Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prioritatea momentului: asigurarea întreţinerii de iarnă a drumurilor judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Prioritatea momentului: asigurarea întreţinerii de iarnă a drumurilor judeţene
Prioritatea momentului: asigurarea întreţinerii de iarnă a drumurilor judeţene

Prioritatea momentului: asigurarea întreţinerii de iarnă a drumurilor judeţene

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

 

Motivare

„Având în vedere faptul că dispunem de fonduri, putem ajuta localităţile care ne-au semnalat că nu au bani suficienţi pentru lucrările de deszăpezire, respectiv că au lucrări pe care le pot termina dacă vremea se va îndrepta. Conform prognozei meteo, la sfârşitul acestei săptămâni se preconizează încălzirea vremii, drept urmare se va mai putea lucra şi termina anumite lucrări. Deocamdată nu am avut probleme în judeţ, mă refer la blocaje pe drumurile judeţene din cauza zăpezii şi pot să spun că am trecut cu bine primul examen şi nu avem motive să ne îngrijorăm încă doi ani de-acum încolo deoarece avem contracte ferme în acest sens. Mai avem câteva tronsoane de drumuri pentru care am anunţat din nou achiziţie publică şi peste 10-15 zile vom avea din nou o nouă evaluare a situaţiei. Nu înţeleg retragerea firmei Eco Csík în situaţia în care au avut bani de 1,5 ori mai mulţi şi totuşi… Deszăpezirea pe aceste tronsoane de unde s-a retras Eco Csík se face momentan cu tractorul propriu. Ceea ce este important este faptul că avem bani din bugetul propriu – având în vedere faptul că avem cauze litigioase care nu se vor încheia anul acesta şi pentru care au fost prevăzute sume pe care le putem folosi pentru deszăpezire, mai avem facturi pe care nu va trebui să le achităm în acest an şi mai avem economii de la lucrările de vară. Aşadar, caracterul de urgenţă rezultă din asigurarea şi rezolvarea problemelor care au apărut deja odată cu căderea zăpezii” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, la începutul şedinţei extraordinare ce a avut loc marţi, 2 decembrie 2014.

 

 Modificarea bugetului general

Consiliul a aprobat modificarea bugetului general al judeţului Harghita pe anul 2014, prin diminuarea la partea de venituri a subcapitolului „Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri” cu suma de 4.119,00 mii lei şi diminuarea la partea de cheltuieli a subcapitolului „drumuri şi poduri – bunuri şi servicii” cu suma de 1.369,00 mii lei şi titlul „active nefinanciare” cu suma de 2.750,00 mii lei – Direcţia de investiţii, în urma verificării stadiului de implementare a obiectivelor de investiţii pe 2014, la capitolul „drumuri şi poduri” a constatat că suma de 2.750,00 mii lei se poate distribui. Se mai impune precizarea că: suma de 4.119,00 mii lei se repartizează  unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.

 

 Repartizarea

Din expunerea de motive – privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 239/2014 referitor la rectificarea repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a 20 la sută din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20 la sută din sumele aferente cotei de 18,5 la sută din impozitul pe venit, pe anul 2014 şi repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, cu modificările şi completările ulterioare – este de reţinut faptul că: în conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2014, nr. 356/2013, judeţului Harghita i-au fost repartizate pe anul 2014 sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale suma de 9.134,00 mii lei, iar prin HG nr. 855/2014 privind repartizarea pe judeţe a sumelor necesare pentru cheltuielile privind drumurile judeţene şi comunale suma de 9.634,00 mii lei, totalizând astfel la nivelul judeţului Harghita 18.768,00 mii lei.

Referitor la repartizarea sumei de 4.119,00 mii lei, după cum spunea preşedintele Borboly, aceşti bani nu ajung pentru toate localităţile, tocmai de aceea preşedintele a solicitat tuturor primarilor să spună concret şi în scris de ce sume au nevoie pentru întreţinerea drumurilor pe perioada de iarnă. Unii au înţeles acest lucru, alţii au solicitat bani, dar nu pentru deszăpezire, prin urmare, fie vor corecta formularea, fie nu vor primi bani. Cu acest amendament s-a aprobat în unanimitate lista repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei amintite.

 

 Asociere

Din partea Consiliilor locale Cozmeni şi Ciceu a fost exprimată dorinţa ca lucrările de întreţinere de iarnă pe drumurile judeţene, care se află pe teritoriul  administrativ al acestor consilii locale, să le fie încredinţate în cadrul unei asocieri. Solicitarea de asociere a fost aprobată în unanimitate de către consilierii judeţeni.

Avantajele care decurg din astfel de asocieri nu sunt de neglijat. În primul rând, drumurile pe care se vor executa lucrări de întreţinere prin asociere cu consiliile locale se află la o distanţă considerabilă de la bazele de deszăpezire ale firmelor care au executat lucrările în anii precedenţi şi din această cauză au fost izolate mai multe zile din cauza înzăpezirii. Aceste situaţii se pot evita prin intervenţia la timp a consiliilor locale, care dispun de utilajele necesare executării lucrărilor. În al doilea rând, consiliile locale sunt direct cointeresate în executarea lucrărilor, respectiv în asigurarea traficului în condiţii de siguranţă, deoarece aceste drumuri sunt folosite în special de comunitatea din zonă. Promptitudinea intervenţiilor este un alt avantaj şi, în privinţa materialelor antiderapante, acestea se pot procura fără costuri, Consiliul local asigurând transportul atât cu mijloace proprii, cât şi cu cele ale locuitorilor şi antreprenorilor din zonă. Un ultim avantaj poate fi faptul că consiliile locale sunt scutite de TVA, ca urmare pot executa lucrările cu costuri mai reduse.

La stabilirea sumelor pentru execuţia lucrărilor de întreţinere de iarnă s-a luat în considerare lungimea sectorului de drum şi nivelul de intervenţie.

Suma totală necesară pentru execuţia lucrărilor de întreţinere de iarnă în asociere cu unele consilii locale, în perioada 25 noiembrie 2014 – 31 martie 2015, este de 647.504,38 lei, din care 557.296,98 lei aprobată cu Hotărârea Consiliului Judeţean Harghita, iar 28.233,68 lei este alocare pentru DJ 113B şi 61.973,71 lei este alocare pentru DJ 138A.

În total, Consiliul Judeţean Harghita are contracte încheiate cu consiliile locale din Ditrău, Tuşnad, Plăieşii de Jos, Lunca de Jos, Cozmeni şi Ciceu.

 

 În aceeaşi şedinţă

Consiliul Judeţean a aprobat finanţarea programelor de utilitate publică pentru tineret, organizate de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Harghita pentru luna decembrie 2014.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.