Primarul comunei Plăieşii de Jos, trimis în judecată de procurorii DNA | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Primarul comunei Plăieşii de Jos, trimis în judecată de procurorii DNA
Primarul comunei Plăieşii de Jos, trimis în judecată de procurorii DNA

Primarul comunei Plăieşii de Jos, trimis în judecată de procurorii DNA

Primarul comunei Plăieşii de Jos, Zoltán András, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritoriul Târgu-Mureş, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Alături de acesta a fost trimis în judecată şi Piroşca Marius, la data faptelor reprezentant legal al Asociaţiei de Promovare a Produselor Ecologice de Origine Animală Plăieşii de Jos, pentru săvârşirea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pentru aceleaşi fapte fiind inculpată şi Asociaţia de Promovare a Produselor Ecologice de Origine Animală Plăieşii de Jos.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DNA vinerea trecută, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita pe parcursul lunii trecute, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

„În perioada 2010-2011, inculpatul Piroşca Marius, în calitate de reprezentant legal al Asociaţiei de Promovare a Produselor Ecologice de Origine Animală Plăieşii de Jos, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă, pentru suprafeţele de 1.950,37 ha, respectiv 1.147,82 hectare teren păşune, în condiţiile în care ferma respectivă nu a utilizat şi nu a făcut dovada utilizării în nume propriu a suprafeţelor menţionate anterior. În realitate, aceste suprafeţe de teren au fost utilizate de către crescătorii de animale din comună”, se arată în comunicatul DNA.

„Concret – potrivit procurorilor DNA Târgu-Mureş – printre documentele respective, inculpatul a trimis şi un contract de arendare, întocmit în mod nelegal, din care rezulta că Asociaţia de Promovare a Produselor Ecologice de Origine Animală a arendat de la Primăria comunei Plăieşii de Jos o suprafaţă de 2.000 ha, situat în extravilanul localităţii”.

Conform sursei citate, în urma acestor demersuri, inculpatul Piroşca Marius a obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 863.757,31 lei. Cu această sumă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă, „la care se adaugă accesoriile fiscale calculate la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.