Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Procesul lui Borboly Csaba: Instanţa a decis să mai trimită o adresă către SRI pentru a clarifica implicarea serviciului în acest dosar | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Procesul lui Borboly Csaba: Instanţa a decis să mai trimită o adresă către SRI pentru a clarifica implicarea serviciului în acest dosar
Procesul lui Borboly Csaba: Instanţa a decis să mai trimită o adresă către SRI pentru a clarifica implicarea serviciului în acest dosar

Procesul lui Borboly Csaba: Instanţa a decis să mai trimită o adresă către SRI pentru a clarifica implicarea serviciului în acest dosar

Tribunalul Harghita a amânat, ieri, din nou, procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, alături de mai multe persoane, este cercetat pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu.

La termenul de ieri trebuiau să se pună în discuţie cererile avocaţilor de excludere a unor probe administrate, mai exact interceptările. Însă instanţa a apreciat că e utilă emiterea unei noi adrese către Serviciul Român de Informaţii (SRI) pentru clarificarea modului concret în care această instituţie a fost implicată în aceste dosare. Mai exact, instanţa a decis emiterea unei noi adrese către SRI în care serviciul să fie întrebat, în mod expres, dacă a pus în executare mandate de supraveghere tehnică, cum deja s-a cerut; la care să se adauge: dacă a pus în executare mandate de siguranţă naţională emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza Legii siguranţei naţionale, şi dacă a pus în executare ordonanţele provizorii de supraveghere emise de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş. Practic, în ce a constat activitatea SRI în acest dosar.

De asemenea, judecătoarea de caz a considerat ca cererea de excludere a unor interceptări formulate de avocaţi să se pună în discuţie doar după ce se va primi răspunsul de la SRI.

Apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a declarat la sfârşitul şedinţei de judecată că „în mod firesc” instanţa a decis emiterea unei noi cereri către SRI, având în vedere că răspunsurile DNA Târgu Mureş şi SRI sunt contradictorii în această chestiune.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la termen, având în vedere răspunsul pe care nu l-am primit de la SRI în legătură cu întrebările pe care le-a pus instanţa şi faptul că este contradictoriu cu ceea ce ne-a răspuns DNA privitor la ceea ce a făcut SRI în acest dosar, instanţa în mod firesc a revenit cu astfel de cerere solicitând să fie clarificate activităţile pe care le-au efectuat în aceste dosare, ca în funcţie de răspunsul pe care-l primim (…) instanţa să ia o decizie justă raportat la eventuala excludere sau nu a acestor interceptări”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

Concret, a explicat apărătorul preşedintelui CJ Harghita, „SRI a spus (n.n. – răspunzând la o altă adresă) că nu a fost implicat în nici un fel în acest dosar, că nu a făcut nimic. Dar cei de la DNA au spus că au pus în executare mandatele tehnice, că doar era job-ul lor şi au aplicat protocolul şi au existat echipe de colaborare, ceea ce practic e un lucru foarte firesc”.

La termenul de ieri, Borboly Csaba nu a fost prezent, fiind plecat la Bruxelles. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 6 decembrie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.