Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reforma sistemului de stimulare a ocupării forţei de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Reforma sistemului de stimulare a ocupării forţei de muncă
Reforma sistemului de stimulare a ocupării forţei de muncă

Reforma sistemului de stimulare a ocupării forţei de muncă

– Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2016, care intră în vigoare la 1 decembrie 2016 –

În organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita a avut loc o conferinţă de presă pe tema reformei sistemului de stimulare şi ocupare a forţei de muncă. De la început, directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a scos în evidenţă faptul că, urmare a apariţiei OUG nr. 60/2016, se modifică legislaţia în vigoare privind stimularea ocupării forţei de muncă, în speţă, spunea directorul Pănescu, este un act normativ care are în vedere aspecte de ocupare şi măsuri de combatere a şomajului; de reţinut şi faptul că acest act normativ nu modifică problemele legate de câţi bani primesc şomerii, câte luni şi alte asemenea care rămân aşa cum erau.

 Contextul în care s-a ajuns la reformarea sistemului

Această reformă apare ca o necesitate având în vedere faptul că Legea 76/2002 nu a mai fost modificată şi măsurile active sunt învechite, neracordate la realitatea pieţei muncii actuale, grupurilor-ţintă nu le era dedicată nici o măsură activă, nu în ultimul rând, valorile stimulentelor s-au perimat, nemaifiind în concordanţă cu scopul pentru care au fost create. Se mai poate adăuga, ceea ce a spus directorul, faptul că reglementările Legii 76/2002 permiteau abuz de lege. Spre exemplu: valoarea subvenţiilor a rămas constantă de 500 de lei în ultimii 8 ani, în contextul creşterii cu 150% a salariului minim brut pe ţară, drept urmare subvenţiile nu mai erau atractive pentru angajatori; sau prima de încadrare se acorda pentru încadrarea la o distanţă de peste 50 km, suma primită fiind mică faţă de efortul financiar presupus de naveta zilnică la peste 50 km sau chiria pentru cele 12 luni în care raportul de muncă trebuia menţinut; şi nu exista nici o măsură de stimulare generală pentru tineri, şomeri de lungă durată.

 O primă noutate adusă de OUG 60/2016: conceptul de tineri NEET

Acest concept se defineşte în concordanţă cu reglementările europene, conceptul de tânăr NEET (NO EMPLOYMENT, EDUCATION OR TRAINING) ca fiind tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. Această stare trebuie să fie de moment, adică – explica directorul Pănescu – o persoană care a participat la un program de formare care s-a încheiat este tânăr NEET, chiar dacă în timpul programului de formare nu era în această stare.

 O altă noutate: categorizarea

Adică informarea şi consilierea profesională – profilarea. Acest lucru înseamnă că se introduce suplimentar un serviciu specific consilierii profesionale – profilarea şi încadrarea într-unul din nivelele de ocupabilitate: uşor, mediu, greu, foarte greu. Profilarea se realizează pe baza analizei datelor administrative ale persoanei şi a completării unui chestionar.

 Prima de activare…

…este o altă noutate şi este vorba despre faptul că: şomerii neindemnizaţi care se încadrează în muncă cu normă întreagă, cu carte de muncă, pe perioadă determinată sau nedeterminată de peste 3 luni, beneficiază de o primă de activare de 500 lei. Nu beneficiază de această primă dacă a mai lucrat la angajatorul în cauză în ultimele 12 luni. Tot la restricţii se încadrează şi faptul că  prima de activare nu se cumulează cu prima de instalare sau cu prima de încadrare a absolvenţilor. Dar se poate cumula cu prima de mobilitate, adică de angajare la peste 15 km.

 Reforma stimulării mobilităţii

Pe scurt este vorba despre faptul că: prima de încadrare se acordă pentru încadrare la peste 15 km de localitatea de domiciliu/reşedinţă; prima nu se acordă ca o sumă unică, ci ca o sumă lunară. Aceasta se calculează în felul următor: maximum 0,5 lei înmulţit cu numărul de kilometri parcurşi zilnic înmulţit cu numărul de zile în care a lucrat efectiv în luna respectivă; 55 lei/zi înmulţit cu numărul de zile în care a lucrat în luna în cauză. De asemenea, prima de încadrare se acordă doar pentru şomerii care se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni, care au domiciliul /reşedinţa în localităţile prevăzute în Planul naţional de mobilitate (aprobat prin HG) sau se încadrează într-una dintre aceste localităţi. Localităţile din judeţul Harghita incluse în Planul naţional de mobilitate sunt: Corund, Plăieşii de Jos, Praid, Săcel, Secuieni, Sânmartin, Şimoneşti, Ulieş, Satu Mare, Băile Tuşnad, Bălan. Nu se regăsesc în acest plan localităţi din zona de nord a judeţului pentru că – aşa după cum a explicat directorul Pănescu – în această zonă numărul şomerilor este foarte mic.

