Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

România reprezintă platforma economică profitabilă a Ungariei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » (Inter)Național » România reprezintă platforma economică profitabilă a Ungariei
România reprezintă platforma economică profitabilă a Ungariei

România reprezintă platforma economică profitabilă a Ungariei

Deputatul Marius Paşcan: „Ministrul de Externe al Ungariei a efectuat, până acum, mai multe vizite la Bucureşti, prilej cu care, într-o deplină secretomanie, a parafat nişte înţelegeri pe care sperăm să le aflăm cât mai curând”

Deputatul de Mureş Marius Paşcan a declarat luni, la Târgu Mureş, că România reprezintă „platforma economică profitabilă a Ungariei”, fapt care ar rezulta dintr-o înregistrare postată pe site-ul Guvernului de la Budapesta, de la o reuniune a Conferinţei Permanente Ungare.

„România reprezintă platforma economică profitabilă a Ungariei. Site-ul de internet al Guvernului de la Budapesta a publicat o înregistrare de la o reuniune cu uşile închise a Conferinţei Permanente Ungare, unde Orbán s-a referit şi la relaţiile din cadrul Uniunii Europene. În cadrul acestei reuniuni, potrivit MTI, premierul Viktor Orbán a susţinut că «nu are sens să fie anunţate programe economice, într-o formă în care statul care exercită puterea să poată ataca cu urmări întreprinderile subvenţionate de Ungaria». Evident, Ungaria s-a confruntat cu astfel de eşecuri în alte ţări ale Uniunii Europene, care au înţeles să-şi apere propriile interese economice şi naţionale, blocând elanul societăţilor comerciale controlate şi finanţate de Budapesta. În acest sens, Orbán îndeamnă partidele care reprezintă maghiarii să negocieze acorduri cu naţiunea majoritară pentru continuarea programelor de dezvoltare economică oferite de Ungaria”, a declarat Paşcan, într-o conferinţă de presă.

Deputatul susţine că un exemplu este şi declaraţia premierului Ungariei despre România, potrivit căreia „am fost norocoşi, aceste programe merg bine; potrivit calculelor, fiecare forint care este cheltuit pe programele de dezvoltare economică de peste hotare are ca rezultat o creştere de doi forinţi la PIB-ul Ungariei”.

„În opinia sa, situaţia este bună, dar nu prea ştiu cum să trateze instabilitatea politică din România. Se bazează în totalitate pe înţelepciunea UDMR – avangarda politică şi economică a intereselor statului ungar în România, şi a organizaţiilor politice maghiare aliate, pentru a şti când şi ce acorduri merită încheiate. Aşadar, este cât se poate de clar, dincolo de nesfârşitele provocări şi atacuri cu caracter etnic (autonomiste, separatiste, de enclavizare, segregaţioniste), prin care Ungaria, prin subminatoarea UDMR, agresează consecvent România, că interesele Budapestei sunt în primul rând de natură economică. În această cheie trebuie judecată şi ofensiva privitoare la rezervele de gaze naturale ale României, exploatarea şi transportul acestora, pentru care ministrul de Externe al Ungariei a efectuat, până acum, mai multe vizite la Bucureşti, prilej cu care, într-o deplină secretomanie, a parafat nişte înţelegeri pe care sperăm să le aflăm cât mai curând”, a afirmat deputatul PMP.

În opinia lui Marius Paşcan, ar exista organizaţii neguvernamentale controlate etnic şi politic, care „spală” şi „sifonează” banii proveniţi din Budapesta, dar şi din alte surse externe, „care finanţează iredentismul, separatismul teritorial, secesionismul etnic, propaganda şi subminarea României din interior”.

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP) a mai declarat că, într-un răspuns la o interpelare a sa, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ar fi recunoscut că Ungaria ar susţine autonomia teritorială pe criterii etnice în România, dar că MAE nu ar dori „să exacerbeze sensibilităţi sau să creeze tensiuni”.

Marius Paşcan a reamintit că, având în vedere „agresiunile etnice separatiste, autonomiste şi atacurile concertate la adresa României”, a iniţiat un proiect de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiromânismului. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Le Roi (CV Tudor) est mort. Vive le Roi(M Pascan)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.