Program de internship, menit să-i convingă pe tineri să-şi făurească viitorul acasă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Învățământ » Program de internship, menit să-i convingă pe tineri să-şi făurească viitorul acasă
Program de internship, menit să-i convingă pe tineri să-şi făurească viitorul acasă

Program de internship, menit să-i convingă pe tineri să-şi făurească viitorul acasă

Programul de internship al Consiliului Judeţean Harghita, lansat luni, se adresează tinerilor proaspăt absolvenţi de facultate, care nu au un loc de muncă, fără experienţă, oferindu-le oportunitatea să îşi pună în aplicare cunoştinţele teoretice acumulate de-a lungul studiilor, să se dezvolte atât pe plan profesional, cât şi în plan personal, câştigând şi un venit mediu timp de cinci luni

„Ne dorim ca pe lângă programele existente – cele de practică destinate elevilor de liceu, de stagiatură destinate studenţilor – să oferim şi absolvenţilor de studii superioare posibilitatea de a lua startul în ceea ce priveşte experienţa şi vechimea pe piaţa forţei de muncă, precum şi un salariu. De la instituţia noastră, tinerii se pot îndrepta apoi şi spre sfera privată, şi spre alte instituţii, sau chiar să devină colegii noştri, pentru că vor avea un start bun, care să-i ajute să-şi planifice un viitor aici, acasă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, în cadrul unei conferinţe de presă ocazionată de lansarea programului.

La elaborarea proiectului a participat şi Janó Julia, o tânără studentă la Drept în Braşov, activitatea acesteia fiind parte a programului de stagiatură pe care îl desfăşoară la consiliul judeţean. „M-am simţit bine, am căpătat experienţă şi m-am folosit de cunoştinţele de legislaţie, contribuind la acest proiect. Mi-a fost de folos”, a spus tânăra.

Potrivit Legii nr. 176/2018, care asigură cadrul legal de derulare a programului, tinerii absolvenţi ai studiilor superioare fără experienţă pot fi angajaţi fie de instituţii, fie de firme private şi pot lucra 720 de ore, timp de 6 luni, perioadă care se consideră vechime în specialitatea studiilor.

Programul de internship al CJ Harghita se desfăşoară pe o perioadă de cinci luni, maximum 30 de ore pe săptămână, adică 6 ore pe zi. „Sunt zece locuri/o serie de cinci luni, iar indemnizaţia de internship este de 2.043 de lei (aproximativ 1.500 de lei net), reprezentând jumătate din câştigul salarial lunar al unui consilier în grad profesional de asistent”, a precizat Szőcs Mátyás István, director general la Direcţia Generală Management din cadrul CJ Harghita. Potrivit acestuia, programul este finanţat exclusiv de CJ, din bugetul propriu asigurând inclusiv indemnizaţia de internship.

Cei care se hotărăsc să se înscrie în programul de internship, o pot face până la data de 27 septembrie. În urma selecţiei dosarelor, cei declaraţi admişi vor susţine proba scrisă în data de 3 octombrie, urmată de proba practică, programată în data de 9 octombrie. În funcţie de pregătirea fiecăruia, tinerii desemnaţi câştigători vor fi repartizaţi la diferite birouri ale consiliului judeţean. Pentru programul internship al CJ se poate aplica o singură dată. Condiţiile de participare la concurs şi bibliografia vor fi afişate zilele acestea la sediul instituţiei şi pe site-ul Consiliului Judeţean Harghita: http://judetulharghita.ro/recrutare.html.

Potrivit conducerii CJ Harghita, în funcţie de numărul doritorilor, pe viitor există posibilitatea ca numărul de posturi să crească. „Prin acest program de internship, timp de 5 luni, câte 10 tineri vor fi angajaţii noştri, după care vom avea un alt concurs, pentru alţi 10 tineri şi vom continua. Astfel, în decurs de câţiva ani, 50-100 de tineri vor putea acumula experienţă la instituţia noastră. Noi credem că tineretul este cea mai importantă resursă de care dispunem, iar tinerii trebuie să ştie că sunt aşteptaţi acasă, că aici sunt foarte multe locuri de muncă bine plătite, unde pot începe o carieră”, a conchis preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.