 Interdicţii la prima de încadrare

Nu beneficiază persoanele care au mai avut prime de încadrare în ultimele 36 de luni sau care au mai avut raporturi de muncă cu angajatorul în ultimele 24 de luni; persoanele care se încadrează la angajatori care au ca asociat/acţionar/administrator şi la alţi angajatori cu care au avut raport de muncă în ultimele 24 de luni; absolvenţi medicinişti care la data solicitării dreptului au promovat concursul naţional de rezidenţiat şi persoanele care au fost încadrate iniţial pe o perioadă mai mică de 12 luni şi ulterior s-a încheiat act adiţional de prelungire a contractului la cel puţin 12 luni.

 Beneficiarii de prima de instalare

Prima de instalare se acordă pentru încadrare la peste 50 km de localitatea de domiciliu şi ca urmare îşi schimbă domiciliul în localitatea respectivă sau în împrejurimi. Prima se calculează funcţie de situaţie: 12.500 lei pentru persoana care îşi schimbă domiciliul; 15.500 lei pentru situaţia în care este însoţită de membrii familiei; dacă ambii soţi sunt în situaţia de a beneficia de primă, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt 3.500 lei. Prima de instalare se acordă doar pentru şomerii care se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni, care au domiciliul în localităţile prevăzute în Planul naţional de mobilitate sau se încadrează într-una din aceste localităţi.

Restricţiile la prima de instalare sunt identice cu cele de la încadrare.

 Primele de mobilitate – eşalonare

Sumele aferente primei de instalare se acordă eşalonat, după cum urmează: 50 la sută la data instalării; 50 la sută la expirarea celor 12 luni de la angajare. Dacă angajatului i se acordă locuinţă sau sume aferente locuinţei atunci cuantumul primei se reduce astfel: 3.500 lei pentru persoana încadrată; 6.500 lei pentru persoana încadrată urmată de familie; 3.500 + 3.500 lei pentru situaţia în care ambii soţi se încadrează, se mută şi solicită acest drept.

 Subvenţii acordate pentru angajarea absolvenţilor

Cuantumul subvenţiei se majorează la 900 lei/lună, pentru absolvenţii cu handicap şi absolvenţi ai şcolilor speciale subvenţia se acordă 18 luni.

Dacă au mai existat raporturi de muncă în ultimele 24 de luni, nu se acordă subvenţia. De asemenea, nu se acordă pentru persoanele care se încadrează la angajatori care au ca asociat/acţionar/administrator şi la alţi angajatori care au beneficiat de subvenţii (art. 80 şi/sau 85 din Legea 76/2002) cu care au avut raport de muncă în ultimele 24 de luni şi la care raportul de muncă a fost desfăcut prin demisie. Nu se acordă subvenţie angajatorilor care se află în insolvenţă, executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare sau administrare specială valabil pentru toate categoriile de subvenţii.

 Subvenţii acordate conform art. 85 din Legea 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare

Categoriile vizate sunt: şomeri peste 45 de ani; şomeri părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale; şomeri care au mai puţin de 5 ani până la pensie: tineri NEET – categorie nouă; şomeri de lungă durată – tot categorie nouă. Cuantumul subvenţiei se majorează la 900 lei, iar durata de menţinere a raportului de muncă va fi de 18 luni pentru toate categoriile.

 Tinerii marginalizaţi social

În ceea ce-i priveşte pe tinerii marginalizaţi social: dacă au mai existat raporturi de muncă în ultimele 24 de luni, nu se acordă subvenţia; nu se acordă pentru persoanele care se încadrează la angajatori care au ca asociat/acţionar/administrator şi la alţi angajatori care au beneficiat de subvenţii cu care au mai avut raport de muncă în ultimele 24 de luni şi la care raportul a fost desfăcut prin demisie; angajatori care se află în insolvenţă, executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare sau administrare specială valabil pentru toate categoriile de subvenţii; cuantumul nu se modifică.

 Foarte important de reţinut!

Cererile depuse şi înregistrate la AJOFM Harghita până la data intrării în vigoare a OUG 60/2016 – 1 decembrie 2016 – vor fi tratate în baza legislaţiei în vigoare la data depunerii/înregistrării; convenţiile deja semnate anterior şi care produc efecte şi după 1 decembrie 2016 sunt tratate în conformitate cu legislaţia în vigoare înainte de 1 decembrie 2016.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.