Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scorpionul din Carpaţi: Cât de veninos este scorpionul care se găseşte în munţii din România? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » (Inter)Național » Scorpionul din Carpaţi: Cât de veninos este scorpionul care se găseşte în munţii din România?
Scorpionul din Carpaţi: Cât de veninos este scorpionul care se găseşte în munţii din România?

Scorpionul din Carpaţi: Cât de veninos este scorpionul care se găseşte în munţii din România?

  • Euscorpius carpathicus – Scorpionul Carpatin este o specie de scorpion care se regăseşte în mai multe zone montane din ţara noastră. Ministerul Mediului scrie că Scorpionul Carpatin este o „fosilă vie”, specie endemică în România, des întâlnită pe teritoriul Parcului Naţional Cozia, dar şi în alte rezervaţii. Exemplarele acestei specii au dimensiuni relativ mici, adulţii ajungând doar la 4-5 cm, însă dispun de coadă cu ac şi venin

„Scorpionul Carpatin este o fosilă vie, specie endemică în România, des întâlnită pe teritoriul Parcului Naţional Cozia, dar şi în alte rezervaţii. Această specie a rezistat evoluţiei vieţii pe Pământ mai mult de 400 de milioane de ani. A ajuns să fie contemporană cu oamenii din zilele noastre şi cu multe alte specii de vieţuitoare considerate tinere, graţie puterii de adaptare la multitudinea schimbărilor geologice şi climatice ale Terrei”, explică Ministerul Mediului într-o postare pe o reţea de socializare.

„Exemplarele acestei specii au dimensiuni relativ mici, adulţii ajungând doar la 4-5 cm. Coloraţia lor este foarte variată, unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu şi telsonul (acul) mai închis, alţii au corpul colorat în brun-maro. Este un scorpion tipic săpător cu pedipalpii (cleştii) puternic dezvoltaţi, corpul este robust cu picioare scurte având metasoma (coada) scurtă şi subţire. Aceste calităţi îl ajută să-şi găsească ascunzişul pe sub pietre, frunze sau ramuri uscate. Scorpionul Carpatin este nocturn şi vânează prada utilizând strategia de „aşteptare”. La fel ca majoritatea scorpionilor ce fac parte din genul Euscorpius acesta se bazează în special pe cleştii săi puternici pentru a captura şi ucide prada, în timp ce acul este rareori utilizat şi aproape în totalitate doar în scop defensiv ca armă pentru înţepat”, mai spune instituţia.

Cât priveşte întrebarea dacă Scorpionul Carpatin este veninos şi periculos pentru oameni, Ministerul Mediului vine şi dă un răspuns:

„Sonoritatea numelui de scorpion creează îngrijorare, dar specia din Parcul Naţional Cozia este slab veninoasă şi nu prezintă riscuri pentru oameni. În urma inventarierilor şi cartărilor efectuate de specialiştii de la Administraţia Parcului Naţional Cozia, Euscorpius carpathicus a fost întâlnit până la altitudinea de 450 m, pe versanţii sudici ai Coziei şi Munţilor Căpăţânii, în zonele calde şi însorite”, mai notează Ministerul Mediului.

Potrivit instituţiei, informaţiile şi imaginile au fost puse la dispoziţie de Pavel Prundurel, director RNP Romsilva – Administraţia Parcului Naţional Cozia RA. (Ziare.com)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.