Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » (Inter)Național » România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile
România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile

România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile

 Klaus Iohannis critică, din nou, imaturitatea clasei politice româneşti, incoerenţa legislativă şi incapacitatea guvernanţilor de a asigura reguli predictibile

Populismul, electoralismul, goana după imagine şi înlocuirea acţiunii de substanţă cu propaganda, politica făcută de dragul câştigului electoral imediat şi al beneficiilor de imagine, măsurile nefundamentate luate în prag de alegeri în speranţa câtorva voturi în plus, promisiunile fără acoperire în scopul manipulării, propaganda goală de conţinut care fac democraţia fragilă au fost indicate de preşedintele Klaus Iohannis drept „tentaţii” dintre „cele mai nocive” care au îndepărtat, în ultimii ani, clasa politică românească de menirea sa – reprezentarea cetăţenilor şi guvernarea în serviciul lor.

Prezent la conferinţa „Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani”, desfăşurat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, Iohannis a apreciat valoarea acestui act constituţional cu rol covârşitor în istoria omenirii, ale cărui indicaţii şi implicaţii în materie de stat de drept, libertăţi şi drepturi ale omului şi valori îşi păstrează valabilitatea de opt secole.

În paralel, preşedintele s-a referit şi la realităţile româneşti actuale, criticând comportamentul actorilor politici şi incapacitatea guvernanţilor.

„În calitatea de preşedinte al României, mi-am asumat rolul de a fi un promotor şi garant al statului de drept. Cred că acţiunile mele, în acest aproape prim an de mandat, vorbesc de la sine despre modul în care am susţinut pe deplin domnia legii şi funcţionarea justiţiei”, a afirmat Klaus Iohannis, adăugând: „Eforturile de până acum pentru întărirea mecanismelor democratice trebuie continuate şi prin creşterea calităţii actului legislativ. De altfel, rule of law presupune calitate, transparenţă şi corectitudine în adoptarea actelor normative. Vreau să reafirm aici faptul că România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile, că o democraţie solidă nu îşi permite schimbări de legislaţie de pe o zi pe alta şi nici artificii procedurale de tipul comasării mai multor acte normative, fără nici o legătură între ele, într-o singură ordonanţă de urgenţă. În acelaşi timp cu schimbarea practicilor în materie de legiferare trebuie să existe şi o schimbare a atitudinii fiecăruia dintre noi, prin respingerea oricăror tentative de încălcare a legii. Locul, parcursul şi viitorul României pot fi garantate prin asigurarea domniei legii”.

Totodată, preşedintele a atras atenţia asupra anului electoral 2016, care trebuie să fie „un examen al maturizării”: „Liderii politici, partidele, candidaţii vor avea ocazia să demonstreze că au înţeles lecţiile trecutului, că fac o opţiune definitivă pentru rule of law şi că pot păstra decenţa şi principialitatea chiar în interiorul unei aprige bătălii electorale”.

„Vreau să reafirm convingerea că România dispune de toate resursele necesare pentru consolidarea democraţiei şi întărirea statului de drept, în care prevalează principiul domniei legii. Avem datoria să continuăm măsurile necesare pentru ca justiţia să funcţioneze, instituţiile să devină pe deplin eficiente, puternice şi credibile, iar cetăţenii să se simtă apăraţi, respectaţi şi în siguranţă”, a încheiat preşedintele. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.