Primăria Miercurea-Ciuc a pregătit mai multe proiecte pentru obţinerea de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind vorba, între altele, despre promovarea activităţilor de la muzeul din Cetatea Mikó, izolarea mai multor clădiri din localitate, achiziţionarea unor autobuze electrice, planificare urbană şi soluţii de „oraş inteligent”.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat publicaţiei noastre că ritmul în care trebuie depuse proiecte pentru PNRR este, din păcate, unul alert şi consideră că guvernul a dat termene de depunere prea strânse, deoarece chiar dacă nu trebuie prezentate în majoritatea cazurilor studii de fezabilitate, tot trebuie efectuate analize şi elaborate documente de întărire a unui proiect, ceea ce necesită mai mult timp. „Avem un proiect pentru mediatizarea, comunicarea programelor de la Muzeul Secuiesc al Ciucului, de 30.000 de euro. Acesta este şi bifat, suntem pe lista scurtă. După aceea avem câteva proiecte de investiţii care sunt foarte importante. Am depus deja un proiect de reabilitare energetică moderată sau aprofundată pentru Galeria Nagy Imre de la Jigodin, pentru clădirea primăriei şi pentru clădirea teatrului municipal. Mai pregătim un proiect, dacă intrăm pe buget, nu ştim încă foarte exact, pentru noul centru de relaţii cu publicul. Totodată, am depus un proiect pentru a dezvolta transportul public periurban. Am depus un proiect pentru 10 autobuze electrice, cu tehnologia adecvată privind staţiile de încărcare. Acestea vor acoperi de la Sânmartin până la Racu, Frumoasa şi Leliceni în trei cercuri de transport localităţile rurale din zonă. Nu am acoperit tot ce înseamnă localităţile bazinului Ciucului de Sus şi Ciucului de Jos pentru că pe Programul Operaţional Regional vom mai avea la dispoziţie fonduri în acest sens. Am mai pregătit proiecte pentru decontarea dezvoltării unor planuri urbanistice zonale şi pentru dezvoltarea PUG-ului oraşului. Aici, în orice parte câştigăm este deja un venit în plus, pentru că noi dezvoltăm oricum aceste programe şi sunt în derulare majoritatea dintre ele. Am mai depus un proiect de anvergură din categoria Smart City, prin intermediul căruia vom monta destul de multe camere în oraş şi vom amenaja un centru de dispecerat pentru a ajuta atât siguranţa publică în oraş, cât şi managementul traficului”, a afirmat Korodi Attila.
În ceea ce priveşte fondurile necesare, edilul a precizat că valoarea proiectul referitor la „Smart City” ar fi de 1.200.000 de euro, cel legat de achiziţionarea de autobuzele electrice şi staţii de încărcare de 1.000.000 de euro, iar cel privind reabilitarea termică a mai multor clădiri din oraş s-ar ridica la aproximativ 2.500.000 de euro. „Toate documentele au fost trecute prin decizii ale consiliului local pentru întărirea documentaţiei necesare depunerii”, a mai spus primarul municipiului Miercurea-Ciuc. (E. Groza)