Primăria Târgu Mureş dă în judecată Fundaţia Statusul Romano-Catolic | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Învățământ » Primăria Târgu Mureş dă în judecată Fundaţia Statusul Romano-Catolic
Primăria Târgu Mureş dă în judecată Fundaţia Statusul Romano-Catolic

Primăria Târgu Mureş dă în judecată Fundaţia Statusul Romano-Catolic

De ce nu verifică DNA modul în care s-au făcut retrocedările către Status şi dacă acesta avea dreptul la aceste retrocedări?

Anunţul l-a făcut primarul Dorin Florea, argumentând că rezilierea contractelor de închiriere pentru clădirile în care funcţionează Colegiul „Unirea”, Liceul „Bolyai Farkas” şi Liceul Vocaţional de Artă din Tg. Mureş nu este recunoscută de Primăria Târgu Mureş, scrie http://www.radiomures.ro, preluat de Romanian Global News.

Situaţia cea mai gravă e la Colegiul „Unirea”, pentru care Statusul Romano-Catolic a anunţat în 16 septembrie că reziliază contractul şi invită primăria la negocieri.

În scrisorile sale către Ministerul Educaţiei şi comisiile de învăţământ din Camera Deputaţilor şi Senat, Dorin Florea a cerut reprezentanţilor din Educaţie să fie atenţi la ce se întâmplă în Tg Mureş, atunci când analizează propunerea UDMR de înfiinţare prin lege a Liceului Romano-Catolic: „Nimeni nu contestă înfiinţarea acestei şcoli, a liceului catolic. Singura problemă este ce se întâmplă cu Colegiul Unirea, cine asigură cheltuielile pentru aceşti copii? Nici Unirea, nici Bolyai şi nici Liceul de Arte nu au contract, deci nu mai vor să le prelungească. Le-am făcut adrese parohiilor şi episcopiilor, să vină să facem contracte, din punctul meu de vedere ele sunt valabile, iar ei zic că nu mai sunt valabile. Le-am spus foarte clar, ca rol de notificare – pentru că nu vreau să treacă termenele, sunt nişte termene în justiţie – am cerut de urgenţă clarificări, iar eu motivez, sub toate aspectele, că e contractul în vigoare. Dar această notificare presupune că în etapa următoare îi dau în judecată”.

Preşedintele Consiliului Director al Fundaţiei Statusul Romano-Catolic, Holló László, susţine că mingea se află în terenul primăriei, care în continuare este invitată la negocieri.

El a asigurat că nu se pune problema ca elevii Colegiului „Unirea” să fie scoşi de la cursuri: „Am anunţat primăria despre faptul că s-a reziliat contractual şi rugăm primăria să nu se încăpăţâneze. Deci noi, sigur că nu putem da afară copiii. Noi am făcut un pas, acum primăria trebuie să facă următorul pas”.

Inspectorul general şcolar, Ioan Macarie, deplânge neprelungirea contractelor de închiriere pentru clădirile în care funcţionează Colegiul „Unirea” şi Liceele de Artă şi „Bolyai”. El atrage atenţia că acolo se degradează pe zi ce trece infrastructura şcolară, iar cea mai gravă situaţie se întâlneşte la Colegiul Naţional „Unirea”: „Colegiul Unirea, în care învaţă, în 34 de săli de clasă, 990 de copii are încălzirea pe gaz în teracote. Anul acesta, în primăvară, a explodat o teracotă, tabloul electric stă să se aprindă în orice moment, geamurile nu se închid, tocurile sunt aproape zdrobite. Inspectoratul Şcolar Judeţean MureŞ a făcut două adrese, către primărie şi către Statusul Romano-Catolic, să intervină în regim de urgenţă. Regret profund că fiecare dintre aceste părţi dă vina pe cealaltă, şi nu este un lucru benefic pentru copii”.

Primarul Dorin Florea speră ca învăţământul din Tg. Mureş să nu mai genereze conflicte interetnice, aşa cum s-au petrecut lucrurile în anii trecuţi, atât la Universitatea de Medicină şi Farmacie, cât şi la Liceul „Bolyai”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.