Preşedintele Iohannis vizitează pe 18 iulie judeţele Harghita şi Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Politic » Preşedintele Iohannis vizitează pe 18 iulie judeţele Harghita şi Covasna
Preşedintele Iohannis vizitează pe 18 iulie judeţele Harghita şi Covasna

Preşedintele Iohannis vizitează pe 18 iulie judeţele Harghita şi Covasna

Preşedintele Klaus Iohannis va veni pe 18 iulie în judeţele Harghita şi Covasna, unde va participa la dezbateri cu aleşii locali, reprezentanţii instituţiilor judeţene şi va vizita Complexul Monahal Şumuleu-Ciuc, Căminul „Sfântul Ştefan” din Miercurea-Ciuc şi fabrica „Perla Harghitei” din Sâncrăieni.

„Marţi, 18 iulie, preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi în vizită în judeţele Harghita şi Covasna. Au trecut mulţi ani de când un şef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două judeţe din centrul ţării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoaşterea problemelor locale, identificarea realităţilor zonei, dar şi a elementelor care ţin de viitoarea dezvoltare regională”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a arătat că şeful statului va participa, cu această ocazie, la o dezbatere cu autorităţile locale, care va avea loc la Consiliul Judeţean Harghita, în Miercurea-Ciuc.

„Va fi o dezbatere la care vor participa peste 300 de aleşi locali, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor judeţene. Această dezbatere poartă numele Coerenţă şi transparenţă, exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna. Se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administraţia locală din judeţele Harghita şi Covasna, pe identificarea domeniilor cu potenţial de dezvoltare în această zonă, dar şi a modului în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Dobrovolschi a subliniat că judeţele Harghita şi Covasna au un potenţial extraordinar de dezvoltare. În context, ea a indicat că temele care vor fi abordate în cadrul acestei dezbateri sunt: infrastructura, activităţile economice şi forţa de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, turismul şi potenţialul de dezvoltare din zonă.

Şeful statului va merge şi la Complexul Monahal Şumuleu-Ciuc, una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din România şi cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est.

„Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar. Preşedintele îşi doreşte să sublinieze încă o dată importanţa pe care o acordă încurajării tradiţiilor, respectării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de Constituţie când vorbim despre libertate religioasă, dar şi dezvoltarea parteneriatului între autorităţile locale şi culte în domenii precum cel cultural, social şi educaţional”, a afirmat Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele Iohannis va vizita şi Căminul „Sfântul Ştefan” din Miercurea-Ciuc, unde va avea şi o întâlnire cu meşteşugari, întreprinzători şi producători autohtoni.

„Preşedintele îşi doreşte să sublinieze faptul că susţine agricultura ecologică şi, de asemenea, producătorii autohtoni, meşteşugarii. Să nu uităm că aceste aspecte ţin de brandul României şi, dacă tot vorbim de potenţial de dezvoltare în această zonă, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistică din zona Harghita şi Covasna”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.

De asemenea, şeful statului va vizita fabrica „Perla Harghitei” din Sâncrăieni, cu tradiţie în îmbutelierea apei minerale şi cu capital integral românesc.

„România se află pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene la capitolul producţie de ape minerale, care este, din nou, un fapt care merită adus în prim-plan. Tocmai de aceea, şeful statului intenţionează să sublinieze acest potenţial pe care îl are zona, un potenţial economic important, tocmai pentru că există resurse deosebit de bogate în izvoare de ape minerale”, a menţionat Dobrovolschi.

Tot pe 18 iulie, preşedintele Iohannis va merge în municipiul Sfântu Gheorghe din Covasna, unde va avea o întâlnire cu reprezentanţii clusterelor, asociaţiilor profesionale şi incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii din zonă.

În aceeaşi zi, şeful statului va participa la ceremonia militară organizată la Mausoleul de la Mărăşti, în judeţul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşti.

„Preşedintele vrea să pună în evidenţă contribuţia remarcabilă pe care au avut-o ostaşii români la ceea ce înseamnă realizarea Unirii. Şi, de asemenea, două aspecte importante – cât este de necesar să marcăm momentele glorioase ale Armatei Române şi preşedintele îşi mai doreşte să sublinieze nevoia urgentării şi intensificării pregătirilor pentru anul 2018. Să nu uităm că vorbim despre Centenarul Marii Uniri şi sunt necesare aceste pregătiri foarte serioase”, a evidenţiat Dobrovolschi. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.