Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat cu 5.000 de lei după ce a arborat drapelul Ungariei, neînsoţit de cel al României, la comemorarea Revoluţiei din ’56 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat cu 5.000 de lei după ce a arborat drapelul Ungariei, neînsoţit de cel al României, la comemorarea Revoluţiei din ’56
Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat cu 5.000 de lei după ce a arborat drapelul Ungariei, neînsoţit de cel al României, la comemorarea Revoluţiei din ’56

Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat cu 5.000 de lei după ce a arborat drapelul Ungariei, neînsoţit de cel al României, la comemorarea Revoluţiei din ’56

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, a fost amendat de prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, cu suma de 5.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind arborarea drapelului României de către autorităţile şi instituţiile publice. Concret, cu prilejul pavoazării oraşului pentru comemorarea Revoluţiei ungare anticomuniste din 1956 au fost arborate „pe stâlpii de iluminat public, amplasaţi pe domeniul public, drapele ale Ungariei, fără a fi arborat şi drapelul naţional al României”, aşa cum impun normativele în vigoare.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a declarat presei că, potrivit articolului 4 din HG 1157/2001, „este obligatorie arborarea drapelului României cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional în locurile unde acestea se desfăşoară, precum şi cu ocazia vizitelor oficiale ale unor personalităţi reprezentând organisme internaţionale, interguvernamentale, pe traseele de deplasare ale acestora”.

Reprezentantul Guvernului în Harghita a precizat că „prefectul nu face altceva decât să garanteze respectarea legii şi a simbolurilor naţionale ale României în judeţ”, menţionând că nu este pentru prima oară când primarul din municipiul Odorheiu Secuiesc încalcă normativele în vigoare.

„Este pentru a doua oară când primarul municipiului Odorheiu Secuiesc încalcă, cu bună ştiinţă, actele normative privitoare la arborarea steagurilor, acesta fiind sancţionat de prefect şi cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 martie. Primarul a primit prin poştă procesul-verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei şi a confirmat primirea sancţiunii. Îmi pare rău că nu se înţelege că respectarea legilor României nu este facultativă şi îndemn, ca de fiecare dată, să punem valoare pe respectul reciproc şi pe convieţuirea paşnică”, a subliniat prefectul Jean-Adrian Andrei.

Primarul Gálfi Árpád a declarat, joi, că va contesta procesul-verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei, la fel cum a făcut şi în cazul celui din data de 15 martie, care se află în prezent pe rolul Curţii de Apel din Târgu Mureş.

„Ca primar al municipiului Odorheiu Secuiesc, cum am primit şi amenda pe 15 martie anul curent, pe care am contestat-o la Tribunalul Harghita şi în momentul de faţă suntem la Curtea de Apel Târgu Mureş, vom contesta şi actuala decizie, procesul-verbal de amendă. Eu cred că nu au fost arborate drapele ale Ungariei, au fost arborate nişte simboluri de la Revoluţie, nu erau steaguri arborate pe stâlpii de iluminat, dar asta o să decidă Justiţia. Eu susţin şi în continuare că şi în anii viitori o să avem asemenea arborări, fiindcă este în interesul comunităţii şi al naţiunii, în fiecare an de 15 martie şi 23 octombrie. Nu se face nici o tulburare, eu sunt sută la sută convins”, a spus edilul.

Primarul Gálfi Árpád a reiterat că „trebuie atacate deciziile şi procesele-verbale” pe care le-a primit de la Prefectura judeţului Harghita.

„Bineînţeles, Justiţia va decide dacă o să avem noi dreptate. Repet, şi decizia din 15 martie 2018 este la Curtea de Apel Târgu Mureş, unde în noiembrie vom avea următorul termen. După decizia instanţelor judecătoreşti o să luăm şi decizia cu privire la amenzi. Amenzile nu sunt achitate şi nici nu vor fi achitate până în momentul în care nu se termină procesele. Vom merge până la capăt”, a conchis primarul municipiului Odorheiu Secuiesc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Domnul primar Galfi, sfidează nu numai legea, ci și bunul simț. Îi amețește pe necunoscători că nu e vorba de steagul Ungariei, ci al Revoluției din 1956! Dar uită să spună că acea revoluție a fost în Ungaria și nu în România. (În loc să zică mersi că statul român permite asemenea manifestări – 15 martie și 23 oct. pe teritoriul său, precum și arborarea drapelului ungar!). Este doar o chestiune de minim respect pentru statul român. Dar, dl.Galfi sfidează cu nesimțire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.