Primarul din Gheorgheni, Mezei János, a fost arestat preventiv | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Primarul din Gheorgheni, Mezei János, a fost arestat preventiv
Primarul din Gheorgheni, Mezei János, a fost arestat preventiv

Primarul din Gheorgheni, Mezei János, a fost arestat preventiv

Curtea de Apel Târgu-Mureş a luat, miercuri, decizia arestării preventive a primarului din Gheorgheni, Mezei János, după ce în urmă cu o săptămână Tribunalul Mureş îl plasase pe acesta în arest la domiciliu şi înlocuise măsura cercetării sub control judiciar.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu-Mureş, Anuţa Liliac, a declarat pentru Agerpres că s-a luat măsura arestului pentru 30 de zile şi au fost deja făcute formalităţile pentru plasarea în arest a primarului Mezei János. Motivarea deciziei va fi făcută publică în zilele următoare, sentinţa fiind definitivă.

Iniţial, Mezei János a fost cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi şantaj, dar săptămâna trecută procurorii DNA şi DIICOT au solicitat înlocuirea măsurii preventive potrivit art. 242 din noul Cod de procedură penală, pe motiv că primarul nu ar fi respectat unele obligaţii impuse pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar.

Pe timpul controlului judiciar, Mezei János trebuia să respecte obligaţia de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita şi să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, şi să nu se apropie de Virág Zsolt, Virág Csaba şi Portik Csaba, însă DNA şi DIICOT nu au precizat public care dintre obligaţii a fost încălcată de către acesta.

Săptămâna trecută, Tribunalul Mureş a admis în parte cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru 30 de zile în cazul primarului din Gheorgheni, Mezei János.

Decizia magistraţilor de la Tribunalul Mureş a fost contestată la Curtea de Apel atât de către procurorii DNA, cât şi de primarul Mezei János, iar Curtea de Apel a hotărât arestarea sa preventivă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au pus în mişcare acţiunea penală împotriva primarului din Gheorgheni în luna ianuarie, arătând la acea dată că „există indicii că primarul şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu după ce a încheiat, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu”. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.