Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul comunei Mădăraş, obligat printr-o sentinţă definitivă să îndepărteze drapelul Ungariei şi orice alt steag care nu este prevăzut de lege | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul comunei Mădăraş, obligat printr-o sentinţă definitivă să îndepărteze drapelul Ungariei şi orice alt steag care nu este prevăzut de lege
Primarul comunei Mădăraş, obligat printr-o sentinţă definitivă să îndepărteze drapelul Ungariei şi orice alt steag care nu este prevăzut de lege

Primarul comunei Mădăraş, obligat printr-o sentinţă definitivă să îndepărteze drapelul Ungariei şi orice alt steag care nu este prevăzut de lege

 Sfidător şi impertinent, primarul Biró László răspunde că „domnul prefect este cu treaba lui şi cu neamul lui şi cu simbolurile lui, iar noi cu simbolurile noastre”

 

Primarul comunei harghitene Mădăraş, Biró László, este obligat, printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Târgu-Mureş, să îndepărteze drapelul Ungariei şi orice alt steag care nu este prevăzut de lege, în urma unei acţiuni în instanţă a prefectului Harghitei, Adrian Jean Andrei.

Potrivit prefectului Harghitei, Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins recursul primarului Biró László şi a menţinut sentinţa pronunţată de Tribunalul Harghita, prin care se constată „nelegalitatea modului de arborare a altor drapele lângă drapelul României la sediul Primăriei comunei Mădăraş”.

Drept urmare, primarul a fost notificat să îndepărteze de urgenţă drapelele arborate pe sediul primăriei, care nu sunt conforme cu legea, în caz contrar fiind pasibil de sancţiune şi de o acţiune penală.

„Am notificat primarul comunei Mădăraş, ca în urma deciziei Curţii de Apel Târgu-Mureş să procedeze de urgenţă la îndepărtarea drapelelor nereglementate de lege, menţinând pe faţada Primăriei stema României, încadrată de cele două drapele ale ţării. Sigur că dacă edilul nu se va conforma, există o altă procedură, aceea de notificare a instanţei, a Curţii de Apel Târgu-Mureş, care va aplica o contravenţie administrativă, urmând ca dacă nici după această măsură nu se va conforma, primarul este pasibil de o procedură penală”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Contactat de Agerpres, primarul comunei Mădăraş, Biró László, a spus că respectarea deciziei instanţei şi folosirea simbolurilor sunt două lucruri diferite şi că urmează să analizeze sentinţa şi să vadă ce va face în continuare. El a susţinut că mai sunt şi legi nescrise care trebuie respectate, iar în legătură cu notificarea trimisă de prefect a afirmat că „domnul prefect este cu treaba lui şi cu neamul lui şi cu simbolurile lui, iar noi cu simbolurile noastre”. Primarul din Mădăraş nu a specificat clar dacă va înlătura steagul de pe frontispiciul Primăriei, afirmaţiile sale fiind contradictorii.

„Trăim în UE, în secolul XXI, cum să nu respect decizia Justiţiei, dar trebuie să o văd. (…) Trebuie să mă pun la punct, să văd. (…) Concluzia este că mai sunt şi legi nescrise şi legi scrise. După legile scrise ale României, probabil am greşit, dar după regulile noastre, nescrise, ale oamenilor de pe aici, pe pământul acesta, în UE, în secolul XXI, nu cred că am greşit. (…) Eu tot timpul respect hotărârile Justiţiei, dar mai sunt şi legi nescrise”, a spus Biró László.

Potrivit deciziei magistraţilor harghiteni, menţinută de Curtea de Apel Târgu-Mureş, primarul comunei Mădăraş este obligat la „îndepărtarea oricărui alt steag/drapel cu excepţia celor menţionate de Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi de HG nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României”.

În acţiunea depusă la instanţa de contencios-administrativ a Tribunalului Harghita, prefectul judeţului a precizat că primarul din Mădăraş încalcă de mai mult timp prevederile legale privind arborarea drapelului României, arătând faptul că „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite, cu respectarea legii”.

În sentinţa Tribunalului Harghita, menţinută de magistraţii din Mureş, se arată că primarul comunei Mădăraş, Biró László, a invocat faptul că drapelul arborat, în culorile roşu-alb-verde, este cel al naţiunii maghiare şi nu al Ungariei, că arborarea sa este justificată de faptul că o comunitate se poate identifica printr-un simbol care poate fi un drapel asemănător cu al unui stat, că cetăţenii sunt egali în faţa legii sau că autonomia locală conferă autorităţilor administraţiei publice să aibă iniţiative în toate domeniile, cu excepţia celor care sunt date în mod expres în competenţa altor autorităţi publice.

Magistraţii Tribunalului Harghita nu au admis motivele invocate de Biró László şi au arătat, în sentinţă, că „primarul reprezintă o autoritate publică şi este obligat să asigure punerea în aplicare a legilor şi hotărârilor de Guvern, inclusiv cele referitoare la drapel”. De asemenea, se menţionează că iniţiativele conferite de autonomia locală „trebuie să se situeze în limitele conferite de actele normative în vigoare” şi că „în ceea ce priveşte întinderea autonomiei locale, competenţele de bază ale autorităţilor administraţiei publice locale sunt prevăzute de Constituţie sau de lege”. În legătură cu susţinerea primarului că drapelul arborat nu este al altui stat, ci este cel al maghiarilor de pretutindeni, magistraţii susţin că „această apărare nu poate fi reţinută”, în condiţiile în care nu s-a dovedit că drapelul în cauză a fost arborat conform reglementărilor legale în vigoare.

Primarul comunei Mădăraş a fost amendat de prefect, în februarie 2013, cu suma de 4.000 de lei, întrucât a arborat steagul în culorile roşu-alb-verde pe clădirea primăriei, sancţiunea fiind contestată la Judecătoria Miercurea-Ciuc de către Biró László. Magistraţii Judecătoriei Miercurea-Ciuc au considerat că fapta are un grad de pericol social suficient pentru aplicarea sancţiunii amenzii, „dat fiind că petentul reprezintă o autoritatea publică”, dar au decis să reducă cuantumul acesteia la 2.500 de lei, „luând în considerare şi faptul că este vorba despre primăria unei comune, cu un buget mai redus decât al oraşelor”.

Sentinţa aplicată de Judecătoria Miercurea-Ciuc a fost atacată cu apel la Tribunalul Harghita, dar magistraţii acestei instanţe au decis că apelul este neîntemeiat. Primarul Biró László l-a informat pe prefect că a îndepărtat steagul, pentru ca după trei zile să-l arboreze din nou, în prezenţa presei maghiare. Ulterior, în noiembrie 2013, primarul a fost amendat din nou cu 9.000 lei de către prefect, care a introdus o nouă acţiune în instanţă.

Gina ŞTEFAN, Agerpres

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Domnul respectiv se obrazniceste nepermis si trebuie aplicata legea pina la capat. Dar ceva-ceva despre caracterul sau de nesimtit se vede cu ochiul liber!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.