Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul municipiului Topliţa şi alte două persoane, trimise în judecată de DNA | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul municipiului Topliţa şi alte două persoane, trimise în judecată de DNA
Primarul municipiului Topliţa şi alte două persoane, trimise în judecată de DNA

Primarul municipiului Topliţa şi alte două persoane, trimise în judecată de DNA

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în cursul lunii septembrie, a primarului municipiului Topliţa, Stelu Platon, alături de un şef din primărie şi reprezentantul unei cooperative agricole. Redăm în continuare comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

Avîrvarei Ioan, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole Arinişul Călimani pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;

Platon Stelu şi Ţăran Florin, la data faptelor primar al municipiului Topliţa, respectiv şef Birou Agricol, Cadastru, Păşuni, Agenţi Economici din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; fals intelectual;

Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole Arinişul Călimani, a completat, semnat şi a depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajişti permanente, ce aparţinea în realitate municipiului Topliţa.

Inculpatul a beneficiat şi de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi care au întocmit şi i-au pus la dispoziţie documente false din care rezulta că Primăria municipiului Topliţa a transferat terenul în suprafaţă de 758,56 ha Cooperativei Agricole Arinişul Călimani.

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care nu exista nici o asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei Ioan şi municipiul Topliţa şi nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta şi Consiliul local Topliţa.

De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani nu deţinea animale în proprietate şi nu era înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor.

Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei Ioan a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Avîrvarei Ioan şi Platon Stelu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Trebuia sa urmeze demisia de onoare de la conducerea PNL Harghita, nu? S-au nu avem onoare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.