Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Să nu ne bazăm doar pe ajutorul divin | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Să nu ne bazăm doar pe ajutorul divin
Să nu ne bazăm doar pe ajutorul divin

Să nu ne bazăm doar pe ajutorul divin

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Szőke Domokos, este sceptic atunci când vorbeşte despre reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ care se realizează cu sprijin financiar european şi asta deoarece deja lucrările ar fi trebuit să înceapă, apreciind că deja întârzierea nu este de o zi, o săptămână, ci este de o lună de zile. Deocamdată doar schele au fost montate pe două clădiri semnalizând astfel că ceva este în pregătire. „În perioada de iarnă oamenii firmei au făcut măsurătorile pentru înlocuirea geamurilor şi după aceea nimic nu s-a mai făcut” – a precizat viceprimarul. În luna februarie 2015, firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea termică a făcut promisiuni că până în 15 martie se apucă de treabă. Acest lucru nu s-a întâmplat, invocându-se faptul că firma a avut nişte probleme financiare.

 

Nu e vorba de presiuni, ci de a afla răspunsuri ferme

Instituţia Primăriei a trimis mai multe adrese executantului prin care s-au cerut informaţii în legătură cu începerea activităţii contractate, s-a cerut să se precizeze dacă firma dispune de angajaţi suficienţi, de asemenea, să se precizeze când va fi început lucrul şi termenul la care se va încheia şi asta deoarece oamenii, proprietarii apartamentelor din blocurile care au intrat în programul de reabilitare termică au început să fie neliniştiţi şi să ceară să li se restituie banii plătiţi – cota parte din cei 20 la sută care revine locatarilor din totalul costurilor. Primăria a atras atenţia că în situaţia în care firma nu va răspunde solicitărilor şi cerinţelor se vor lua măsurile care se impun. În replică, avocaţii firmei – Eol Facility din Bucureşti, câştigătoarea licitaţiei – considerând că se fac presiuni asupra firmei, au ameninţat primăria cu procese – după cum ne-a precizat viceprimarul. La sfârşitul lunii martie s-a primit din partea firmei un nou angajament conform căruia faţă de termenul iniţial (cu o întârziere de o lună de zile) în 15 aprilie vor începe lucrul la cinci blocuri, iar la al şaselea vor începe lucrul la începutul lunii mai, toate aceste condominii având 10 etaje. Contractul pentru anveloparea a altor două blocuri, tot de 10 etaje, este semnat, urmând ca firma executantă să prezinte o scrisoare de garanţie pentru ca primăria să dea ordinul de începere a lucrului şi la aceste blocuri.

 

S-a ajuns la un compromis

„Acum ni s-a promis că totul va fi bine. Trebuie ştiut faptul că dacă am ajunge la procese, care nu se ştie niciodată când se termină, dacă ar trebui să reluăm de la început licitaţia lucrărilor, atunci cu siguranţă am pierde susţinerea financiară europeană, pentru că aceste lucrări obligatoriu trebuie să se realizeze până la sfârşitul acestui an. Am fost nevoiţi să acceptăm acest compromis de care, din păcate, se cam foloseşte executantul” – a spus viceprimarul.

 

În data de 7 aprilie 2015…

…la Primăria Miercurea-Ciuc s-au întâlnit reprezentanţi ai firmei, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din blocurile care urmează a fi reabilitate termic, viceprimarul Szőke Domokos şi nu numai. De astă dată, în acest cadru reprezentantul firmei Eol Facility a promis că în cursul acestei luni (aprilie) pentru început se vor executa lucrările de izolare a planşeelor – hidro şi termică – la acoperişul blocului nr. 14 din B-dul Frăţiei, iar la blocul din Piaţa Majláth Gusztáv acelaşi lucru va fi atacat în luna mai. S-a mai spus că marţi, 14 aprilie, executantul va începe lucrările de anvelopare la alte şase blocuri cu 10 etaje: B-dul Frăţiei 22 B, Piaţa Libertăţii 10 A/B/C, str. Mihai Eminescu, nr. 1, str. Culmei 14, 16, 17, blocuri care, trebuie spus, au avut termen de începere a lucrărilor mijlocul lunii martie.

 

Întârzierea se va recupera

Reprezentantul firmei a spus că vor demonstra că termenul final – sfârşitul lunii septembrie – va fi respectat, iar lucrările vor fi de calitate. S-a precizat că firma dispune de numărul necesar de angajaţi pentru ca lucrările de reabilitare termică să înceapă conform graficelor (sunt două grafice) care au fost puse la dispoziţia celor prezenţi la întâlnire.

 

Pe hârtie totul arată bine şi frumos

„Dacă termenele promise – care pe hârtie arată bine şi frumos – vor fi respectate e foarte bine, dar după multe alte promisiuni care nu s-au materializat ne este greu să nu avem îndoieli, de aceea vom fi atenţi la modul în care se vor desfăşura lucrurile şi vom interveni dacă şi acolo unde va fi nevoie, pentru că nu cred că trebuie să ne bazăm doar pe ajutorul divin pe care l-a invocat la un moment dat reprezentantul firmei”, a conchis viceprimarul.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.