Rată a şomajului în scădere în Harghita, dar au fost anunţate disponibilizări colective la o firmă din zona Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Rată a şomajului în scădere în Harghita, dar au fost anunţate disponibilizări colective la o firmă din zona Gheorgheni
Rată a şomajului în scădere în Harghita, dar au fost anunţate disponibilizări colective la o firmă din zona Gheorgheni

Rată a şomajului în scădere în Harghita, dar au fost anunţate disponibilizări colective la o firmă din zona Gheorgheni

Rata şomajului a înregistrat o uşoară scădere în judeţul Harghita pe parcursul unei luni, iar în mai şi-au găsit un loc de muncă peste 300 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), însă câteva zeci de angajaţi ai unei firme din judeţ ar urma să fie disponibilizaţi.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că o societate cu activitate în domeniul fabricării mobilei din zona Gheorgheni a anunţat instituţia că va disponibiliza 30 de persoane.

„Ne-au scris în notificarea de concediere că au avut contracte în străinătate şi datorită faptului că nu mai au comenzi sunt nevoiţi să renunţe la oameni. Este o firmă cu 38 de salariaţi, dintre care 30 vor fi disponibilizaţi, probabil începând cu luna iulie, dacă între timp nu se remediază situaţia. În cursul lunii iunie o să le oferim servicii de preconcediere şi atunci vom putea să vedem de fapt ce doresc şi dacă vor intra în evidenţele noastre”, a afirmat Janó Edit Andrea.

Aceasta a precizat că luna trecută şi-au găsit un loc de muncă 320 de persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita, 150 dintre acestea fiind femei. Cele mai multe persoane s-au angajat în domeniul comerţului ca agenţi comerciali sau agenţi de vânzări, în sectorul serviciilor pe posturi de ajutor bucătar, ajutor ospătar, bucătar şi barman, precum şi în construcţii, unde au fost căutaţi dulgheri şi zidari.

Janó Edit Andrea a menţionat că, la sfârşitul lunii mai, în evidenţele AJOFM Harghita erau 4.641 de şomeri, cu 237 mai puţini decât în aprilie, iar rata şomajului a scăzut de la 4,12 la 3,92 la sută. Din totalul şomerilor, 3.752 erau neidemnizaţi şi doar 889 făceau parte din categoria celor indemnizaţi, iar 2.118 erau femei.

Aproape 50 la sută dintre şomerii înregistraţi luna trecută în judeţ aveau maximum patru clase sau nu aveau niciun fel de studii, 23 la sută au urmat cursurile învăţământului gimnazial, 9 la sută au studiat în cadrul unor şcoli profesionale, 14 la sută erau absolvenţi de liceu, iar restul de şcoli postliceale şi de instituţii de învăţământ superior.

Cei mai mulţi şomeri sunt, în continuare, în mediul urban în Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, iar în mediul rural în Atid, Ciucsângeorgiu, Avrămeşti, Mărtiniş, Plăieşii de Jos, Suseni şi Tuşnad.

Janó Edit Andrea a mai spus că sunt aşteptaţi să intre în evidenţele AJOFM Harghita şi absolvenţii de instituţii de învăţământ care nu doresc să îşi continue studiile, dar având în vedere faptul că este grevă în sistemul de învăţământ există un anumit decalaj în ceea ce priveşte datele absolvirii.

„Pot să vină la noi fără nicio problemă, vor fi în prima fază timp de 60 de zile doar persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi doar în situaţia în care nu le putem găsi un loc de muncă conform pregătirii şi intereselor lor atunci vor putea solicita începând cu a 61-a zi indemnizaţia de şomaj”, a mai precizat reprezentanta AJOFM Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.