Reţea evazionistă, formată din 50 de firme cu sediile în Bucureşti şi alte şapte judeţe, printre care şi Harghita, destructurată | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Reţea evazionistă, formată din 50 de firme cu sediile în Bucureşti şi alte şapte judeţe, printre care şi Harghita, destructurată
Reţea evazionistă, formată din 50 de firme cu sediile în Bucureşti şi alte şapte judeţe, printre care şi Harghita, destructurată

Reţea evazionistă, formată din 50 de firme cu sediile în Bucureşti şi alte şapte judeţe, printre care şi Harghita, destructurată

 Prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro

Un număr de 93 de percheziţii au fost efectuate, miercuri, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În judeţul Harghita au avut loc un număr de 17 percheziţii. Percheziţiile au vizat domiciliile şi reşedinţele a 54 de persoane fizice şi sediile a 22 de persoane juridice. În urma acestor percheziţii au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere.

Conform unui comunicat al DIICOT, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2015, pe teritoriul României (judeţele Cluj, Harghita şi Mureş, respectiv municipiul Bucureşti), Ungariei şi Germaniei s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, membrii grupului acţionând în sensul operaţionalizării unui circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal, dar şi firme de tip fantomă utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare”.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), reţeaua evazionistă era formată din 50 de firme specializate în achiziţii intracomunitare de autoturisme la mâna a doua. Această reţea, în perioada 2009-2015, a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro (34.110.424 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a impozitului pe profit şi a TVA încasată la livrarea internă a autoturismelor.

„Firmele investigate au achiziţionat peste 450 de autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc.), în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE. Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în reţeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată şi se înregistrau în contabilitate achiziţii fictive de produse şi servicii. În acest mod, ultimele firme din lanţ solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% – de exemplu, un autoturism Volvo cu o valoare de achiziţie de 141.826,67 lei, fără TVA, a fost livrat unei societăţi specializate în leasing auto la preţul de 144.712,43 lei, fără TVA. Pentru menţinerea aparenţei legalităţii ultimelor firme din lanţ, firmele furnizoare transferau bani în conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizaţi pentru stingerea datoriilor”, se arată în documentul DGAF.

 Pentru a păcăli autorităţile, sediile sociale au mutat sediile firmelor în diferite judeţe

Membrii reţelei, pentru a îngreuna desfăşurarea controalelor antifraudă, au mutat sedii sociale în diferite judeţe şi au cesionat părţi sociale către persoane cu altă cetăţenie decât cea română. „În ciuda acestor eforturi, inspectorii antifraudă au analizat relaţiile comerciale dintre firmele investigate şi au identificat facturi emise de firme inactive, diferenţe între achiziţiile şi furnizările declarate, acte contabile lipsă etc. De asemenea, practicarea adaosurilor foarte mici coroborată cu optarea pentru aplicarea regimului de taxare inversă la achiziţii intracomunitare şi încasarea TVA la momentul comercializării pe teritoriul naţional, au constituit indicii importante pentru scopul real al activităţii comerciale desfăşurate de această reţea: mărirea numărului de tranzacţii generatoare de TVA, colectarea cotei de 24% aferente şi sustragerea de la plata acesteia către bugetul de stat”, se mai arată în comunicatul DGAF.

Pentru asigurarea recuperării acestor prejudicii, inspectorii antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 6,2 milioane de euro (27.902.483 lei).

Cele 11 persoane bănuite sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Percheziţiile de miercuri au fost efectuate de procurori ai DIICOT – Structura Teritorială Cluj împreună cu aproape 200 de poliţişti din cadrul SCCO Harghita, BCCO Cluj, Mureş, Oradea, Braşov, Alba, Bucureşti, IPJ Harghita şi Mureş, alături de 38 de inspectori antifraudă. De asemenea, suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.