Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Probleme studenţeşti, rezolvări studenţeşti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Probleme studenţeşti, rezolvări studenţeşti
Probleme studenţeşti, rezolvări studenţeşti

Probleme studenţeşti, rezolvări studenţeşti

Dacă începutul anului universitar te-a prins fără teme făcute, adică fără să fi prins un loc la buget, un loc la cămin sau pur şi simplu fără bani de buzunar, e vremea să faci anumite eforturi care să te ţină pe linia de plutire. Ştiu, e greu să găseşti un sponsor din România, însă nu imposibil. Şi cu tot cu o bursă sau o sponsorizare, tot îţi vor trebui bani pentru tine. Aşa că pune mâna la treabă, dar nu neglija şcoala. În principiu, de asta ai venit la facultate, nu?

Prima lecţie pe care o înveţi atunci când eşti pe cont propriu este bugetul. Bugetul este în mod esenţial un plan pe care trebuie să-l urmezi pentru a duce luna la bun sfârşit. Acesta se împarte în două: intrări şi ieşiri sau, mai omeneşte vorbind, venituri şi cheltuieli. Aşadar, aşează-te la birou şi fă socoteala câţi bani îţi intră pe lună şi câţi bani trebuie să dai. Ţine minte că există cheltuieli prevăzute (taxa la facultate, chiria la cămin sau la gazdă, întreţinerea, cantina sau mâncarea pe care trebuie să o cumperi, produse de igienă), cât şi cheltuieli neprevăzute (medicamente, cursuri sau cărţi de care afli târziu că ai nevoie etc.). Dacă îţi rămân bani peste aceste cheltuieli, împarte-i în două: jumătate pentru distracţie, jumătate de pus de o parte pentru vacanţă sau pentru orice altceva. Urmează bugetul cu sfinţenie şi rareori vei da greş.

Găseşte-ţi un job cu program flexibil. Aminteşte-ţi că eşti la facultate să înveţi, nu să munceşti. Nişte bani în plus nu strică nimănui, deci îţi poţi găsi ceva lejer de lucru, de care să nu fii legat şi să nu îţi pară rău atunci când vei fi nevoit să renunţi. Deşi pare tentant să fii pe spinarea ta, gândeşte-te că la un job studenţesc nu vei fi plătit niciodată la adevărata ta valoare, ci mult, mult mai puţin. Iar dacă nu termini facultatea, rămâi la acelaşi nivel de plată. Trist, nu?

Scuteşte bani prin orice mijloc poţi. Ţi s-a rupt un nasture de la cămaşă? Învaţă să coşi! Ţi s-a stricat fierul de călcat? Vezi dacă printre colegii de cămin ai vreunul mai priceput, care să-l repare pe o bere-două. Eşti fumător? Sigur găseşti vreun moldovean care vinde ţigări de peste Prut la juma’ de preţ. Ţi-e poftă de crenvurşti, dar salamul e la reducere? Nasol, azi mâncăm salam. A, şi nu refuza niciodată pachetul de la părinţi. E o gură de oxigen şi e posibil să găseşti şi 50 de lei printre borcanele de zacuscă.

Fereşte-te de cardul de credit. Dacă nu pui banii la loc înainte de termen, dobânda e de 28%, ceea ce este enorm. Unde mai pui că, dacă întârzii cu plata, scorul tău de creditare va fi afectat, iar mai târziu, când vei avea nevoie de un credit pentru o treabă serioasă, nu-l mai poţi lua sau banca îţi va pune condiţii dure.

Dacă te gândeşti, totuşi, la un credit, ia în considerare împrumuturi pe termen lung. Nu strică să îţi deschizi o afacere din acest credit, fie că vinzi roboţei din pachete de ţigări, le rezolvi temele colegilor, depanezi calculatoare sau faci face-paint pentru copiii din parc. Fă din acest credit prima investiţie adevărată în viitorul tău.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.