Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima ediţie a Zilelor comunei Subcetate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Timp Liber » Prima ediţie a Zilelor comunei Subcetate
Prima ediţie a Zilelor comunei Subcetate

Prima ediţie a Zilelor comunei Subcetate

Atmosferă de mare sărbătoare, la sfârşit de săptămână, la Subcetate. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică aici s-au desfăşurat o suită de manifestări cultural-ştiinţifice şi religioase. Manifestările au început sâmbătă, 20 august, în sala mare a căminului cultural, schimbat din temelii, cum se spune, în urma unor ample lucrări de modernizare şi extindere, astfel că totul este nou, strălucitor, începând cu mobilierul, aparatura audio-video, încălzirea centrală, noile săli pentru bibliotecă şi muzeu, grupurile sanitare moderne etc. Merită felicitări domnul primar, prof. Ion Rizea, dar şi ceilalţi primari care l-au precedat în ultimele patru legislaturi.

După intonarea Imnului Naţional şi rugăciunea rostită de părintele Vasile Urzică, profesorul Ion Rizea, primarul comunei a salutat invitaţii şi pe toţi cei prezenţi la această sărbătoare a comunei în fruntea căreia se află în cel de al doilea mandat. A făcut apoi cunoscut programul manifestărilor din acea zi, care a cuprins: un colocviu cu tema „Comuna Subcetate – Istorie, Cultură, Civilizaţie”, lansări şi prezentări de cărţi, acordarea unor distincţii locale, vizitarea celor patru expoziţii amenajate în incinta căminului cultural: cea de icoane pe sticlă, realizată de membrii cercului de pictură de la Liceul „Miron Cristea”, condus de pr. prof. Dragoş Cojocaru, şi a zugravului popular Liviu Zbanca; de artă fotografică, aparţinând Cosminei Marcela Olteanu de la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iaşi, în colaborare cu Iulian Cotfas de la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca şi cu Bogdan Urzică; cea de Artă Quilling, specifică Egiptului antic, redescoperită în vremea Renaşterii, în Italia şi Franţa, devenită apoi o preocupare importantă în secolul al XVIII-lea a doamnelor din înalta societate; în sfârşit, cea de artă populară (cusături şi ţesături), care a cuprins doar o mică parte din colecţia personală a profesoarei Doina-Ana Dobreanu. Prima parte a zilei s-a încheiat cu un colaj de muzică şi poezie susţinut de elevii Liceului „Miron Cristea” din localitate, ziua încheindu-se târziu, în noapte, printr-un spectacol susţinut de Grupul vocal „Perla” al Centrului de cultură bucovineană din Cernăuţi (Ucraina) şi de trupa „Hara”, din Bistriţa, condusă de Florin Buzilă, fiu al satului.

Colocviul l-a avut ca moderator pe dr. Ioan Lăcătuşu, care a prezentat comunicarea Cunoaşterea istoriei şi culturii româneşti din sud-estul Transilvaniei – o prioritate a Editurii Eurocarpatica. În continuare, scriitorul Valentin Marica a prezentat comunicarea Valori monografice ale unui gen publicistic: interviurile de la Subcetate (cu referire la cele trei volume din ciclul „La obârşie, la izvor” – Convorbiri la Subcetate, de Doina şi Vasile Dobreanu, apărute la Editura Cezara, Târgu Mureş, 2013-2015). Scriitorul Dumitru Hurubă, fiu al satului, trăitor la Deva, a prezentat o frumoasă şi emoţionantă rememorare a anilor copilăriei şi tinereţii petrecuţi în Subcetate, pe care a intitulat-o Fălos că sunt varvigean. În încheiere, subsemnatul a prezentat comunicarea Octavian C. Tăslăuanu şi Războiul de Întregire a Neamului.

Au fost prezentate şi câteva dintre volumele scriitorilor prezenţi la Subcetate, cu ocazia manifestărilor prilejuite de zilele comunei: Valentin Marica (Iarba Golgotei, În liturghia ierbii, George Coşbuc, interpretări); Dumitru Hurubă (câteva din volumele sale de proză umoristică, între care şi volumul Da’ cine-a zis că suntem normali?); Ilie Şandru (romanul istoric Ani de zbucium). În continuare, Ioan Lăcătuşu a prezentat volumul omagial Doina-Ana Dobreanu – profesor, etnograf, colecţionar, la 65 de ani, apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe. Manifestările din prima jumătate a zilei s-au încheiat cu un moment festiv, dar şi emoţionant, în care primarul comunei, profesorul Ion Rizea a dat citire Hotărârii Consiliului Local din comuna Subcetate, prin care doamnei profesoare Doina-Ana Dobreanu şi scriitorului Dumitru Hurubă li s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare”.

Duminică, 21 august, la biserica satului, Preasfinţitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, la care, pe lângă invitaţi, a luat parte un mare număr de locuitori ai satului, marea majoritate venind la biserică îmbrăcaţi în frumoasele şi valoroasele costume populare. La terminarea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Andrei a resfinţit biserica, după lucrările de aşezare a noului Iconostas, de instalare a încălzirii centrale şi de schimbare a vechii pardoseli de lemn, cu una de marmură. S-a oficiat apoi o slujbă de pomenire a celor câteva zeci de eroi din Subcetate, căzuţi în luptele din Primul şi cel de Al Doilea Război Mondial şi s-a sfinţit şi noua troiţă de la intrarea în cimitir.

După-amiază, pe scena în aer liber din „Târg”, în lunca Mureşului, au avut loc recitalurile unor interpreţi de muzică populară (Ioan-Cristian Ţăran, Ciprian şi Mihaela Istrate, Marius-Ciprian Pop). În încheiere, s-a desfăşurat un frumos program de cântece şi dansuri populare româneşti, susţinut de Ansamblul „Mugurelul” al Centrului pentru cultură şi artă bucovineană din Cernăuţi (Ucraina).

Înainte de a încheia aceste rânduri, am ţinut să consemnez cele spuse de cel care a fost principalul organizator şi animator al acestui eveniment, domnul prof. Ion Rizea, primarul comunei: „În urmă cu un an, am propus Consiliului Local organizarea unor manifestări cultural-ştiinţifice, artistice şi religioase, reunite sub genericul Zilele comunei Subcetate. Am hotărât ca acestea să aibă loc anual, la sfârşitul celei de a treia săptămâni a lunii august, ultima lună de vară, lună de vacanţă. Am avut mari îndoieli că vom putea organiza prima ediţie în acest an, datorită faptului că principala instituţie culturală – Căminul cultural – se afla în ample lucrări de extindere şi de modernizare, care s-au prelungit de-a lungul câtorva ani, datorită lipsei de fonduri, dar şi birocraţiei. În sfârşit, prin ajutorul primit de la Consiliul Judeţean Harghita şi al Companiei Naţionale de Investiţii, a dat Dumnezeu şi, în urmă cu o săptămână, am putut face recepţia lucrărilor. Prin darea în folosinţă a acestui aşezământ cultural s-au creat toate posibilităţile de desfăşurare a manifestărilor pe care noi le-am pregătit pentru prima ediţie a Zilelor comunei Subcetate.

Ilie ŞANDRU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.