Se doreşte crearea unui nou incubator de afaceri în Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Economic » Se doreşte crearea unui nou incubator de afaceri în Odorheiu Secuiesc
Se doreşte crearea unui nou incubator de afaceri în Odorheiu Secuiesc

Se doreşte crearea unui nou incubator de afaceri în Odorheiu Secuiesc

Aceste centre de afaceri au un rol important în crearea de locuri de muncă

Având în vedere faptul că incubatorul de afaceri Harghita Business Center se bucură de succes, la Odorheiu Secuiesc a avut loc o întâlnire, marţi, la care au participat conducerea Consiliului Judeţean Harghita şi a primăriei municipiului, în cadrul căreia s-a vorbit despre oportunitatea creării unui nou centru de acest tip în localitatea de pe Târnava Mare. Pentru înfiinţarea de incubatoare sectoriale se pot accesa fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

În cadrul discuţiilor s-a evidenţiat faptul că se doreşte ca noul centru să aibă ca scop principal sprijinirea procesului de producţie, să fie dedicat micilor producători, întreprinderilor familiale. Prin intermediul programului se oferă posibilitatea înfiinţării atelierelor de producţie şi utilării acestora, iar firmele care îşi vor desfăşura activitatea în sediul incubatorului de afaceri vor beneficia de contracte de închiriere cu valoare redusă.

Potrivit Biroului de presă din cadrul Consiliului Judeţean, la întrevedere s-a arătat că Agenţia de Dezvoltare Economică Harghita poate să ofere sprijin şi îndrumare în activitatea de depunere a proiectului şi activităţile conexe, este nevoie doar de o hotărâre de principiu la care să adere primăriile.

Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a afirmat, potrivit sursei citate, că indiferent de numărul incubatoarelor de afaceri care se vor înfiinţa, acestea trebuie susţinute în mod similar, deoarece prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea economică. Borboly Csaba a precizat că este sprijinită înfiinţarea fiecărui centru de incubare, pentru că acestea servesc demersurilor de motivare a tinerilor în a rămâne pe tărâmurile natale şi a demara afaceri. Sprijinirea tinerilor este una dintre priorităţile Consiliului Judeţean Harghita, iar acest an a fost desemnat anul tineretului, Borboly Csaba completând că în vederea sprijinirii tinerilor, a sectorului antreprenorial, este oportună şi accesarea de împrumuturi.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre necesitatea găsirii modului de susţinere a tinerilor cu studii superioare, criteriu de evaluare a proiectului care are o importanţă semnificativă. Entităţile care aplică pentru finanţare în cadrul proiectului trebuie să asigure o cotă parte de 50%, iar termenul limită de depunere a documentaţiei este 7 mai 2018.

Conform aceleaşi surse, cei prezenţi au fost de acord în ceea ce priveşte faptul că este nevoie de incubarea acelor afaceri cu grad ridicat de salarizare a personalului şi s-a stabilit ca până la data de 25 ianuarie fiecare oraş va decide dacă se foloseşte sau nu de oportunitate, menţionând şi domeniul profesional ales.

Borboly Csaba a adăugat că scopul incubatoarelor de afaceri este ca în decurs de câţiva ani să se auto-întreţină şi trebuie investigat care sunt impozitele pe care activităţile desfăşurate în aceste centre le pot genera. Nu în ultimul rând, prin înfiinţarea centrelor de incubare a afacerilor se contribuie la crearea de locuri de muncă.

Din partea Consiliului Judeţean Harghita au fost prezenţi preşedintele instituţiei, Borboly Csaba, vicepreşedinţii Bíró Barna Botond şi Barti Tihamér, iar din partea Primăriei Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, primar, şi Orbán Árpád, viceprimar, Szakács-Paál István, directorul Harghita Business Center, şi reprezentanţii Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Odorheiu Secuiesc.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.