Primăria municipiului Topliţa a reziliat contractul cu firma care trebuia să realizeze lucrările la Parcul Centenar | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Primăria municipiului Topliţa a reziliat contractul cu firma care trebuia să realizeze lucrările la Parcul Centenar
Primăria municipiului Topliţa a reziliat contractul cu firma care trebuia să realizeze lucrările la Parcul Centenar

Primăria municipiului Topliţa a reziliat contractul cu firma care trebuia să realizeze lucrările la Parcul Centenar

Pentru că încă nu s-a făcut recepţia lucrărilor executate până acum, nu s-a achitat nici un leu pentru acestea, în schimb se aplică penalizări

Mulţi locuitori ai municipiului Topliţa sunt nemulţumiţi faţă de lucrările la Parcul Centenar, de faptul că acestea au fost sistate şi construcţiile au rămas nefinalizate. Şi au dreptate când văd în centrul unui municipiu lucrări lăsate de izbelişte, fără să fi primit vreo explicaţie cu privire la motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie. Din acest motiv am vorbit cu Tică Urzică, şef Birou investiţii din cadrul Primăriei municipiului Topliţa, care ne-a explicat situaţia.

Acesta spunea că firma care trebuia să efectueze lucrările la amenajarea parcului este SC Freead Construct, din Târgu Mureş. Lucrările au demarat în luna august şi trebuiau să fie finalizate până la mijlocul lunii noiembrie, astfel încât topliţenii să se poată bucura de Parcul Centenar de 1 Decembrie. Valoarea acestora se ridica la aproximativ 400.000 de lei şi erau finanţate integral din fonduri locale.

Doar că… termenul limită se apropia, iar lucrările nu erau finalizate. Din acel moment, adică din luna noiembrie, primăria a somat firma să urgenteze lucrările, să le finalizeze la timp şi să aibă grijă şi la calitatea lor. Însă toată corespondenţa trimisă în Târgu Mureş, vreo 7-8 înştiinţări, s-a întors. S-a încercat contactarea firmei şi pe e-mail, dar rezultatul a fost acelaşi, neputându-se lua legătura cu constructorul. Practic, după 1 decembrie, Primăria Topliţa nu a mai putut comunica cu firma respectivă.

Drept urmare, la începutul lunii decembrie, pe baza unei clauze, a fost reziliat unilateral contractul cu firma mureşeană şi li s-a comunicat că în termen de 30 zile, conform legii, trebuie să se facă predarea lucrării – atât cât s-a realizat din ea, iar pentru restul se vor aplica penalităţi de întârziere. Doar că nici până acum nimeni din cadrul firmei nu s-a deplasat în Topliţa pentru recepţia lucrării.

Tică Urzică a precizat că primăria va plăti pentru lucrările efectuate, dar numai cele conforme şi doar după recepţia acestora. Dar în condiţiile în care constructorul nu a mers în Topliţa pentru recepţie, nu se poate vorbi despre plată, astfel că primăria încă nu a achitat nici un leu. De altfel, acesta spunea că oricum ar fi greu de făcut recepţia acum din cauza zăpezii, multe dintre lucrări fiind acoperite de zăpadă şi neputându-se verifica calitatea lor.

Şeful Biroului de investiţii a mai spus că până acum s-au realizat aproximativ trei sferturi din lucrări – mai trebuie făcută scena, lipite frescele şi finalizate fântâna şi poarta – dar nu se ştie cât din ce s-a făcut până acum e şi conform cu cerinţele din contract.

Întrebat ce se întâmplă în continuare, în condiţiile în care contractul cu constructorul este reziliat, Tică Urzică spunea că din data de 13 noiembrie şi până la data la care va fi predată lucrarea în starea ei actuală se vor aplica penalităţi de întârziere, pentru lucrările conforme executate primăria va achita costurile, iar pentru restul lucrării se va organiza o nouă licitaţie. De asemenea, şeful Biroului de investiţii a mai declarat că primăria va acţiona în instanţă constructorul din Târgu Mureş.

În cadrul unui interviu acordat ziarului nostru la începutul anului trecut, Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, spunea că amenajarea Parcului Centenar era unul dintre cele mai importante proiecte pe care oraşul le avea în anul Centenar. „Dorim să punem în valoare personalităţile care au contribuit în mod deosebit la Marea Unire, începând cu Miron Cristea, evident, topliţeanul nostru, primul patriarh”, preciza la acea vreme edilul.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.