Retrospectiva intervenţiilor din ultima zi a anului 2019 şi primele zile ale Noului An | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Societate » Retrospectiva intervenţiilor din ultima zi a anului 2019 şi primele zile ale Noului An
Retrospectiva intervenţiilor din ultima zi a anului 2019 şi primele zile ale Noului An

Retrospectiva intervenţiilor din ultima zi a anului 2019 şi primele zile ale Noului An

În minivacanța de Revelion, salvatorii harghiteni au fost, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor. Astfel, în perioada 31 decembrie  5 ianuarie, s-au înregistrat 75 de situații de urgență.

Pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a 10 incendii şi o misiune de deblocare, iar echipajele SMURD au acționat în 64 de cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat. Totodată, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, în toată această perioadă, inspectorii au derulat controale la structuri de primire turistică, restaurante, cluburi, baruri, discoteci, precum şi în spaţii comerciale cu aflux mare de persoane, pentru depistarea şi înlăturarea stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu. Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat misiuni de recunoaştere în teren la operatorii economici aflaţi în zona de competenţă, inclusiv în locurile unde s-au organizat manifestări cultural – artistice cu aflux de persoane.

 

Sfârșitul de an a fost umbrit de un eveniment nefericit – un incendiu izbucnit la o casă de locuit din comuna Mereşti, cu o victimă găsită decedată (carbonizată) în interiorul locuinţei, de către forţele de intervenţie, respectiv proprietarul casei, în vârstă de 74 de ani. Soţia acestuia a primit îngrijiri medicale la faţa locului de la echipajul SMURD Od. Secuiesc, aceasta suferind un atac de panică. Incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric produs de un aparat electric de încălzire lăsat sub tensiune (aerotermă).

Pentru localizarea şi stingerea incendiului au acţionat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Mereşti şi Lueta (22 pompieri civili, cu trei autospeciale de intervenţie). În urma incendiului au ars: acoperişul casei, pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp, interiorul locuinţei, pe circa 30 mp, obiecte de mobilier şi tâmplărie, îmbrăcăminte. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 40.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 12.000 lei.

 

Tot în ultima zi a anului 2019, pompierii militari harghiteni au mai intervenit pentru stingerea altor două incendii minore, în municipiul Miercurea Ciuc şi comuna Subcetate. Astfel, la ora 20:51, a fost anunţat un incendiu la terasa unui bar din municipiul reşedinţă de judeţ, situat pe strada Harghita. Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au intervenit pentru stingerea celor două focare din peretele exterior al terasei, care ameninţau să se extindă la întreaga terasă şi la bar. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat, bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 1.500 lei. După o oră, la 21:59,  s-a anunţat izbucnirea unui incendiu la coşul de fum şi peretele interior al unei case de locuit din comuna Subcetate. Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa, în cooperare cu SVSU Subcetate, au reuşit stingerea şi limitarea propagării incendiului la întreaga casă de locuit, acesta izbucnind, cel mai probabil, din cauza coşului de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Proprietarul casei, în vârstă de 64 de ani, a suferit o intoxicaţie uşoară cu fum; acesta a primit  îngrijiri medicale la faţa locului de la paramedicii SMURD, însă a refuzat transportul la spital. S-au salvat şi protejat, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 5.000 lei.

 

În prima zi a Noului An, pompierii militari harghiteni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a două incendii izbucnite la coşul de fum al unei case de locuit din municipiul Topliţa şi la două anexe gospodăreşti din Vlăhiţa. Primul incendiu a fost cauzat, cel mai probabil, de efectul termic produs de burlanul de fum metalic neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea unui perete al casei. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei prompte, bunuri materiale în valoare de aproximativ 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 1.000 lei.

Cauza probabilă ce a dus la izbucnirea celui de-al doilea incendiu a fost un scurtcircuit electric produs de un cablu, conductor electric defect sau neizolat corespunzător. Pentru localizarea şi stingerea acestuia, au intervenit două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de intervenţie, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Vlăhiţa şi Lueta, cu alte trei autospeciale. În urma incendiului au ars: acoperişul anexelor, cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp, circa 3 tone de fân, 5 mc lemn de foc şi un autoturism. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 120.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 9.000 lei.

 

În data de 2 ianuarie, au fost înregistrate 4 incendii, din care două la case de locuit, unul la un autoturism şi unul la un garaj. Incendiile la cele două locuinţe din Sândominic şi Topliţa au avut drept cauză probabilă coşurile de fum necurăţate de funingine. Din fericire, în urma acestora a ars doar funinginea din interiorul coșurilor de fum, neînregistrându-se pagube materiale. Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, în cooperare cu un echipaj ISU Neamţ şi SVSU Bicaz Chei, au intervenit în cazul unui accident rutier, urmat de incendiu, pe DN 12 C, km 31+200 m, staţiunea Lacu Roşu. Din nefericire, autoturismul a ars în proporţie de 100%, însă conducătorul autoturismului a reuşit să se autoevacueze, la timp şi a fost preluat de un echipaj SAJ Neamţ, fiind transportat la spital.

La ora 22:38, a fost anunţat un incendiu la un garaj din municipiul Topliţa, strada Borsecului, două echipaje din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa intervenind pentru localizare şi stingere, acesta prezentând pericol de propagare la casa de locuit şi magazinul din apropiere, precum şi la o benzinărie, aflată la o distanţă de circa 20 m de focarul incendiului. Prin intervenţia promptă a pompierilor militari, după aproximativ o oră de la sesizare, s-a reuşit lichidarea incendiului, în limitele găsite; au ars: garajul, pe o suprafaţă de circa 20 mp, în proporţie de 30%, 3 motoscutere, o maşină de tuns gazon, 4 buc. motocositoare şi o casă de marcat. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 900.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 40.000 lei.

 

În data de 5 ianuarie, la ora 07:46, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în comuna Stânceni, judeţul Mureş. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Topliţa, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat la casa de locuit, construită din lemn, pe o suprafață de aproximativ 60 mp, cu pericol de propagare la acoperişul casei învecinate. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu un echipaj ISU Mureş, de la Punctul de lucru Deda şi SVSU Stânceni, acesta fiind lichidat la ora 10:45. În urma incendiului au ars: casa de locuit, în totalitate, compusă din 3 camere, pe o suprafață de circa 60 mp şi structura din lemn a acoperişului casei învecinate, pe circa 100 mp, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 60.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul de fum metalic neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

Reamintim că cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate. Recomandăm cetăţenilor să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe.

 

În perioada 31decembrie – 05 ianuarie, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 64 intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 12 intervenţii; S.M.U.R.D. Gheorgheni – 14 intervenţii; S.M.U.R.D. Topliţa – 18 intervenţii; S.M.U.R.D. Corbu – 5 intervenţii, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 15. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 54 de persoane adulte şi zece copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a trei accidente rutiere şi unul feroviar, 37 de intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care zece pe pârtiile de schi din staţiuni, o intervenţie a fost în cazul unei intoxicații cu fum și 22 în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.