Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primul caz de gripă în judeţ în actualul sezon | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Sănătate » Primul caz de gripă în judeţ în actualul sezon
Primul caz de gripă în judeţ în actualul sezon

Primul caz de gripă în judeţ în actualul sezon

Directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat, ieri, că la ultima raportare a fost consemnat şi primul caz de gripă apărut în judeţul Harghita în această iarnă.

„Este vorba despre o familie din Topliţa, cu suspiciune de gripă prin testare rapidă, care a fost internată, în perioada Crăciunului, la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului din Miercurea Ciuc, probele luate de la toţi membrii familiei au fost trimise la laboratorul DSP pentru analizare, şi una dintre acestea s-a dovedit pozitivă. Între timp familia s-a vindecat şi s-a întors acasă”, a precizat dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit sursei citate, în ultimele săptămâni ale lunii decembrie, cele mai multe îmbolnăviri – 1.063 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 64 de cazuri de pneumonie, 12 dintre acestea necesitând spitalizarea – s-au înregistrat în perioada 13-19 decembrie. Ulterior, numărul pacienţilor care s-au prezentat la medicii de familie a scăzut considerabil, în ultima săptămână a anului fiind raportate doar 130 de viroze, 10 dintre persoanele suferinde fiind internate şi 10 cazuri de pneumonie, 6 mai grave ajungând la spital. „Poate nu atât din cauza scăderii numărului de îmbolnăviri au fost înregistrate atât de puţine cazuri, cât din cauza scăderii numărului de raportări. Era perioada sărbătorilor şi oamenii nu s-au mai prezentat la medic, iar cei care au putut, s-au tratat acasă, deşi centrele de permanenţă au funcţionat non-stop”, a afirmat directoarea executivă a DSP Harghita.

În prima săptămâna a lui 2020, au fost raportate 192 de cazuri de viroze respiratorii, din care 14 au fost spitalizate, şi 9 cazuri de pneumonie, în 6 dintre situaţii impunându-se internarea.

„În actualul sezon, activitatea virală este mai puţin pronunţată şi, într-un fel, este natural ca, după un an cu multe focare şi cu epidemie, cum a fost anul trecut, în general urmează 1, 2-3 ani de acalmie. Bineînţeles, nu este o regulă matematică, ci o observaţie empirică. La asta se adaugă faptul că s-au imunizat mai multe persoane, atât pe cale naturală cât şi prin vaccinare, intenţia de vaccinare în Harghita fiind mult mai mare decât în anii precedenţi”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.