Sântimbru – localitatea cu importante vestigii arheologice | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Cultură » Sântimbru – localitatea cu importante vestigii arheologice
Sântimbru – localitatea cu importante vestigii arheologice

Sântimbru – localitatea cu importante vestigii arheologice

Satul Sântimbru este situat în câmpia Oltului, în partea estică a Munţilor Harghita de Sud, la 11 km de Miercurea-Ciuc pe DJ 123 A.

De-a lungul timpului, pe teritoriul localităţii Sântimbru au fost descoperite vestigii arheologice atribuite preistoriei (epoca bronzului şi Hallstatt), perioadei La Tène dacic (sec. al III-lea – I î.Hr.), precum şi perioadei romane şi post-romane, sec. al II-lea – al III-lea d.Hr.

În perioada aprilie-mai 2021, echipa de arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe (MNCR), formată din Dan Buzea (responsabil proiect), Alexandru Popa şi József Puskás (membri în echipa de cercetare), a realizat cercetări arheologice în situl Dealul Mic/KisHegy. În urma acestora, au fost descoperite şi cercetate 38 de complexe arheologice formate în special din „gropi” (de diferite forme şi dimensiuni), atribuite cronologic perioadei mijlocii a epocii bronzului (Cultura Wietenberg) şi perioadei finale a epocii bronzului (Cultura Noua).

Cu această ocazie au fost descoperite cantităţi importante de material ceramic specific perioadei epocii bronzului, obiecte din piatră (râşniţe, pisătoare, gresii etc.), obiecte din lut ars (jetoane, fusaiole, capete de băţ etc.), obiecte din os (vârf de săgeată), obiecte din bronz (un ac cu capul rulat) şi o cantitate semnificativă de resturi de oase animaliere. Acestea din urmă sunt surse importante cu privire la speciile de animale crescute, eventual vânate de comunităţile din epoca bronzului.

Prin cercetarea arheologică preventivă efectuată la Sântimbru – Dealul Mic/KisHegy, au fost puse în evidenţă urme de utilizare a terenului caracteristice perioadei mijlocii a epocii bronzului (circa 1800-1500 î.Hr.) şi finalul epocii bronzului târziu (circa 1500-1200 î.Hr.).

Materialul arheologic descoperit în „gropile” cercetate la Sântimbru – Dealul Mic/ KisHegy, îşi găseşte analogii în siturile preistorice din Depresiunea Ciucului, de exemplu: Situl Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, pentru locuirea din perioada mijlocie a epocii bronzului (cultura Wietenberg) şi în Depresiunea Sfântu Gheorghe, în cadrul siturilor de la  Zoltan – Nisipărie (sat Zoltan, comuna Ghidfalău, judeţul Covasna) şi Olteni – Carierea de nisip (sat Olteni, comuna Bodoc, judeţul Covasna), pentru locuirea din perioada finală a epocii bronzului (Cultura Noua).

Materialul arheologic descoperit cu ocazia cercetărilor arheologice preventive de la Sântimbru – Dealul Mic/KisHegy a intrat în administrarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Sursa: muzeu.mncr.ro, secţiunea Obiect cu poveste

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.