Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sancţiuni aplicate, la sfârşit de săptămână, pentru nepurtarea măştii de protecţie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Sancţiuni aplicate, la sfârşit de săptămână, pentru nepurtarea măştii de protecţie
Sancţiuni aplicate, la sfârşit de săptămână, pentru nepurtarea măştii de protecţie

Sancţiuni aplicate, la sfârşit de săptămână, pentru nepurtarea măştii de protecţie

Autorităţile au aplicat, numai la sfârşitul trecute, amenzi în valoare totală de 42.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor introduse în contextul pandemiei de coronavirus. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a informat că începând de vinerea trecută şi până duminică inclusiv au fost organizate 43 de acţiuni specifice, independent sau în cooperare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne ori instituţii cu atribuţii în domeniu, fiind verificate 95 de unităţi economice şi 886 de obiective sau alte locaţii, respectiv domicilii ale persoanelor aflate în carantină sau izolare, gări şi autogări, terase, parcuri, diferite spaţii de cazare şi zone de agrement.

De asemenea, au fost verificate şi 34 de mijloace de transport şi 2.911 persoane dintre care 1.234 care se aflau în carantină şi 638 în izolare. „Ca şi în acţiunile anterioare, au fost transmise o multitudine de mesaje preventive şi avertizări, atât operatorilor economici cât şi persoanelor fizice, însă au fost aplicate şi 112 sancţiuni contravenţionale, cu amendă sau avertisment, 109 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi 3 pentru încălcarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, toate în context COVID-19, în cuantum total de 42.500 de lei”, a precizat IPJ Harghita.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gheorghe Filip, a declarat publicaţiei noastre că cele mai multe sancţiuni sunt aplicate, de regulă, cu ocazia acestor acţiuni de control, pentru nepurtarea măştii de protecţie. Acesta a precizat că poliţiştii nu aplică neapărat doar sancţiuni cu amendă, fiind şi multe avertismente, dar depinde şi de buna credinţă a persoanelor care sunt verificate de oamenii legii, pentru că sunt unele care arată încăpăţânare în ceea ce priveşte nerespectarea regulilor anti-COVID-19.

„Atunci când constatăm că un om a fost avertizat verbal o dată, a fost apoi avertizat şi în scris şi el insistă să nu poarte mască sau să nu respecte regulile, oricare ar fi acestea, este clar că se consideră indicată aplicarea unei sancţiuni cu amendă”, a spus Gheorghe Filip. Potrivit afirmaţiilor sale, cei care sunt amendaţi achită, în general, contravaloarea sancţiunilor pentru că sunt conştienţi că în caz contrar riscă să întâmpine dificultăţi în momentul în care au nevoie de unele documente, cum ar fi de pildă certificatul fiscal, care este necesar în anumite situaţii. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.