Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Miercurea Ciuc, pregătită să intervină pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea Ciuc, pregătită să intervină pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu
Primăria Miercurea Ciuc, pregătită să intervină pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu

Primăria Miercurea Ciuc, pregătită să intervină pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu

Începând de ieri, opt angajaţi ai societăţii Eco-Csík SRL sunt pregătiţi să intervină cu utilaje ori de câte ori e nevoie pentru deszăpezirea drumurilor din Miercurea Ciuc.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Bors Béla, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că 15 noiembrie 2021 este „ziua din care începe perioada de permanenţă pentru activitatea de deszăpezire, ceea ce înseamnă că de astăzi societatea Eco-Csík (n.n. – compania publică de salubrizare care asigură deszăpezirea în municipiu) are întotdeauna opt oameni care sunt pregătiţi să intervină în cazul în care începe şi în Miercurea Ciuc să ningă”.

Viceprimarul a explicat că, văzând tendinţa din ultimii ani de a nu mai ninge nici în Miercurea Ciuc încă din luna noiembrie, s-a luat decizia ca perioada de permanenţă privind deszăpezirea să înceapă cu două săptămâni mai târziu şi să se extindă cu aceeaşi perioadă. Aceasta înseamnă că în oraş permanenţa va fi asigurată din 15 noiembrie până în 15 martie. Până acum această perioadă era până la finalul lunii februarie. În Băile Harghita permanenţa va fi asigurată până la sfârşitul lunii martie. „Bineînţeles că intervenim şi dacă ninge după acea dată, dar atunci se termină perioada de permanenţă”, a spus Bors Béla.

Apel la un parteneriat cu locuitorii urbei

Viceprimarul municipiului a făcut apel la un parteneriat cu locuitorii oraşului pentru ca aceştia să asigure curăţarea trotuarelor din faţa casei sau a blocurilor ori a sediilor de firme, conform prevederilor legale, iar Primăria Miercurea Ciuc, prin intermediul companiei Eco-Csík, va deszăpezi spaţiile publice. „Este valabil ceea ce zicem de un an: un lucru bine făcut îl putem face împreună cu toţi locuitorii oraşului”, a spus Bors Béla.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc a explicat că sunt şi sancţiuni pentru cei care nu curăţă trotuarele din faţa locuinţelor, însă pentru prima astfel de abatere se va da avertisment oral, a doua oară avertisment scris şi abia după aceea se aplică amenzi.

Acesta a mai punctat că scopul municipalităţii nu este de a da amenzi. „Cred că anul trecut am dat una sau două amenzi. (…) Nu este scopul nostru să dăm amenzi, pentru că (…) tot nu rezolvăm nimic”, a declarat Bors Béla.

Conform acestuia, cuantumul amenzilor prevăzute în hotărârea de consiliu local a rămas la fel ca în anul anterior. Amenda ce poate fi aplicată persoanelor fizice este cuprinsă între 78 lei şi 180 lei. Pentru persoanele juridice amenda este cuprinsă între 120 şi 540 lei.

Directorul Eco-Csík SRL: „Suntem pregătiţi pentru iarna 2021-2022”

Directorul SC Eco-Csík SRL, Pál Tamás, a declarat la rândul său că „suntem pregătiţi pentru iarna 2021-2022”. Din cei opt angajaţi ai societăţii care asigură permanenţa, şase sunt şoferi şi doi muncitori necalificaţi. Societatea dispune de cinci utilaje ce pot fi folosite pentru deszăpezirea drumurilor şi două pentru curăţarea trotuarelor. În depozitul din curtea societăţii au fost depozitate, până acum, aproximativ 700 de tone de material antiderapant, majoritatea fiind sare de la Praid, dar şi nisip pentru drumurile pietruite.

Conform directorului SC Eco-Csík, sunt mai multe categorii de intervenţie: „prima dată se face aşternerea preventivă, pentru combaterea poleiului, după care, dacă ninge, intervenim cu plugul şi după ce se termină ninsoarea trecem la lărgirea drumului, deci îndepărtăm zăpada de pe drum”.

În ceea ce priveşte intervenţia preventivă, Pál Tamás a precizat că sunt angajaţi care verifică dacă este polei pe drum şi dacă e nevoie să se împrăştie material antiderapant.

Acesta a mai spus că Eco-Csík SRL asigură deszăpezirea şi în staţiunea Harghita-Băi, care aparţine oraşului, iar metoda de lucru este aceeaşi.

Pál Tamás a mai subliniat că pe fiecare utilaj este instalat GPS, astfel că se poate urmări unde, când şi la ce oră a trecut maşina respectivă. Locuitorilor li se vor pune la dispoziţie linkuri prin care poate fi urmărită activitatea acestora.

Cetăţenii pot sesiza problemele observate în legătură cu activitatea de deszăpezire atât Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, cât şi companiei Eco-Csík.

***

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a informat, la rândul său, că societatea proprie a administraţiei judeţene, Întreţinere Drumuri Harghita, asigură condiţii de trafic în siguranţă pe drumul judeţean care duce spre Harghita-Băi, în urma atribuirii directe a serviciilor de deszăpezire. De asemenea, Întreţinere Drumuri Harghita SRL asigură serviciile de întreţinere pe timp de iarnă şi pe drumurile judeţene din zona Ciucul de Sus. În prezent, procedura de achiziţie publică iniţiată de Consiliul Judeţean Harghita pentru serviciile de deszăpezire, în perioada 2021-2024, este blocată din cauza contestaţiilor.

Conform unui comunicat de presă, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, i-a îndemnat pe conducătorii auto să-şi echipeze corespunzător maşinile pentru sezonul de iarnă şi să semnaleze orice problemă serviciului de dispecerat, la numărul de telefon 0266/20.77.74 sau pe e-mail la: dispecerat@judetulharghita.ro.

***

Şi şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Ing. Cătălin Romanescu, a declarat recent că utilajele specializate pentru intervenţii în anotimpul rece sunt pregătite şi au acţionat deja încă din data de 2 octombrie, pe drumurile naţionale.

Contractul de deszăpezire a drumurilor naţionale a fost semnat în data de 19 octombrie şi expiră, odată cu anul fiscal, în data de 15 ianuarie. Un nou contract pentru intervenţii în perioada iernii 2021-2022 va fi încheiat la începutul anului viitor. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.