Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şase arhierei au slujit la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Religie » Şase arhierei au slujit la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc
Şase arhierei au slujit la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc

Şase arhierei au slujit la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc

Duminică, la Praznicul Acoperământul Maicii Domnului

Ziua de 1 octombrie a fiecărui an a devenit un reper al spiritualităţii locale, întrucât rugăciunile îndreptate spre Născătoarea de Dumnezeu, al cărei cinstit Acoperământ îl cinstim – ca sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne – Praznicul ales şi Hramul Catedralei Episcopale din localitatea Miercurea-Ciuc.

Încă din zorii dimineţii, îmbrăcaţi în haina frumoasă a neamului, credincioşi din localitate, şi nu numai, şi-au întâmpinat Întâistătătorii duhovniceşti, ierarhi care au dat curs invitaţiei Preasfinţitului părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei. Protia liturgică a aparţinut Înaltpreasfinţitului părinte Laurenţiu, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, iar soborul arhiereilor a fost format din Preasfinţitul părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul părinte Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul părinte Siluan, episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfinţitul părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Acestora s-a adăugat în slujire un sobor sporit de preoţi şi diaconi, veniţi pentru acest eveniment din toate colţurile eparhiei.

După citirea Sfintei şi Dumnezeieştii Evanghelii, Preasfinţitul părinte Siluan a arătat simbolurile tainice ale lucrurilor cu anevoie de înţeles din cadrul Pericopei care a fost rânduită de Sfânta noastră Biserică, pentru a se citi în această duminică.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul părinte mitropolit Laurenţiu a învăţat clerul şi poporul aflat de faţă despre importanţa cinstirii Maicii lui Dumnezeu în Biserica Ortodoxă, ca una ce este grabnic mijlocitoare pentru cei care se roagă Fiului ei, argumentând că cinstirea locală arătată acesteia nu este decât oglindă a credinţei bimilenare a poporului român.

După rugăciunea amvonului, Înaltpreasfinţitul părinte Laurenţiu a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat la Sfânta Biserică.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul părinte Andrei a mulţumit distinşilor oaspeţi, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, clerului, obştilor monahale, autorităţilor locale şi centrale, precum şi credincioşilor, care reprezintă icoana vie a unei Biserici dinamice şi pline de râvna credinţei.

În acest cadru festiv a avut loc şi finalitatea proiectului „Drumul către lumină”, ediţia a II-a, al Asociaţiei Social-Educative „Andrei Şaguna”, desfăşurat în parteneriat cu Episcopia Covasnei şi Harghitei, prin Departamentul pentru cateheză şi activităţi cu tineretul, ce-şi desfăşoară activitatea cu binecuvântarea acesteia, şi prin co-finanţare de la Consiliul Judeţean Harghita, proiect în cadrul căruia 20 de tineri au devenit Mici Pelerini ai mănăstirilor din judeţul Covasna. PS Andrei a acordat acestora o diplomă de participare, binecuvântându-i spre lucrarea faptelor credinţei curate.

Totodată, domnului general de brigadă (în rezervă) Giurcă Marius, fost comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc, i-a fost acordată distincţia „Crucea şaguniană pentru mireni”, din partea Înaltpreasfinţitul părinte Laurenţiu.

Răspunsurile la strană au fost date de corala Psalmodia Transylvanica a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.