Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rectificări bugetare pozitive pentru Şcoala specială din Ocland şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Rectificări bugetare pozitive pentru Şcoala specială din Ocland şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Rectificări bugetare pozitive pentru Şcoala specială din Ocland şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Rectificări bugetare pozitive pentru Şcoala specială din Ocland şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Prima hartă gastronomică din România, elaborată de un consilier judeţean din Harghita, a întregit şedinţa convocată în regim de urgenţă, la finalul căreia preşedintele Borboly Csaba a anunţat că şi-a depus cererea pentru un nou mandat de membru al delegaţiei României în Comitetul European al Regiunilor

Peste 400.000 de lei pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland

Primul proiect de hotărâre graţie căruia Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a fost convocat, marţi, în şedinţă extraordinară, a vizat aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrările de reabilitare şi de intervenţie la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland, instituţie subordonată CJ. „În ceea ce priveşte şcoala de la Ocland, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru modifică documentaţia de avizare conform OG nr. 114 şi există şansa de a fi redeschisă axa POR. Deci am putea să solicităm sume pentru a mări bugetul proiectului aflat în derulare”, a explicat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba. În urma votului consilierilor judeţeni, creditele de angajament au crescut cu suma de 426.000 de lei, sumă alocată din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul în curs.

 Spitalul judeţean va dispune în curând de propriul aparat RMN…

…a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, odată ajuns la punctul al doilea al ordinii de zi. Instalarea aparatului de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) necesită, însă, condiţii speciale şi o structură de rezistenţă sporită a spaţiului care va găzdui acest echipament. „Spitalul judeţean a primit de la Guvern o finanţare în valoare de 31 de milioane de lei pentru achiziţionarea aparatului de Rezonanţă Magnetică, dar pentru a fi pus în funcţiune trebuie efectuate lucrări de întărire a structurii clădirii unde va fi amplasat acest aparat de mai multe tone. Aparatul nu poate fi adus până la amenajarea corespunzătoare a spaţiului”, a motivat Borboly Csaba rectificarea bugetară în valoare de 357.000 de lei propusă în favoarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, pe care consilierii prezenţi  au aprobat-o în unanimitate.

 Şi o hartă gastronomică, în premieră naţională

La „Diverse”, după ce reprezentanţii conducerii consiliului judeţean au prezentat rezultatele mai multor vizite efectuate în ultima lună în Ungaria şi ale convorbirilor purtate cu autorităţile ungare din diferite regiuni, „în scopul colaborării şi susţinerii unor proiecte în derulare sau a altora care urmează să se lanseze în perioada imediat următoare”, consilierul judeţean Sándor Barna a prezentat prima hartă gastronomică din România, care marchează cele mai bune restaurante, cafenele şi cofetării din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Consilierul Sándor Barna nutreşte un interes special pentru gastronomie, apreciind calitatea şi gustul mâncărurilor alese. În ultimii 15 ani a vizitat, împreună cu colegii săi de la firma de reclamă pe care o posedă, peste 1.000 de restaurante din întreaga lume. În urmă cu opt ani şi-a creat un blog culinar, pe care şi-a împărtăşit informaţiile căpătate în urma raidurilor prin localuri, cafenele, cofetării, bistrouri, neocolind conceptul în vogă la nivel mondial street food, impresiile şi cunoştinţele dobândite în domeniu. Pe baza experienţei acumulate, dar şi a consultărilor neîntrerupte cu experţii în arta culinară, a decis să elaboreze prima hartă gastronomică a zonei, care cuprinde peste 120 de restaurante, cafenele şi pensiuni din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, demne de a fi vizitate. Criteriile care au stat la baza alegerii acestora, a arătat consilierul, sunt calitatea, gustul şi modul de prezentare ale preparatelor, meniul diversificat şi nu în ultimul rând, calitatea servirii. Cele mai bune unităţi de alimentaţie publică, inclusiv standuri mobile – peste 50 din Harghita şi în jur de 70 din Covasna şi Mureş – au fost inventariate şi însemnate pe o hartă printată, editată în 30.000 de exemplare, precum şi pe site-ul www.hartagastro.ro. De asemenea, există şi o aplicaţie pentru telefoane mobile, disponibilă în sistemul de operare Android, unde persoanele interesate pot găsi informaţii despre specificul localurilor, adresele, numerele de contact şi programul de funcţionare.

Acest proiect este unul privat, subliniază consilierul judeţean pasionat de gastronomie. „Avem o firmă de reclamă şi fondurile provin, în mare parte de acolo. Am primit câteva sute de mii de forinţi de la Fundaţia Bethlen Gábor din Ungaria, dar în majoritate sunt fonduri private. E un proiect al meu şi al colegilor mei de la firmă, pentru noi este un hobby. Consider că este foarte important, pentru că (un astfel de demers – n.a.) nu a existat până acum şi este un alt mod de promovare turistică a celor trei judeţe, cu atât mai mult cu cât pe hartă se află şi codurile QR ale aplicaţiilor turistice ale judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş”, a punctat consilierul judeţean Sándor Barna. Potrivit acestuia, proiectul ar putea fi extins în viitor.

El însuşi un entuziast susţinător al preparatelor culinare de calitate, consideră că este important ca turistul să ştie unde găseşte o mâncare cu adevărat tradiţională, plină de savoare, în care specificul bucătăriei locului şi-a pus amprenta, iar serviciile nu lasă de dorit. Admite că „trebuie să se lucreze mai mult la pregătirea personalului”, în special la capitolul servire şi nu numai, „că sunt multe probleme la restaurante”, dar speră că „în viitor situaţia se va îmbunătăţi”, dacă nu din alte raţiuni, măcar pentru a atrage turişti şi în acest fel şi venituri. Potrivit consilierului, proiectul ar putea fi extins în viitor la alte judeţe.

Sándor Barna ne-a dezvăluit că în top 5 al restaurantelor din Secuime nu se regăseşte nici unul din Harghita, în vreme ce Mureşul se poate lăuda cu 3, iar Covasna cu două localuri de vârf.

Consilierul judeţean a precizat că în România nu mai există o altă hartă gastronomică, cea prezentată la şedinţa extraordinară a consiliului judeţean fiind o premieră naţională, în vreme ce în alte state de pe bătrânul continent astfel de documente constituie de ani buni un mijloc de promovare a valorilor locale.

Borboly Csaba cere un nou mandat în Comitetul European al Regiunilor

La finalul şedinţei extraordinare, preşedintele Borboly Csaba a anunţat că la finalul anului se va încheia mandatul său de membru al delegaţiei României în Comitetul European al Regiunilor (CoR), organism consultativ al Uniunii Europene, format din reprezentanţi ai celor 28 de state membre, aleşi la nivel local şi regional. Totodată, a informat consiliul că şi-a depus cererea pentru un nou mandat de cinci ani în CoR, organism care se va reînnoi în februarie 2020.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.