Primăvara vine cu mărţişoare, confecţionate la Şezătoare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Primăvara vine cu mărţişoare, confecţionate la Şezătoare
Primăvara vine cu mărţişoare, confecţionate la Şezătoare

Primăvara vine cu mărţişoare, confecţionate la Şezătoare

Sute de mărţişoare confecţionate de membrele grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc” vor aduce, simbolic, primăvara la Odorheiu Secuiesc. Micile obiecte prinse într-un şnur alb-roşu, simboluri ale renaşterii, reînnoirii şi speranţei, vor fi dăruite, de 1 Martie, pentru a le purta noroc celor care le primesc.

Străvechiul obicei al dăruirii de mici obiecte cu rol protector la început de primăvară a stimulat inspiraţia doamnelor şi domnişoarelor care alcătuiesc grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc”. Unele dintre ele au început să creeze mărţişoare în plină iarnă. Elena, de pildă, a realizat peste 600 de miniaturi tradiţionale, brodând pe pânză fină minuscule şi preţioase ii şi modele florale.

„M-am apucat de lucru la începutul lunii ianuarie şi am făcut în jur de 600 de mărţişoare. Nu e greu, dacă pui suflet şi pasiune, iar mie îmi place lucrul de mână foarte mult”, a spus Elena.

Rodica a împletit din fire albe şi roşii mărţişoare-brăţară aducătoare de noroc celor care le poartă, iar Camelia a cusut în ultimele două săptămâni, în serile de după muncă, mai mult de 50 de mici obiecte cu motive înzestrate, în credinţele mistice, cu puteri magice: potcoava – simbol al puterii şi al forţei, care-l fereşte pe purtător de pericole şi de duhurile rele, trifoiul cu patru foi – simbolul recunoscut al norocului, coşarul aducător de… (citește integral în ediția print din data de 28 februarie 2018)

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.