Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Procentul şomerilor cu cel mult patru clase este în continuare ridicat în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Procentul şomerilor cu cel mult patru clase este în continuare ridicat în Harghita
Procentul şomerilor cu cel mult patru clase este în continuare ridicat în Harghita

Procentul şomerilor cu cel mult patru clase este în continuare ridicat în Harghita

Ponderea persoanelor care au maximum patru clase în rândul şomerilor harghiteni este în continuare ridicată, dar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita intenţionează să organizeze pentru acestea cursuri pentru însuşirea unor competenţe de bază, având în vedere faptul că restricţiile severe introduse în contextul pandemiei au fost ridicate odată cu încetarea stării de alertă. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că la sfârşitul lunii februarie în evidenţele instituţiei erau 4.621 de şomeri, cu 121 mai puţini în luna anterioară, iar rata şomajului era de 3,47%, cu 0,09 mai scăzută decât în ianuarie.

Janó Edit Andrea a precizat că procentul şomerilor care nu au niciun fel de studii sau au urmat doar cursurile învăţământului primar era, în februarie, de 46% şi se speră că în condiţiile ridicării restricţiilor introduse din cauza pandemiei se va putea demara organizarea de cursuri pentru însuşirea de competenţe de bază, de la cele legate de matematică şi comunicare până la cele privind sistemele digitale. Aceasta a spus că odată cu ridicarea restricţiilor intră în normal formarea profesională a adulţilor, care a fost oarecum blocată având în vedere faptul că exista cerinţa prezentării de către cursanţi a certificatului de vaccinare sau a rezultatului negativ al unui test COVID-19. Potrivit afirmaţiilor sale, se doreşte selectarea de persoane pentru un curs de competenţe de baza în matematică în Miercurea-Ciuc, în Cristuru Secuiesc de comunicare în limba oficială, iar în Topliţa şi Gheorgheni de competenţe digitale.

„Pandemia ne-a demonstrat că fiecare persoană, oricâte clase ar avea, trebuie să aibă anumite competenţe digitale, pentru că atunci când nu se poate lucra prin contact fizic direct, oamenii trebuie să aibă anumite competenţe, să îşi poată rezolva problemele pe cale informatică sau digitală. Acesta este doar primul pas, dar vor urma şi cursuri de calificare în momentul în care au trecut cei fără studii şi prin programe precum A doua şansă implementat de anumiţi beneficiari de proiecte, iar până atunci putem să le dezvoltăm anumite competenţe”, a mai spus reprezentanta AJOFM Harghita.

Janó Edit Andrea a menţionat că din totalul şomerilor aflaţi luna trecută în evidenţele AJOFM Harghita 1.210 erau indemnizaţi, numărul acestora fiind cu 210 mai mic decât în ianuarie, având în vedere şi faptul că în domeniul agriculturii au început să fie operate reangajări. Luna trecută, în judeţ s-au angajat 321 de persoane, mult mai multe decât în ianuarie când fuseseră înregistrate 173 de încadrări. Cele mai multe angajări au avut loc în domeniul vânzărilor, în cel al serviciilor, în cel al construcţiilor şi în cel al prelucrării lemnului.

Nu au fost semnalate disponibilizări colective pentru perioada următoare, iar în prezent sunt 339 de locuri de muncă anunţate la AJOFM Harghita, dintre care multe nu au fost ocupate de mai multe luni, cum ar fi de pildă posturile de agent de servicii clienţi sau de confecţioner.

În ceea ce priveşte numărul şomerilor din localităţile harghitene din mediul urban şi cel rural nu au fost înregistrate schimbări semnificative în ultima perioadă. În continuare cei mai mulţi şomeri din mediul urban sunt în Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, iar din mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş. Plăieşii de Jos şi Suseni, a mai spus şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.