centrului de producție din Miercurea-Ciuc. Angajații noștri din cadrul unității au fost anunțați, iar prioritatea noastră este să îi susținem în perioada următoare și să le oferim tot suportul posibil. În același timp, dorim să ne reafirmăm angajamentele investiționale și de dezvoltare pe piața românească, ca parte a strategiei de afaceri pe termen lung a Grupului Lactalis. Am investit peste 60 de milioane de euro în ultimii 5 ani în România, iar pentru anul în curs avem planificate investiții de peste 13 milioane de euro. Aceste investiții ne vor permite să fim mai competitivi și să ne diversificăm în continuare portofoliile de produse, în beneficiul final al consumatorilor români” precizează Onur Barim, directorul general al Grup Lactalis România, conform unui comunicat de presă. În unitatea din Miercurea-Ciuc a Grupului își desfășoară activitatea 95 de angajați. Ei vor avea acces la măsurile compensatorii și la toate beneficiile prevăzute în contractul colectiv de muncă pentru procedura concedierii colective. De asemenea, vor primi consiliere pentru reintegrare profesională și suport pentru eventuala recalificare personală. Până la finalizarea procesului de oprire a activității unității, aceasta va continua să opereze la nivelul curent. Decizia nu afectează în niciun fel portofoliul de produse al brandurilor Lactalis România. Sortimentele de lactate produse la Miercurea-Ciuc vor fi produse în continuare în celelalte fabrici românești ale Grupului, astfel încât consumatorii români vor avea mai departe acces la aceste produse”, se arată într-un comunicat emis de către companie.
Și primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunțat, prin intermediul paginii sale de socializare, că Grupul Lactatis România a informat administrația locală că își închide fabrica din localitate, în urma acestei măsuri fiind afectați 95 de angajați.
„Chestiunile interne ale întreprinderilor nu țin de administrația locală și acceptăm că, din anumite considerente economice, companiile pot alege astfel de soluții. Cu toate acestea, ni se pare revoltător faptul că în ultimii ani Lactalis România a refuzat să discute despre rolul lor în viața economică locală! Primăria a văzut că de ani de zile nu s-a mai investit în fabrică, așa că am vrut să-i privim în ochi și să vorbim despre planurile lor pe termen lung. Am fi putut să ne pregătim din timp pentru o eventuală închidere și să luăm toate măsurile posibile pentru a ne asigura că cele aproape 100 de persoane care rămân fără loc de muncă se pot întoarce în câmpul muncii cât mai curând posibil, iar sediul fabricii de lactate să poată găzdui o nouă întreprindere”, a scris Korodi Attila pe pagina sa de Facebook.
Edilul a precizat că, în urma solicitării sale ferme, luni dimineață, reprezentanții fabricii de produse lactate vor sta de vorbă cu autoritățile locale și vor fi căutate răspunsuri cu privire la viitorul amplasamentului, al echipamentelor și al parcului auto, pentru că este importantă predictibilitatea și luarea de către fabrici de decizii corecte în legătură cu soarta angajaților lor. De asemenea, se dorește să se afle dacă un agent economic cu un profil similar sau alți operatori din industria alimentară se pot aștepta să își extindă întreprinderea pe acest amplasament în viitor.
Korodi Attila a mai anunțat că a luat legătura cu proprietarii a șapte dintre cele mai importante întreprinderi din industria alimentară din Miercurea-Ciuc și zona Ciucului și cu reprezentanții Asociației Fermierilor Secui, informându-i că în curând se va elibera în municipiu forță de muncă valoroasă și pregătită. Angajații care urmează să fie concediați își pot trimite CV-urile la adresa de email: gfdi.szereda@gmail.com, pentru ca departamentul pentru dezvoltare economică din cadrul primăriei să îi poată pune în legătură cu reprezentanții întreprinderilor din zona Ciuc care caută lucrători în domenii similare.
„În calitate de primărie, ne străduim în continuare să îi sprijinim pe antreprenorii locali. De aceea, am introdus facilități fiscale pentru a ajuta întreprinderile care creează locuri de muncă și am încheiat parteneriate pentru a construi noi linii de producție și pentru a extinde capacitatea. Toate acestea vor fi cu atât mai încununate de succes dacă locuitorii din Miercurea-Ciuc vor cumpăra în mare parte produse locale, pentru că astfel susțin întreprinderile, locurile de muncă și menținerea acasă a tinerilor lucrători”, a mai precizat Korodi Attila.
E.G.