Programul Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, ediţia a XX-a | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Programul Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, ediţia a XX-a
Programul Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, ediţia a XX-a

Programul Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, ediţia a XX-a

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, organizează ediţia specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, eveniment care va avea loc în perioada 15-20 august 2023, la Complexul Sportiv Naţional „Izvoru Mureşului”, judeţul Harghita.

La data deschiderii lucrărilor universităţii vor fi prezenţi deputaţi şi senatori din Parlamentul României, reprezentanţi ai Guvernului României, prefecţi, primari ai localităţilor româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, aleşi locali, lideri ai societăţii civile din România şi din afara graniţelor, precum şi numeroşi români din întreaga ţară.

Temele de dezbatere vor scoate la iveală realităţile dramatice cu care se confruntă românii din diasporă şi din ţară, de multe ori mascate sau nebăgate în seamă de presa românească.

Pe agenda de discuţii figurează problema afirmării identitare şi riscul deznaţionalizării comunităţilor de români care trăiesc în vecinătatea graniţei, a situaţiei dezideratului naţional al unirii cu Republicii Moldova în noul context geopolitic, problema retrocedărilor ilegale de proprietăţi din Transilvania şi lipsa de reacţie a statului privind recentele provocări, precum şi situaţia discriminării românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Programul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului va cuprinde în data de 15 august participarea la Liturghia Arhierească, săvârşită de PS Andrei Moldovan, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, pentru ca de la ora 15:30 să aibă loc deschiderea oficială a lucrărilor la Complexul Sportiv Naţional „Izvoru Mureşului”.

A doua zi, miercuri, 16 august, discuţiile se vor concentra pe drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, precum şi situaţia românilor din Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord şi Grecia. De la ora 18:00 va fi organizat în premieră un meci demonstrativ de oină alături de Federaţia Română de Oină, unde tinerii participanţi vor învăţa regulile de bază, istoria şi importanţa sportului nostru naţional.

În data de 17 august, pe parcursul zilei de joi, se vor dezbate priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi situaţia de pe întreg cuprinsul Transilvaniei în sensul retrocedărilor ilegale de proprietăţi şi vor fi decernate Premiile Pr. Prof. Ilie Moldovan.

Vineri, 18 august, participanţii la universitate vor discuta problematica politicii externe a României în relaţia cu fraţii de peste Prut, mai exact perspectiva integrării imediate a R. Moldova în UE prin reunirea cu România, iar seara vor avea loc momente festive şi spectacole artistice.

În ziua de sâmbătă, 19 august, va fi dezbătută politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România. De asemenea, se vor analiza strategiile de solidaritate româno-română, în preocupările administraţiei publice, a partidelor politice şi a societăţii civile.

Aşteptăm cu drag românii de pretutindeni pentru a participa la această manifestare etalon a societăţii civile, ajunsă anul acesta la deosebita ediţie cu numărul XX.

Biroul de presă al Universităţii de Vară Izvoru Mureşului 2023

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.